...

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki recept

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op zondag naar de toko te gaan voor een uitgebreide Aziatische lunch. Kimchi dumplings, garnalen dim sum, lemper, unagisaus en onze favoriete dumplingsaus belanden standaard in de winkelmand. We hebben echt geluk in de buurt te wonen van een enorme Amazing Oriental. Enfin, ik kreeg dus ineens enorm veel zin in okonomiyaki en zo geschiedde. Niet om mezelf een schouderklopje te geven, maar mijn okonomiyaki recept kwam belachelijk goed gelukt uit de pan. De structuur was goed, de smaak perfect en de toppings.. die maken toch echt wel het gerecht. Welke dat zijn vertel ik je hieronder!

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek) recept

Okonomiyaki recept

Zelf okonomiyaki maken is een fluitje van een cent. Het deeg bestaat uit kool, bos-ui en ei. Het deeg kun je binden met bloem, panko of paneermeel. Ik dacht panko in huis te hebben (I was wrong) dus het werd paneermeel en dat werkte tóp. Het beslag is niet te vergelijken met pannenkoekenbeslag, het is namelijk meer kool dan beslag en dat is precies waarom de pannenkoek zo lekker is. Veel bite, daar hou ik van. De truc is om de pannenkoeken niet te snel om te keren, maar een minuut of 5 zachtjes te laten garen (aan beide kant) voor de perfecte gaarheid. Maar de échte truc wat betreft smaak zijn de toppings en de saus..

Okonomiyaki recept

Okonomiyaki saus 

Spoiler alert: ik speel een beetje vals met de saus. Ik kocht de okonomiyaki saus namelijk gewoon kant en klaar bij de toko. Maaar je kunt hem ook heel makkelijk zelf maken! Dat recept vind je hieronder bij het recept voor de Japanse pannenkoek. Mocht je nu een trouwe Beaufood lezer zijn, dan weet je vast dat ik verzót ben op unagi saus. Tevens te koop bij de Aziatische toko en ook weer makkelijk zelf te maken. (Hier vind je mijn recept voor zelfgemaakte unagi saus). Ik kan je vertellen dat deze saus ook heel, héél erg goed smaakt over deze hartige pannenkoek.. en wellicht heb je deze dus al in huis. Goed, tot zover de saus. Dan rest alleen nog de mayonaise (en dan het liefste Kewpie!), wat kimchi, sesamzaadjes en bos-ui. Ik krijg gewoon weer trek nu ik erover schrijf.. Officieel horen er ook bonito flakes (gerookte tonijn vlokken) op, maar dit vond ik in combinatie met de rest nét iets teveel van het goede. Als je van een beetje pit houdt en je toch bij de toko bent: koop dan een potje shichimi togarashi: Japans zevenkruidenpoeder. Deze pittige kruidenmix bestaat uit szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad, gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad. Mega toevoeging. Ook heerlijk voor op een gebakken eitje, sushi, toast met avocado. You name it. Geniet ervan!

Okonomiyaki saus maken

Heb je deze Aziatische gerechten ook al geprobeerd?

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek) recept

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Dit is mijn recept voor de lekkerste okonomiyaki: een heerlijk hartige Japanse pannenkoek. Inclusief zelfgemaakte okonomiyaki saus!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr Chinese kool
  • 100 gr bos-ui
  • 60 gr paneermeel - of panko
  • 3 eieren
  • 1 tl versgerapste gember

Toppings

  • 2 el kewpie mayonaise - of gewone mayonaise
  • 2 el unagi of okonomiyaki saus
  • 1 bos-ui
  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 flinke el kimchi
  • 1 snufje togarashi shichimi naar smaak - optioneel

Okonomiyaki saus

  • 40 gr ketchup
  • 2 el worcestershire sauce
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl honing

Instructies
 

  • Maak je de okonomiyaki saus zelf? Meng dan hiervoor de ingrediënten in een kommetje en zet weg tot gebruik.
  • Was de kool en snijd hem met een groot mes in zo fijn mogelijke reepjes. Snijd ook de bos-ui in flinterdunne ringetjes.
  • Meng de kool, bos-ui, paneermeel of panko in een grote kom. Voeg de geraspte gember toe en breng op smaak met een snufje peper en zout. Meng de eieren er voorzichtig doorheen. Het mengsel zal erg los en 'koolachtig' zijn, niet zoals een bloempannenkoekbeslag. Als het erg droog is, laat het dan 10 minuten staan.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep de helft van het beslag in de pan. Druk voorzichtig plat tot een ronde vorm van ongeveer 1 centimeter dik (met de achterkant van een lepel of spatel). Bak de pannenkoeken 4 minuten per kant of tot ze mooi goudbruin zijn aan beide kanten.
    Tip: keer de pannenkoeken om met behulp van een bord!
  • Top de pannenkoeken af met kewpie mayonaise, okonomiyaki saus (of unagi saus), ringetjes bos-ui, sesamzaadjes, kimchi en optioneel togarashi.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Okonomiyaki recept

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer
Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Vandaag heb ik een súper lekker en makkelijk recept voor je voor bij je eerstvolgende borrel: Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg! Vorige week hadden we een basisschool speeltuinborrel met alle ouders van Louen (4) zijn klas. En ik zou mezelf natuurlijk niet zijn...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept