Er gaat niets boven een groot bord dampende pasta in een dikke romige rode saus met vers geraspte pecorino. En dan bedoel ik lekker veel saus, want ik heb echt een hekel aan pasta’s waarbij ik moet zoeken naar de saus. Deze de lekkerste geroosterde rode pastasaus barst echt van de groenten. Er zijn daarnaast een paar elementen die ‘m tot een succes maken. Één is het toevoegen van een aardappel. Hierdoor krijg je een súper romige saus zonder dat je room gebruikt. Nummer twee is het grillen van de groenten in de oven. Hierdoor krijgen ze een intense smaak met als resultaat een next level pastasaus. Dan hebben we nog nummer drie: geroosterde limoen! Die rooster je gezellig mee in de oven en pers je later uit in de saus. Dit zuurtje maakt de smaak compleet. Kortom: één goddelijke saus die ook nog eens voedzaam is.
Eeeeet smakelijk!
Dit heb je nodig voor deze de lekkerste geroosterde rode pastasaus!/ 2 personen
- 900 gr tomaten – De kwaliteit van je tomaten bepaalt de smaak van de pastasaus. Ga daarom voor dieprode zoete tomaten. Liefst biologisch.
- 450 gr rode puntpaprika
- 2 sjalotten
- 2 knoflookteentjes
- 100 gr aardappel
- 70 gr tomatenpuree – Een klein blikje
- 2 takken verse rozemarijn
- 1 limoen
- flinke hand verse basilicum + extra voor erover
- 1 tl kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
- 50 ml rode wijn – Primitivo
- flinke scheut balsamicoazijn
Voor erbij
- 160 gr glutenvrije spaghetti
- klein blokje pecorino kaas om over de pasta te raspen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een ovenplaat met bakpapier.
Snijd de tomaten in parten en verwijder de zaadlijsten. Verwijder ook de zaadlijsten van de puntpaprika’s en snijd ze in grove stukken. Pel de sjalotten en halveer ze. Doe hetzelfde met de knoflookteentjes. Was de aardappel en snijd hem in grote stukken. Halveer de limoen. Verzamel deze ingrediënten op de ovenplaat.
Ris de blaadjes van de rozemarijn en strooi ze over de groenten. Sluit af met een flinke snuf versgemalen zwarte peper, zeezout en besprenkel alles royaal met olijfolie en een scheut balsamicoazijn. Rooster de groenten een half uur in de oven.
Haal de limoen van de ovenplaat en pureer de rest samen met de verse basilicum met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een romige saus. Pers het sap van de geroosterde limoen uit en roer door de saus. Schenk het geheel in een pan op een laag vuurtje. Voeg de tomatenpuree toe samen met de rode wijn en de kokosbloesemsuiker. Roer de saus even door en laat hem op zacht vuur een half uur tot een uurtje pruttelen. Proef de saus ondertussen en voeg naar smaak nog wat peper, zout of balsamicoazijn toe.
Geen tijd of zin om de saus een half uur tot een uur te laten pruttelen? Dan volstaat een kwartiertje ook. De saus wordt echter wel intenser van smaak na een uur zacht koken.
Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze.
Verdeel de spaghetti over twee (pasta)borden en schep de rode pastasaus erover. Sluit af met verse basilicum en geraspte pecorino.
Bedankt voor het lekkere recept! Vandaag voor het eerst gemaakt. Heel smaakvol en nog genoeg saus om lekker in te vriezen.
De saus zou ook met wat witte wijn gemaakt kunnen worden denk ik. Gedroogde rozemarijn werkte ook prima.
Bitter zou kunnen komen door soort tomaten in combinatie met balsamico misschien?
Ik zou hem ietsjes zoeter willen hebben. Zoonlief vindt het helaas zo niet lekker.
Kan ik voor hem er nog iets doorheen kunnen doen?
Als je hem iets zoeter wilt hebben zou ik er wat ahornsiroop doorheen doen of bijvoorbeeld wat kokosbloesemsuiker :)
Hoi,
ga dit morgen maken , moet alleen de primitivo wijn nog gaan halen bij Gall.
In de beschrijving staat dat de zaadlijsten van de tomaat er uit moet.
Zie ik het nu goed op de foto dat ze er nog inzitten?
Gr zToine
Klopt, op de foto zitten ze er nog in – scherp hoor ;) – maar achteraf besloot ik de zaadlijsten eruit te halen, omdat het geheel wat nattig werd in de oven. Maaaar het is geen drama als ze er nog in zitten hoor. Liefs, Bo
Waar kun je die kokosbloesemsuiker kopen?
Gewoon in de meeste supermarkten :) En anders op de markt, bij de Turkste winkel, toko enzovoort.
Heerlijke saus, ook zonder rode wijn, ruim genoeg voor 6 personen dus ik vries altijd twee porties in en daarna is-ie nog lekkerder ! Ik ben fan !
Heel lekker ga het nog veel maken
Kan je de pastasaus ook zonder rode wijn maken? En kan je de balsamico ook vervangen voor rodewijnazijn?
Yes, je kunt de pasta zonder rode wijn maken! Je zou de balsamicoazijn kunnen vervangen door rodewijnazijn, maaaar balsamico is wel veel lekkerder :)
Ha Bo, ik heb de pastasaus gemaakt maar vond het wat bitter smaken, enig idee hoe dat kan? Jammer want het zag er top uit!
Oei geeeen idee :) Heb tot nu toe alleen nog maar lovende reacties gehad op deze pastasaus, dus als het goed is ligt dat bittere smaakje niet aan het recept.. Liefs, Bo
Bittere smaak komt door het limoen.
Echt heel erg lekker!! Ook proef je de limoen echt goed. Gelukkig heb ik een dubbele portie gemaakt zodat ik wat kan invriezen!