Deze vegan wortel-ahorn spread is echt heeerlijk als gezond broodbeleg, maar ook zeker als dip voor bij de borrel! Hij is zowel hartig als zoet en je hebt hem echt zo gemaakt. Ik mocht laatst voor BioToday aan de slag en daardoor stuitte ik op dit recept. Het recept van deze wortel spread is afkomstig uit hun gratis picknick e-book en ik gaf er (jullie kennen me!) een eigen draai aan door kruiden en ahornsiroop toe te voegen. Ik ben altijd op zoek naar de perfecte balans tussen zoet, zuur en zout en ik voeg bijvoorbeeld heel vaak een scheutje ahornsiroop toe aan hartige spreads of dips. Dit is zó lekker. Bijvoorbeeld door guacamole of zelfgemaakte paprika-spread, en er gaat ook altijd een scheutje door deze über lekkere geroosterde rode pastasaus..
Kortom: één smaakvolle spread dit. Je maakt hem van onder andere gekookte bospeentjes, sesampasta, citroensap en ahornsiroop. Serveer je de wortel-ahorn spread bij de borrel? Smeer de spread dan op een mooi bord en drizzle er wat olijfolie en extra ahornsiroop over en bestrooi het geheel met gehakte amandelen en pompoenpitten. Lekker met Turks brood of Libanees flatbread. Ik eet de wortel spread ook graag als lunch trouwens. Hij is héérlijk op zelfgemaakte havermout broodjes met pittige rucola of in een wrap met zongedroogde tomaatjes en avocado :D
Dit heb je nodig voor deze vegan wortel-ahorn dip
- 300 gr bospenen
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine rode ui
- 2 el tahin
- 1 el citroensap
- 2 el ahornsiroop + extra voor erover
- ½ el tuinkruiden bouillonpoeder
- 2 el amandelen en 2 el pompoenpitten ter garnering
Zo maak je het
Was de bospenen en snijd het groene gedeelte eraf (als dat er nog aan zit). Kook de bospenen in een pan met ruim kokend water in een kwartiertje zacht. Giet de boel daarna af en laat de bospenen iets afkoelen.
Pel de ui en het knoflookteentje en snijd de ui in kwarten. Doe alle ingrediënten, behalve de pompoenpitten, in je keukenmachine of blender. Voeg een snuf zout en peper toe en blend of pureer alles tot een romige dip. Voeg eventueel een scheutje water toe om te verdunnen.
Doe de wortel-ahorn dip in een kommetje en drizzle er nog wat ahornsiroop over. Sluit af met gehakte pompoenpitten en amandelen!
Klinkt heel lekker! Hoe lang zou je de dip kunnen bewaren?
Zo’n drie dagen in de koelkast.