Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

door | mei 26, 2021 | Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Lunch, Recepten, Vega | 2 reacties

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons. Heerlijk als warme lunch of als avondeten. De basis van deze voedzame soep bestaat uit zoete aardappel (het geheime ingrediënt voor een heerlijk romige soep!) en paprika. Lekker gezond dus. Om de soep extra romig te maken voegen we een flinke scheut plantaardige melk toe. Voor een Thais tintje kies je voor kokosmelk en een kneepje limoensap. Aanrader!

Om de zoete aardappelsoep compleet te maken toppen we hem af met zelfgemaakte knoflook croutons. Die maak je heel eenvoudig van een in blokjes gesneden (liefst oud) sneetje bruin brood, verse knoflook en een scheut olijfolie. Rooster de blokjes brood krokant in de oven en klaar zijn je zelfgemaakte knoflook croutons. Nog wat vers gehakte peterselie bij de soep, misschien een scheutje pompoenpitolie..

Geniet van deze verwarmende zoete aardappelsoep!

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons

Dit heb je nodig voor deze zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons / 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml (plantaardige) room – of kokosmelk
  • snufje cayenne peper
  • sap van een halve limoen
  • scheut sojasaus
  • handje verse peterselie

Voor de gebakken knoflook croutons

  • 1 bruine boterham
  • 2 el olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • peper & zout

 

Zo maak je het

Snipper de sjalot, pers de knoflook en snijd de zoete aardappel en paprika in blokjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan en fruit de sjalot, zoete aardappel en paprika een minuut of vijf aan. Voeg de knoflook toe en fruit deze een minuut mee.

Schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de knoflook croutons. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boterham in kleine blokjes en doe dit in een grote kom. Klop in een klein kommetje de geperste knoflookteen, olijfolie, een snuf peper en zeezout door elkaar. Schenk de knoflookolie in de kom bij de blokjes brood en hussel goed door elkaar. Verdeel de blokjes naast elkaar over de ovenplaat. Bak in 10 minuten krokant. Keer de croutons halverwege eventueel een keertje om zodat ze gelijkmatig bruinen.

Terug naar de soep! Schenk de (plantaardige) room erbij en pureer de boel glad met een staafmixer. Breng de zoete aardappelsoep op smaak met cayennepeper en sojasaus. Verdeel de soep over twee kommen en sluit af met gehakte peterselie en de knoflook croutons.

Tip: heb je toevallig pompoenpitolie in huis? Drizzle dan een scheutje door de soep. Zoete aardappel en pompoenpitolie gaan ge-wel-dig samen.

PS. In mijn stories op Instagram zie je vaak deze staafmixer voorbij komen. Het is echt een topding en ik heb er al meer dan vijf jaar heel veel plezier van. De elektrische klopper die erbij zit gebruik ik vaak voor zelfgemaakte mayonaise en chocolade mousse enzo. Tipje dus!

Zin in nog meer soep?

Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood

Romige mosterdsoep met crunchy lente ui

Pastinaaksoep met knapperige salie en hazelnoten

Romige aspergesoep met garnalen en een gepocheerd eitje

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf mosterdkaviaar maken

Zelf mosterdkaviaar maken

Mosterdkaviaar. Oftewel, ingelegde mosterdzaadjes! Een waanzinnig (en héél eenvoudig) recept wat je echt een keer geprobeerd moet hebben. De zoet zure goudgele balletjes knappen heerlijk open in de mond en ze geven een gerecht net even die finishing touch....

Lees meer
Gezonde koffie banaan muffins

Gezonde koffie banaan muffins

Gezonde muffins met een lekkere espresso kick. Heerlijk als tussendoortje of (zoals wij vanmorgen) als snel ontbijt. Het beslag van deze voedzame muffins maak je eenvoudigweg in één bowl en binnen een half uurtje is je keuken voorzien van de geur van versgebakken...

Lees meer
Gnocchi ovenschotel met spinazie en citroenroomsaus

Gnocchi ovenschotel met spinazie en citroenroomsaus

Gnocchi ovenschotel. Eenvoudig te maken en met maar een handje vol ingrediënten zet je deze heerlijke ovenschotel op tafel! Ik houd van uitgebreid kokkerellen, maar soms.. heb je na een lange dag gewoon honger, weinig tijd en wil je gewoon zo snel mogelijk aan tafel....

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Sabine

    Dit klinkt heerlijk en lekker vullend zonder een zwaar gevoel over te houden.
    De tip over het toevoegen van pompoenpitolie zet me er toe aan een andere tip te delen :

    Pompoenpitten rooster in een droge pan, zodra ze knisperen giet ik er wat sojasaus over en laat dit nog kort even drogen op het vuur. Deze pitten gebruik ik vaak als afwerking van zulke soep
    Smakelijk
    Sabine

    Antwoord
    • Bo

      Wat een héérlijke tip dit! Ik ga het snel eens proberen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *