Het allereerste recept van 2021 is een feit! De allerbeste wensen lieve mensen. Proost op een mooi 2021. Ik trap dit gloednieuwe jaar af met een overheerlijk lunchrecept. Krokante toast met avocado-citroenboter en gerookte zalm. Een lunch vol goede vetten, vezels, vitamines en mineralen. Dat avocado en gerookte zalm een echte topcombi zijn wisten we natuurlijk al, maar je maakt er helemáál een feest van door een luchtige, frisse boter van de avocado te maken.. Die overigens ook fantastisch is als dip voor bij de borrel.
Zijdezachte avocado-citroenboter
Het liefst maak je de avocado-citroenboter met behulp van je keukenmachine (want: luchtiger), maar met een staafmixer kom je ook een heel eind. Het belangrijkst is dat je mooie, eetrijpe avocado’s gebruikt want die zorgen voor het meest romige resultaat. En kies vooral voor biologische citroen. We gebruiken in dit recept het sap én de schil en het zou zonde zijn als deze heerlijke boter straks een vleugje bestrijdingsmiddel bevat. Inclusief het waslaagje dat over gewone citroen wordt gespoten om ze te laten glimmen. Raar maar waar! Niets tegen gewone citroenen hoor, maar als ik ook de schil van een citroen in een gerecht verwerk kies ik wel altijd voor bio. Verder is deze avocado-citroenboter binnen 15 minuten gemaakt, inclusief 10 minuutjes wachttijd in de koelkast. Heer-lijk op getoast brood met gerookte zalm en verse dille. Eet je glutenvrij? Vervang de toast dan door deze glutenvrije havermoutbroodjes!
Trek in nog meer gezonde lunchgerechten?
Glutenvrije broodjes met Italiaanse kruiden
Italiaanse paprika tomaat spread
De allerlekkerste zelfgemaakte hummus!
Geroosterde kikkererwten salade met sesam-honing dressing
Dit heb je nodig voor deze toast met avocado-citroenboter en gerookte zalm / 2 personen
- 4 sneetjes brood
- 100 gr plakjes gerookte zalm
- 2 eetrijpe avocado’s
- 30 gr (plantaardige) boter
- 1/2 citroen
- 4 takjes verse dille
Zo maak je het
Begin met de avocado-citroenboter. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met het sap en de rasp van de citroen in je keukenmachine. (Of in een maatbeker als je een staafmixer gebruikt). Voeg de boter toe en breng de boel op smaak met een snuf zwarte peper & zout, Blend in één minuut tot een luchtige massa. Zet de boter daarna 10 minuten in de koelkast.
Toast ondertussen de sneetjes brood 8 minuten in de oven op 180 graden.
Besmeer de toast met avocado-citroenboter en verdeel de plakken gerookte zalm erover. Sluit af met verse dille.
Geniet ervan! Je kunt de boter twee dagen bewaren in de koelkast.
0 reacties