...

Italiaanse paprika tomaat spread

Italiaanse paprika tomaat spread

Italiaanse paprika tomaat spread

Deze Italiaanse paprika tomaat spread is echt heer-lijk als lunch. Bijvoorbeeld op een cracker, rijstwafel of een getoaste boterham. Of, misschien wel nog lekkerder: in een wrap met avocado, geroosterde pijnboompitten en rucola.. Naast enorm smaakvol, is deze Italiaanse spread ook nog eens súper gezond. Je maakt ‘m namelijk van verse groenten, olijfolie en basilicum. Ik voegde ook een portie gekookte kikkererwten toe aan de spread, zodat hij vezelrijk is en je er dus lekker lang vol van zit.

Italiaanse paprika tomaat spread

Italiaanse paprika tomaat spread

De truc waarmee je deze gezonde spread zo super smaakvol krijgt, is door de groenten even kort te roosteren in de oven. Samen met Italiaanse kruiden en een scheut olijfolie. Daarna pureer je de boel in je keukenmachine (of met behulp van een staafmixer) tot een romige spread, samen met balsamicoazijn en verse basilicum. That’s it! Makkelijk he? De druiven deed ik er op het laatste moment overheen, want dat stond zo mooi op de foto. Het oog wil natuurlijk ook wat ;) Achteraf bleek dat die druiven echt toevallig een énorme toevoeging zijn. Dat zoetje combineert echt mega lekker met de hartige spread. Kortom: aanradertje!

Dit recept is goed voor een portie van zo’n 450 gram. Maak de Italiaanse spread bijvoorbeeld op zondagavond, hierdoor heb je voor een hele week gezond beleg op voorraad. En mocht je vrijdag nog wat overhebben, dan is de spread ook lekker als borrelhapje met toastjes of van die kleine soepstengeltjes.

PS. ik at deze Italiaanse paprika tomaat spread op deze zelfgemaakte havermoutbroodjes.

Heb je deze gezonde spreads al eens gemaakt?

Muhammara: gegrilde paprika en walnoot-spread

Gegrilde courgette-linzen spread

Gegrilde groentespread

Bieten-feta spread

avocado-komkommer spread met lente ui en alfalfa

Italiaanse paprika tomaat spread

Dit heb je nodig voor deze Italiaanse paprika tomaat spread / goed voor 450 gram

  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 zoete tomaten
  • 1 rode ui
  • 200 gr kikkererwten – uit pot of blik
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • scheut olijfolie
  • flinke hand verse basilicum – zo’n 15 gr
  • 1 el balsamicoazijn
  • optioneel: garneer de spread met een aantal gehalveerde rode druiven

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Giet de kikkererwten af en spoel ze na met water. Snijd de tomaten, paprika’s en rode ui in grove stukken. Verzamel ze samen met de uitgelekte kikkererwten in een ovenschaal (of op een met bakpapier beklede bakplaat) en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Breng de boel op smaak met Italiaanse kruiden en een snuf zwarte peper en zeezout.

Schuif de ovenschaal/plaat voor 20 minuten in de oven.

Haal de groenten uit de oven en laat alles even afkoelen. Doe alles in je keukenmachine en voeg de verse basilicum en balsamicoazijn toe. Zet de keukenmachine aan tot je een egale spread hebt. Proef even en voeg naar smaak nog wat kruiden of extra citroensap toe.

Bewaar de Italiaanse spread in een afsluitbare bak in de koelkast en consumeer binnen vijf dagen.

Italiaanse paprika tomaat spread

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in...

Lees meer
Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer

9 Comments

9 Reacties

  1. Syl

    Is het ook lekker om hier 1 teentje knoflook aan toe te voegen? En hoelang blijft deze spread goed in de koelkast?

    Antwoord
    • Bo

      Dat is zeker lekker! De spread blijft tot vier dagen goed in de koelkast. Je kunt eventueel ook een portie invriezen :)

      Antwoord
  2. Timo

    Hey Bo, ziet er lekker uit! Is de 200g voor de kikkererwten het uitlekgewicht (dus excl het vocht dat ook in het blik zit)? Thanks alvast!

    Antwoord
  3. Caroline

    Geweldig lekker,

    Antwoord
  4. Linda

    Heerlijk! Gemaakt voor bij de BBQ, de spread doet het heel goed op een plak courgette van de BBQ! Aanrader

    Antwoord
    • Dion

      Zojuist gemaakt maar is wat waterig en oranje geworden.
      Hoe krijg je het zo mooi rood als op de foto? Ik denk dat dit komt door de kikkererwten. Moet de olijfolie en het vocht dat eruit komt ook erbij of alleen de groente? Dmaakt wel heel erg lekker

      Antwoord
      • Bo

        Nope alleen de kikkererwten erbij doen, dus zonder het vocht :) Het is daarnaast belangrijk voor de smaak (en structuur + kleur) dat je zoete tomaten gebruikt. Dus echt lekkere, dieprode tomaten en niet de goedkopere lichte tomaten. Die zijn waterig en zijn véél minder smaakvol :)

        Antwoord
  5. Mel

    Hoi Bo,
    Komt het recept voor de broodjes die op de foto staan ook online?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *