Muhammara: gegrilde paprika en walnoot-spread

Muhammara: gegrilde paprika en walnoot-spread

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Muhammara is een heerlijk romige spread afkomstig uit Syrië. De hoofdingrediënten zijn gegrilde paprika en geroosterde walnoten en de spread zit vol goede voedingsstoffen. Van origine zit er geen ahornsiroop in, maar aangezien ik gek ben op een zoetje in een recept als tegenhanger van de hartige smaken deed ik er een drupje in. Mega lekker! Muhammara is perfect als gezonde dip bij de borrel of als lunch op een getoast broodje of cracker. Nu wordt deze spread het áller lekkerst wanneer je de paprika’s zelf grilt, maar voor het gemak kun je ook gebruik maken van kant en klaar gegrilde paprika’s.

Eet smakelijk :D

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Dit heb je nodig voor de Muhammara (gegrilde paprika en walnoot-spread)

  • 300 gr gegrilde paprika – in pot of zelf gegrild 
  • 150 gr walnoten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl ahornsiroop
  • 2 el goede olijfolie + extra voor erop
  • optioneel: voor het opdienen deed ik er een snuf van mijn favo zelfgemaakte kruidenmix over. Hoeft niet, wel heel lekker! Rooster hiervoor 3 el venkelzaadjes in een droge koekenpan. Vijzel de geroosterde venkelzaadjes samen met 1 tl zeezout. Ook heerlijk voor over een eitje.

 

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Zo maak je het

Rooster de walnoten in een droge koekenpan.

Rooster de rode paprika’s indien je dit zelf doet of giet de kant en klaar gegrilde paprika’s in pot af. Verzamel alle ingrediënten in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer alles tot een egale massa.

Breng op smaak met een snuf peper en zout. Proef even en voeg naar smaak nog wat citroensap toe.

En klaar is kees! Muhammara is het lekkerst wanneer je hem binnen vier dagen consumeert.

Muhamarra gegrilde paprika en walnoot-spread, Gezond broodbeleg, Gezonde foodblogs, Gezonde lunch, Gezonde spreads, Voedzame spreads, Syrische recepten, Beaufood lunch, Gezonde borrelhap

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Paula

    Hi Beau,

    Is het groene kruid erover tuinkers? Voor de looks vind ik het prachtig, maar even de smaak checken ;)

    Groetjes

    Antwoord
    • Bo

      Yes klopt! Ik vind tuinkers heerlijk over dit soort spreads :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.