...

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

door | mei 26, 2021 | Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Lunch, Recepten, Vega | 2 reacties

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons. Heerlijk als warme lunch of als avondeten. De basis van deze voedzame soep bestaat uit zoete aardappel (het geheime ingrediënt voor een heerlijk romige soep!) en paprika. Lekker gezond dus. Om de soep extra romig te maken voegen we een flinke scheut plantaardige melk toe. Voor een Thais tintje kies je voor kokosmelk en een kneepje limoensap. Aanrader!

Om de zoete aardappelsoep compleet te maken toppen we hem af met zelfgemaakte knoflook croutons. Die maak je heel eenvoudig van een in blokjes gesneden (liefst oud) sneetje bruin brood, verse knoflook en een scheut olijfolie. Rooster de blokjes brood krokant in de oven en klaar zijn je zelfgemaakte knoflook croutons. Nog wat vers gehakte peterselie bij de soep, misschien een scheutje pompoenpitolie..

Geniet van deze verwarmende zoete aardappelsoep!

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Dit heb je nodig voor deze zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons / 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml (plantaardige) room – of kokosmelk
  • snufje cayenne peper
  • sap van een halve limoen
  • scheut sojasaus
  • handje verse peterselie

Voor de gebakken knoflook croutons

  • 1 bruine boterham
  • 2 el olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • peper & zout

 

Zo maak je het

Snipper de sjalot, pers de knoflook en snijd de zoete aardappel en paprika in blokjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit de sjalot, zoete aardappel en paprika een minuut of vijf aan. Voeg de knoflook toe en fruit deze een minuut mee.

Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de knoflook croutons. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boterham in kleine blokjes en doe dit in een grote kom. Klop in een klein kommetje de geperste knoflookteen, olijfolie, een snuf peper en zeezout door elkaar. Schenk de knoflookolie in de kom bij de blokjes brood en hussel goed door elkaar. Verdeel de blokjes naast elkaar over de ovenplaat. Bak in 10 minuten krokant. Keer de croutons halverwege eventueel een keertje om zodat ze gelijkmatig bruinen.

Terug naar de soep! Schenk de (plantaardige) room erbij en pureer de boel glad met een staafmixer. Breng de zoete aardappelsoep op smaak met cayennepeper en sojasaus. Verdeel de soep over twee kommen en sluit af met gehakte peterselie en de knoflook croutons.

Tip: heb je toevallig pompoenpitolie in huis? Drizzle dan een scheutje door de soep. Zoete aardappel en pompoenpitolie gaan ge-wel-dig samen.

PS. In mijn stories op Instagram zie je vaak deze staafmixer voorbij komen. Het is echt een topding en ik heb er al meer dan vijf jaar heel veel plezier van. De elektrische klopper die erbij zit gebruik ik vaak voor zelfgemaakte mayonaise en chocolade mousse enzo. Tipje dus!

Zin in nog meer soep?

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Romige mosterdsoep met crunchy lente ui

Pastinaaksoep met knapperige salie en hazelnoten

Romige aspergesoep met garnalen en een gepocheerd eitje

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Sabine

    Dit klinkt heerlijk en lekker vullend zonder een zwaar gevoel over te houden.
    De tip over het toevoegen van pompoenpitolie zet me er toe aan een andere tip te delen :

    Pompoenpitten rooster in een droge pan, zodra ze knisperen giet ik er wat sojasaus over en laat dit nog kort even drogen op het vuur. Deze pitten gebruik ik vaak als afwerking van zulke soep
    Smakelijk
    Sabine

    Antwoord
    • Bo

      Wat een héérlijke tip dit! Ik ga het snel eens proberen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *