Ben jij net zo’n grote hummus lover als ik? Dan heb ik vandaag een fantastisch recept voor je! Ik ben namelijk ein-de-lijk achter het geheim van de allerlekkerste zelfgemaakte hummus gekomen. Ik heb al heel wat hummus recepten gemaakt, maar die smaakten nooit zo goed als bij de Libanees. Lag het aan mijn keukenmachine? Moet er dan echt zo’n berg olie doorheen om hem romig te krijgen? Nope :D Er zijn slechts twee simpele do’s voor het maken van super romige hummus..
Namelijk: vanaf nu gebruiken we nooit meer voorgekookte kikkererwten. Oké, dit is wel de snelste manier natuurijk, maar hoeveel moeite is het nu eigenlijk om een portie gedroogde kikkererwten een nachtje te laten weken in een kom water? Juist, vrij weinig. De tweede truc is om de hummus niet te verdunnen met olie, water (of room?!), maar simpelweg met het kookvocht van de kikkererwten. Dit klinkt als iets kleins maar geloof mij, dit is een wereld van verschil in smaak.
Hieronder vind je het basisrecept voor naturel hummus. Hier kun je bijvoorbeeld zelf smaken aan toevoegen. Denk aan gerookt paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes of gegrilde puntpaprika. Of doe eens gek en laat de knoflook in het recept achterwege en voeg honing en cacaopoeder toe aan de naturel hummus. Het resultaat is een suuuper lekkere chocolade hummus. Kortom: echt een must make dit recept! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten?:D
Dit heb je nodig voor deze allerlekkerste zelfgemaakte hummus / 900 gram (lijkt veel maar geloof mij, dit eet je op! Zo niet, dan vries je gewoon een portie in voor een andere keer)
- 250 gr gedroogde kikkererwten
- 200 gr tahin (sesampasta)
- Sap van een halve bio citroen
- 3 tenen knoflook
- 1 tl baking soda
Zo maak je het
Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom met water. Zorg dat ze echt goed onder water staan want kikkererwten nemen veel vocht op. Laat ze een nachtje weken.
De volgende ochtend giet je het water af, spoel je de kikkererwten goed om en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten in een grote pan. Zet het vuur laag en roer een theelepel bakingsoda door de erwten. Voeg na een paar minuten ruim een liter water toe en kook de kikkererwten in ongeveer een half uur zacht.
Giet de kikkererwten af en vang het kookvocht op (erg belangrijk). Doe de erwten in je keukenmachine of blender en pureer tot een egale massa. Voeg daarna de knoflook, tahin, een flinke theelepel zout, het citroensap en 150 ml kookvocht toe. Laat je keukenmachine een paar minuten draaien totdat je een mooie, romige hummus hebt.
Nu kun je ervoor kiezen om overige ingrediënten als gegrilde paprika toe te voegen, maar dit is geen must. Hij is van zichzelf al heerlijk. Ook kun je bijvoorbeeld de helft van de naturel hummus uit de keukenmachine scheppen en de gegrilde paprika door de overige helft mengen. Hierdoor heb je twee verschillende smaken. Anyhow, eat your heart out :)
Dien de hummus op met goede olijfolie. Ik deed er ook nog wat gerookt paprikapoeder en roze peperkorrels over.
Geniet ervan!
Lunchtip: beleg een paar crackers met hummus, plakjes avocado, tuinkers en Hüttenkäse
Hoe lang kan je dit in de koelkast bewaren?
Tot vijf dagen in de koelkast en drie maanden in de vriezer!
Hoi Bo,
Slechts een restje van het eindresultaat heeft hier de koelkast gehaald, inderdaad een must make!
Ik denk niet dat we het nog in de supermarkt kopen☺️
Wat een goed recept, Beau!
Hij is heerlijk! Wel mag er naar mijn smaak iets meer citroensap in, en ik heb er ook de rasp van de citroen in gedaan, maar dat is natuurlijk ook optioneel. Hartelijk dank, je hebt me er een groot plezier mee gedaan.
Zojuist gemaakt, heeeeeerlijk!
Fantastisch! Wat een perfect recept!
Gister heerlijk met een drankje en vandaag mijn collega’s hiervan laten proeven! Vonden het geweldig!
Dank Bo! Super recept en geniet van jullie vakantie!!
Ik heb dit recept de afgelopen week al 3x gemaakt (halve porties weliswaar) en dit is met recht de best hummus ever!! Heerlijk romig, zoveel beter dan met kikkererwten uit blik of het spul uit de winkel.
Ik heb verschillende mensen al jouw recept doorgegeven;-)
Top recept! Dankjewel 🙏🏼
Een stuk gezonder ook!
Dat klinkt heel lekker! Kun je het citroensap ook vervangen door iets anders of weglaten? Daar ben ik namelijk intolerant voor.
Dit kun je ook weglaten.