Wat sommige mensen met aanbiedingen in winkels zoals de Kruidvat of Etos hebben (je kent het wel, helemaal los gaan op korting), dat heb ik in de supermarkt. Twee bloemkolen voor de prijs van één? Doet u mij er dan maar zes. En zo ook met courgettes vorige week. Mijn keuken ligt er vól mee. Het nadeel is alleen dat ik dus altijd te veel koop en vervolgens niet zo goed weet wat ik er mee aan moet. Tip van de dag: maak een lekkere spread van overbleven groeten voor op brood. Eenvoudig te maken, super lekker en bomvol vitamientjes. Gezonder broodbeleg krijg je niet. Of in mijn geval crackerbeleg ;)
Dit heb je nodig voor deze gegrilde courgette-linzen spread
- 1 courgette
- 400 gr linzen – uitlek gewicht 265 gr
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine sjalot
- klein handje verse dragon
- sap van 1/4 citroen
- optioneel voor erop: geitenkaas en walnoten
Zo maak je het
Verhit een grillpan.
Was de courgette, snijd hem door midden en vervolgens in dikke plakken. Gril de plakken aan beide kanten zo’n 4 tot 5 minuten.
Laat de linzen uitlekken en spoel ze na met water. Pel de sjalot en snijd hem in kleine stukken. Haal de blaadjes dragon van de stengels af.
Doe vervolgens alle ingrediënten, inclusief de gegrilde courgette, in je keukenmachine en blend alles tot een romige spread. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Indien je geen keukenmachine hebt kun je dit ook met een staafmixer doen.
De spread is het lekkerst wanneer je hem daarna minimaal één uur laat afkoelen in de koelkast. Smeer de spread op een cracker en beleg hem optioneel met extra geitenkaas en grof gehakte walnoten.
Deze gegrilde courgette spread is ook heerlijk voor bij de borrel met toastjes, soepstengeltjes of stokbrood :D
0 reacties