...

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt fantastisch als voorgerecht. Ik bestel dit gerecht steevast als ik bij Van der Valk Houten eet en iedereen aan wie ik dit gerecht tip vindt het één groot succes. Daarom ging ik thuis aan de slag met een Beaufood versie, zodat jullie hem thuis ook kunnen maken. Want geloof mij, dat wil je. Dit gerecht bestaat uit botermalse ossenhaas, die je eerst kort aanbakt en daarna in dunne plakjes snijdt. Oftewel: tataki. De ossenhaas tataki serveer je op bolletjes sushirijst samen met groene asperges, een crumble van kroepoek en we sluiten af met overheerlijke unagi saus. Unagi-watte?! Daar vertel ik je hieronder graag meer over.

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ik heb het over unagi kabayaki saus om precies te zijn. Hét geheime ingrediënt van dit gerecht. Een stroperig zoete, soja-achtige saus. Nu hoor ik je denken ‘Boooo, hoe kom ik hier nou weer aan?’ maar geen zorgen; deze unagi saus verkopen ze vrijwel bij elke toko. Ook bij Sligro en Hanos verkopen ze ‘m en heel soms in de grotere supermarkten. Geloof mij, voor deze saus wil je een blokje om. Deze unagi saus smaakt ge-wel-dig bij sashimi, sushi, paling, gerookte zalm en bij tataki. Ik weet zeker dat iedereen zijn bord leeg zal likken en vragen waar je deze heerlijke saus vandaan hebt. En nee dit is geen gesponsord artikel, ik ben gewoon gróót fan ;) Als je de saus niet kunt vinden kun je hem eventueel ook vervangen door dikke sojasaus óf je maakt hem zelf.

Zelf unagi saus maken

Unagi saus kun je namelijk ook makkelijk zelf maken. Breng in een kleine pan 250 ml sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl geraspte gember, 2 el suiker en 1 el honing aan de kook en roer tot de suiker en honing gesmolten zijn. Laat de saus op zacht vuur inkoken (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren) tot een stroperige saus. Roer regelmatig en blijf goed opletten. Voeg naar smaak nog wat sojasaus of suiker toe. Schenk de saus als laatst door een zeef en klaar is kees! Maar goed, omdat er nog meer op tafel moet komen met Kerst dan alleen dit gerecht met ossenhaas tataki en sushirijst ga ik voor het gemak het liefste voor de kant en klare unagi saus ;)

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Dit heb je nodig voor deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus / 4 personen

  • 350 ossenhaas – runder diamanthaas kan ook
  • 250 gr sushi rijst
  • 100 gr kleine groene asperges
  • 50 gr cassave kroepoek
  • 4 el unagi kabayaki sauce – verkrijgbaar bij de toko of zie recept hierboven!

Zo maak je het

Kook de sushi rijst volgens de bereidingswijze. Meestal is dit: de sushirijst 15 minuten koken in anderhalf keer zoveel water en daarna 10 minuten laten na stomen met de deksel op de pan.

Halveer de groene asperge in de lengte. Breng een pan met water aan de kook en kook de asperges maximaal twee minuten. Spoel ze direct daarna af met koud water. Zet aan de kant.

Breng de ossenhaas op smaak met witte peper en zout. Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat deze goed heet is. Voeg een scheut olijfolie toe. Schroei de ossenhaas rondom kort op een hoog vuur. Het is de bedoeling dat de buitenkant mooi gebakken is, maar de binnenkant nog rauw. Snijd de ossenhaas daarna in zo dun mogelijke plakjes.

Maak je handen nat, leg een eetlepel sushirijst in de handpalm en maak er een langwerpige bolletje van. Ga door tot je 16 bolletjes hebt.

Leg op elk bord vier bolletjes sushirijst, verdeel de groene asperges en de ossenhaas tataki erover en sluit af met unagi saus en verkruimelde cassave kroepoek. (Hiervoor verkruimel je simpelweg de cassave kroepoek met de hand tot crumble).

Serveer direct en genieten maar!

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

12 Comments

12 Reacties

  1. Alieke

    Hi Bo,

    Lijkt mij een super lekker recept.
    Even een vraag over het zwarte bord. Weet jij van welk merk dit is?

    Antwoord
  2. Moniek

    De ossenhaas wordt die warm op de rijstbolletjes geserveerd of is deze afgekoeld tot lauwwarm?

    Antwoord
    • Bo

      Kan beide, maar lauw warm geserveerd vind ik hem het lekkerst :)

      Antwoord
  3. Erna

    Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeten, wel een amuse en een soep vooraf en een nagerecht dus het was meer dan genoeg!
    Unagi saus zelf gemaakt, iedereen vond het heerlijk!
    De unagi saus was wel wat dik dus een scheut water bijgedaan anders werd het te zout

    Antwoord
  4. Schrooten

    Hallo,
    Moet deze rijst ook afgekoeld zijn? Of gewoon warm gegeten worden?

    Antwoord
    • Bo

      Kan beide! Maar meestal is de rijst wel afgekoeld nadat je er balletjes van hebt gemaakt :)

      Antwoord
  5. sickjive

    Waarom moet je 16 bolletjes rijst maken als je er maar op gebruikt voor twee personen? Is dit recept niet voor 4 toevallig.

    Antwoord
    • Bo

      Yes 4 personen als voorgerecht! Of twee personen als hoofdgerecht :)

      Antwoord
  6. liesbeth Elfersy-Koning

    waarom 16 rijstballetjes verdeeld over 4 x4….en dan toch voor 2 personen? heerlijk recept voor meerdere mensen lijkt me
    mv kerst groet, Liesbeth
    ps wat zijn de zwarte zaadjes op t bord?

    Antwoord
    • Bo

      Dat zijn zwarte sesamzaadjes :) Dit gerecht is voor 4 personen als voorgerecht of twee personen als hoofdgerecht.

      Antwoord
  7. Lysette

    Hoi Bo,
    Dit lijkt mij een heerlijk recept, voor hoeveel personen is dit recept geschikt?
    Dankjewel!

    Antwoord
    • Bo

      Oepsie helemaal vergeten erbij te vermelden. Voor twee personen als voorgerecht! Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *