Muhammara is een heerlijk romige spread afkomstig uit Syrië. De hoofdingrediënten zijn gegrilde paprika en geroosterde walnoten en de spread zit vol goede voedingsstoffen. Van origine zit er geen ahornsiroop in, maar aangezien ik gek ben op een zoetje in een recept als tegenhanger van de hartige smaken deed ik er een drupje in. Mega lekker! Muhammara is perfect als gezonde dip bij de borrel of als lunch op een getoast broodje of cracker. Nu wordt deze spread het áller lekkerst wanneer je de paprika’s zelf grilt, maar voor het gemak kun je ook gebruik maken van kant en klaar gegrilde paprika’s.
Eet smakelijk :D
Dit heb je nodig voor de Muhammara (gegrilde paprika en walnoot-spread)
- 300 gr gegrilde paprika – in pot of zelf gegrild
- 150 gr walnoten
- sap van 1/2 citroen
- 1 teen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl ahornsiroop
- 2 el goede olijfolie + extra voor erop
- optioneel: voor het opdienen deed ik er een snuf van mijn favo zelfgemaakte kruidenmix over. Hoeft niet, wel heel lekker! Rooster hiervoor 3 el venkelzaadjes in een droge koekenpan. Vijzel de geroosterde venkelzaadjes samen met 1 tl zeezout. Ook heerlijk voor over een eitje.
Zo maak je het
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Rooster de rode paprika’s indien je dit zelf doet of giet de kant en klaar gegrilde paprika’s in pot af. Verzamel alle ingrediënten in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer alles tot een egale massa.
Breng op smaak met een snuf peper en zout. Proef even en voeg naar smaak nog wat citroensap toe.
En klaar is kees! Muhammara is het lekkerst wanneer je hem binnen vier dagen consumeert.
Hi Beau,
Is het groene kruid erover tuinkers? Voor de looks vind ik het prachtig, maar even de smaak checken ;)
Groetjes
Yes klopt! Ik vind tuinkers heerlijk over dit soort spreads :)