De allerlekkerste zelfgemaakte hummus!

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus!

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus

Ben jij net zo’n grote hummus lover als ik? Dan heb ik vandaag een fantastisch recept voor je! Ik ben namelijk ein-de-lijk achter het geheim van de allerlekkerste zelfgemaakte hummus gekomen. Ik heb al heel wat hummus recepten gemaakt, maar die smaakten nooit zo goed als bij de Libanees. Lag het aan mijn keukenmachine? Moet er dan echt zo’n berg olie doorheen om hem romig te krijgen? Nope :D Er zijn slechts twee simpele do’s voor het maken van super romige hummus..

Namelijk: vanaf nu gebruiken we nooit meer voorgekookte kikkererwten. Oké, dit is wel de snelste manier natuurijk, maar hoeveel moeite is het nu eigenlijk om een portie gedroogde kikkererwten een nachtje te laten weken in een kom water? Juist, vrij weinig. De tweede truc is om de hummus niet te verdunnen met olie, water (of room?!), maar simpelweg met het kookvocht van de kikkererwten. Dit klinkt als iets kleins maar geloof mij, dit is een wereld van verschil in smaak.

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus

Hieronder vind je het basisrecept voor naturel hummus. Hier kun je bijvoorbeeld zelf smaken aan toevoegen. Denk aan gerookt paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes of gegrilde puntpaprika. Of doe eens gek en laat de knoflook in het recept achterwege en voeg honing en cacaopoeder toe aan de naturel hummus. Het resultaat is een suuuper lekkere chocolade hummus. Kortom: echt een must make dit recept! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten?:D

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus

 

Dit heb je nodig voor deze allerlekkerste zelfgemaakte hummus / 900 gram (lijkt veel maar geloof mij, dit eet je op! Zo niet, dan vries je gewoon een portie in voor een andere keer)

  • 250 gr gedroogde kikkererwten
  • 200 gr tahin (sesampasta)
  • Sap van een halve bio citroen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl baking soda

 

Zo maak je het

Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom met water. Zorg dat ze echt goed onder water staan want kikkererwten nemen veel vocht op. Laat ze een nachtje weken.

De volgende ochtend giet je het water af, spoel je de kikkererwten goed om en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten in een grote pan. Zet het vuur laag en roer een theelepel bakingsoda door de erwten. Voeg na een paar minuten ruim een liter water toe en kook de kikkererwten in ongeveer een half uur zacht.

Giet de kikkererwten af en vang het kookvocht op (erg belangrijk). Doe de erwten in je keukenmachine of blender en pureer tot een egale massa. Voeg daarna de knoflook, tahin, een flinke theelepel zout, het citroensap en 150 ml kookvocht toe. Laat je keukenmachine een paar minuten draaien totdat je een mooie, romige hummus hebt.

Nu kun je ervoor kiezen om overige ingrediënten als gegrilde paprika toe te voegen, maar dit is geen must. Hij is van zichzelf al heerlijk. Ook kun je bijvoorbeeld de helft van de naturel hummus uit de keukenmachine scheppen en de gegrilde paprika door de overige helft mengen. Hierdoor heb je twee verschillende smaken. Anyhow, eat your heart out :)

Dien de hummus op met goede olijfolie. Ik deed er ook nog wat gerookt paprikapoeder en roze peperkorrels over.

Geniet ervan!

De allerlekkerste zelfgemaakte hummus

Lunchtip: beleg een paar crackers met hummus, plakjes avocado, tuinkers en Hüttenkäse

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer
Pastinaakfrieten met hoisinmayonaise

Pastinaakfrieten met hoisinmayonaise

Het is weer zover, ik heb een nieuwe obsessie. Dit keer gaan al mijn gedachten over hoisinmayonaise. Ik maakte het laatst voor een ander recept en was na één dip in het schaaltje al verkocht. Wat is dit lékker. Om de saus tot op de laatste druppel op te kunnen...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Eveline

    Hoe lang kan je dit in de koelkast bewaren?

    Antwoord
    • Bo

      Tot vijf dagen in de koelkast en drie maanden in de vriezer!

      Antwoord
  2. Elsemiek

    Hoi Bo,
    Slechts een restje van het eindresultaat heeft hier de koelkast gehaald, inderdaad een must make!
    Ik denk niet dat we het nog in de supermarkt kopen☺️

    Antwoord
  3. Margot Mulder

    Wat een goed recept, Beau!
    Hij is heerlijk! Wel mag er naar mijn smaak iets meer citroensap in, en ik heb er ook de rasp van de citroen in gedaan, maar dat is natuurlijk ook optioneel. Hartelijk dank, je hebt me er een groot plezier mee gedaan.

    Antwoord
  4. Eva

    Zojuist gemaakt, heeeeeerlijk!

    Antwoord
  5. Esther Zuijdervliet

    Fantastisch! Wat een perfect recept!
    Gister heerlijk met een drankje en vandaag mijn collega’s hiervan laten proeven! Vonden het geweldig!
    Dank Bo! Super recept en geniet van jullie vakantie!!

    Antwoord
  6. Heleen

    Ik heb dit recept de afgelopen week al 3x gemaakt (halve porties weliswaar) en dit is met recht de best hummus ever!! Heerlijk romig, zoveel beter dan met kikkererwten uit blik of het spul uit de winkel.
    Ik heb verschillende mensen al jouw recept doorgegeven;-)

    Antwoord
  7. Suus

    Top recept! Dankjewel 🙏🏼
    Een stuk gezonder ook!

    Antwoord
  8. Marieke

    Dat klinkt heel lekker! Kun je het citroensap ook vervangen door iets anders of weglaten? Daar ben ik namelijk intolerant voor.

    Antwoord
    • Bo

      Dit kun je ook weglaten.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.