Italiaanse paprika tomaat spread

Italiaanse paprika tomaat spread

Deze Italiaanse paprika tomaat spread is echt heer-lijk als lunch. Bijvoorbeeld op een cracker, rijstwafel of een getoaste boterham. Of, misschien wel nog lekkerder: in een wrap met avocado, geroosterde pijnboompitten en rucola.. Naast enorm smaakvol, is deze Italiaanse spread ook nog eens súper gezond. Je maakt ‘m namelijk van verse groenten, olijfolie en basilicum. Ik voegde ook een portie gekookte kikkererwten toe aan de spread, zodat hij vezelrijk is en je er dus lekker lang vol van zit.

Italiaanse paprika tomaat spread

Italiaanse paprika tomaat spread

De truc waarmee je deze gezonde spread zo super smaakvol krijgt, is door de groenten even kort te roosteren in de oven. Samen met Italiaanse kruiden en een scheut olijfolie. Daarna pureer je de boel in je keukenmachine (of met behulp van een staafmixer) tot een romige spread, samen met balsamicoazijn en verse basilicum. That’s it! Makkelijk he? De druiven deed ik er op het laatste moment overheen, want dat stond zo mooi op de foto. Het oog wil natuurlijk ook wat ;) Achteraf bleek dat die druiven echt toevallig een énorme toevoeging zijn. Dat zoetje combineert echt mega lekker met de hartige spread. Kortom: aanradertje!

Dit recept is goed voor een portie van zo’n 450 gram. Maak de Italiaanse spread bijvoorbeeld op zondagavond, hierdoor heb je voor een hele week gezond beleg op voorraad. En mocht je vrijdag nog wat overhebben, dan is de spread ook lekker als borrelhapje met toastjes of van die kleine soepstengeltjes.

Heb je deze gezonde spreads al eens gemaakt?

Muhammara: gegrilde paprika en walnoot-spread

Gegrilde courgette-linzen spread

Gegrilde groentespread

Bieten-feta spread

avocado-komkommer spread met lente ui en alfalfa

Italiaanse paprika tomaat spread

Dit heb je nodig voor deze Italiaanse paprika tomaat spread / goed voor 450 gram

  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 zoete tomaten
  • 1 rode ui
  • 200 gr kikkererwten – uit pot of blik
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • scheut olijfolie
  • flinke hand verse basilicum – zo’n 15 gr
  • 1 el balsamicoazijn
  • optioneel: garneer de spread met een aantal gehalveerde rode druiven

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Giet de kikkererwten af en spoel ze na met water. Snijd de tomaten, paprika’s en rode ui in grove stukken. Verzamel ze samen met de uitgelekte kikkererwten in een ovenschaal (of op een met bakpapier beklede bakplaat) en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Breng de boel op smaak met Italiaanse kruiden en een snuf zwarte peper en zeezout.

Schuif de ovenschaal/plaat voor 20 minuten in de oven.

Haal de groenten uit de oven en laat alles even afkoelen. Doe alles in je keukenmachine en voeg de verse basilicum en balsamicoazijn toe. Zet de keukenmachine aan tot je een egale spread hebt. Proef even en voeg naar smaak nog wat kruiden of extra citroensap toe.

Bewaar de Italiaanse spread in een afsluitbare bak in de koelkast en consumeer binnen vijf dagen.

Italiaanse paprika tomaat spread

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.