Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt fantastisch als voorgerecht. Ik bestel dit gerecht steevast als ik bij Van der Valk Houten eet en iedereen aan wie ik dit gerecht tip vindt het één groot succes. Daarom ging ik thuis aan de slag met een Beaufood versie, zodat jullie hem thuis ook kunnen maken. Want geloof mij, dat wil je. Dit gerecht bestaat uit botermalse ossenhaas, die je eerst kort aanbakt en daarna in dunne plakjes snijdt. Oftewel: tataki. De ossenhaas tataki serveer je op bolletjes sushirijst samen met groene asperges, een crumble van kroepoek en we sluiten af met overheerlijke unagi saus. Unagi-watte?! Daar vertel ik je hieronder graag meer over.

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ik heb het over unagi kabayaki saus om precies te zijn. Hét geheime ingrediënt van dit gerecht. Een stroperig zoete, soja-achtige saus. Nu hoor ik je denken ‘Boooo, hoe kom ik hier nou weer aan?’ maar geen zorgen; deze unagi saus verkopen ze vrijwel bij elke toko. Ook bij Sligro en Hanos verkopen ze ‘m en heel soms in de grotere supermarkten. Geloof mij, voor deze saus wil je een blokje om. Deze unagi saus smaakt ge-wel-dig bij sashimi, sushi, paling, gerookte zalm en bij tataki. Ik weet zeker dat iedereen zijn bord leeg zal likken en vragen waar je deze heerlijke saus vandaan hebt. En nee dit is geen gesponsord artikel, ik ben gewoon gróót fan ;) Als je de saus niet kunt vinden kun je hem eventueel ook vervangen door dikke sojasaus óf je maakt hem zelf.

Zelf unagi saus maken

Unagi saus kun je namelijk ook makkelijk zelf maken. Breng in een kleine pan 250 ml sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl geraspte gember, 2 el suiker en 1 el honing aan de kook en roer tot de suiker en honing gesmolten zijn. Laat de saus op zacht vuur inkoken (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren) tot een stroperige saus. Roer regelmatig en blijf goed opletten. Voeg naar smaak nog wat sojasaus of suiker toe. Schenk de saus als laatst door een zeef en klaar is kees! Maar goed, omdat er nog meer op tafel moet komen met Kerst dan alleen dit gerecht met ossenhaas tataki en sushirijst ga ik voor het gemak het liefste voor de kant en klare unagi saus ;)

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Dit heb je nodig voor deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus / 4 personen

  • 350 ossenhaas – runder diamanthaas kan ook
  • 250 gr sushi rijst
  • 100 gr kleine groene asperges
  • 50 gr cassave kroepoek
  • 4 el unagi kabayaki sauce – verkrijgbaar bij de toko of zie recept hierboven!

Zo maak je het

Kook de sushi rijst volgens de bereidingswijze. Meestal is dit: de sushirijst 15 minuten koken in anderhalf keer zoveel water en daarna 10 minuten laten na stomen met de deksel op de pan.

Halveer de groene asperge in de lengte. Breng een pan met water aan de kook en kook de asperges maximaal twee minuten. Spoel ze direct daarna af met koud water. Zet aan de kant.

Breng de ossenhaas op smaak met witte peper en zout. Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat deze goed heet is. Voeg een scheut olijfolie toe. Schroei de ossenhaas rondom kort op een hoog vuur. Het is de bedoeling dat de buitenkant mooi gebakken is, maar de binnenkant nog rauw. Snijd de ossenhaas daarna in zo dun mogelijke plakjes.

Maak je handen nat, leg een eetlepel sushirijst in de handpalm en maak er een langwerpige bolletje van. Ga door tot je 16 bolletjes hebt.

Leg op elk bord vier bolletjes sushirijst, verdeel de groene asperges en de ossenhaas tataki erover en sluit af met unagi saus en verkruimelde cassave kroepoek. (Hiervoor verkruimel je simpelweg de cassave kroepoek met de hand tot crumble).

Serveer direct en genieten maar!

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

11 Comments

11 Reacties

  1. Moniek

    De ossenhaas wordt die warm op de rijstbolletjes geserveerd of is deze afgekoeld tot lauwwarm?

    Antwoord
    • Bo

      Kan beide, maar lauw warm geserveerd vind ik hem het lekkerst :)

      Antwoord
  2. Erna

    Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeten, wel een amuse en een soep vooraf en een nagerecht dus het was meer dan genoeg!
    Unagi saus zelf gemaakt, iedereen vond het heerlijk!
    De unagi saus was wel wat dik dus een scheut water bijgedaan anders werd het te zout

    Antwoord
  3. Schrooten

    Hallo,
    Moet deze rijst ook afgekoeld zijn? Of gewoon warm gegeten worden?

    Antwoord
    • Bo

      Kan beide! Maar meestal is de rijst wel afgekoeld nadat je er balletjes van hebt gemaakt :)

      Antwoord
  4. sickjive

    Waarom moet je 16 bolletjes rijst maken als je er maar op gebruikt voor twee personen? Is dit recept niet voor 4 toevallig.

    Antwoord
    • Bo

      Yes 4 personen als voorgerecht! Of twee personen als hoofdgerecht :)

      Antwoord
  5. liesbeth Elfersy-Koning

    waarom 16 rijstballetjes verdeeld over 4 x4….en dan toch voor 2 personen? heerlijk recept voor meerdere mensen lijkt me
    mv kerst groet, Liesbeth
    ps wat zijn de zwarte zaadjes op t bord?

    Antwoord
    • Bo

      Dat zijn zwarte sesamzaadjes :) Dit gerecht is voor 4 personen als voorgerecht of twee personen als hoofdgerecht.

      Antwoord
  6. Lysette

    Hoi Bo,
    Dit lijkt mij een heerlijk recept, voor hoeveel personen is dit recept geschikt?
    Dankjewel!

    Antwoord
    • Bo

      Oepsie helemaal vergeten erbij te vermelden. Voor twee personen als voorgerecht! Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.