‘Ik heb zo’n zin in rendang,’ verkondigde Mike afgelopen week toen ik boodschap ging doen, ‘en eh, wist je trouwens dat Soenil Bahadoer een vegetarische rendang van spitskool heeft?’. Nice try, Mike. De wachtlijst bij De Lindenhof is weken-, soms zelfs máándenlang. De beste man kookt daar de (twee!) Michelinsterren van de hemel en hoewel ik er altijd nog eens wil aanschuiven, zat dat er afgelopen week niet in. Het goede nieuws: ik vond het recept voor zijn geweldige rendang en maakte ‘m dus gewoon thuis na!
Zuren en texturen
Het mooie van deze vegetarische rendang is de structuur van de spitskool. Door het in ultradunne reepjes te snijden en te laten sudderen, krijgt het een echt draadjesvlees-effect. En dat is vrij onmisbaar bij rendang, natuurlijk. Vega of niet. Deze Indonesische sterrenwaardige maaltijd smaakte extra lekker met gemengde gezuurde groenten. Die maak je heel simpel door de groenten (bloemkool, paprika en wortel) fijn te snijden en een uurtje te marineren in appelazijn. Een echte smaakexplosie, zo met die kruidige rendang! Serveer met rijst, kroepoek en een lekker pittig sambaleitje on top! Hieronder vertel ik je ook hoe je die maakt.
Nog meer Indonesië…
- Indonesische sateetjes met zelfgemaakte pindasaus
- Rendang van ossenhaas
- Geen recept maar misschien ook leuk om te lezen: mijn blog over slapen en eten op Gili Air en Trawagan (waar ik in 2017 was!)
Vegetarische rendang van spitskool (recept van Soenil Bahadoer)
Ingrediënten
- 1 grote spitskool
- 1 stengel sereh - 2 mag ook als je net als ik groot fan bent van citroengras!
- 3 limoenblaadjes
- ½ rode peper
- 2 cm laos
- 2 cm gember
- 400 ml kokosmelk + 100 ml water
- 70 ml ketjap manis
- 30 ml sojasaus
- 1 flinke tl sambal manis
Instructies
- Halveer de spitskool en snijd daarna in hele dunne reepjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan (liefst met dikke bodem) en bak de spitskool 10 minuten aan op laag vuur.
- Snijd het kontje van de sereh, plet hem met een mes en leg er een knoopje in. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en de laos en gember in hele dunne plakjes. Voeg de sereh, rode peper, laos, gember en limoenblaadjes toe aan de pan. Bak alles op hoog vuur goed aan voor zo'n 2 minuten.
- Schenk de kokosmelk erbij, samen met 100 ml water. Leg een deksel op de pan (maar net niet helemaal) en laat de vegetarische rendang van spitskool 1,5 uur op laag vuur inkoken. Check af en toe en voeg een scheutje extra water toe als de boel te droog kookt.
- Breng de rendang op smaak met peper, zout, ketjap, sojasaus en sambal. Zet het vuur iets hoger en kook de rendang nog een minuut of 10 - 15 in tot de gewenste dikte.
- Serveer de plantaardige rendang van spitskool met rijst en eventueel gezuurde groenten, kroepoek en een sambaleitje!
- * Gezuurde groenten: doe twee handen kleingesneden bloemkool, rode paprika en wortel in een pot of kom. Meng met appelazijn en laat intrekken tot gebruik.
- * Sambaleitje: kook twee eieren hard, halveer en wrijf ze in met sambal manis.
Echt heerlijk! Ik heb geen extra water toegevoegd en het maar een half uurtje gekookt, ging prima. Een preitje erbij gesneden en meegekookt, ook lekker. Ik maak vaak rendang met vlees, onze favoriet. Nu kan ik voor mijn vegetarische vrienden een mooie maaltijd koken!
Dit lijkt me erg lekker. Ben fan van rendang van vlees maar probeer steeds vaker vegetarisch te eten. De rendang met vlees maak ik in de slowcooker, zou dat hier ook mee kunnen? En zo ja, hoelang stoven?
Groetjes Judy
Oehh geen idee, ik heb zelf namelijk geen slowcooker.. Maar dit moet in principe kunnen :) Ik ben benieuwd naar het resultaat!
Dag Bo, inmiddels heb ik het gemaakt uit de slowcooker……….heerlijk!!
Groetjes,
Judy
Hoe lang heb je het is de slowcooker gestoofd? Op low?
Groetjes!
Deze veggie rendang is echt superlekker, ik zou ‘m voor een feestje willen maken voor 40 personen. Heb je ervaring met invriezen van deze rendang? Dan kan ik ‘m alvast maken voor over een paar weken.
Ik heb hem zelf nog nooit ingevroren, maar dit zou in principe gewoon moeten kunnen :)
Dag, kan ik de spitskool ook vervangen door witte kool?
Oehh dit heb ik nog niet geprobeerd.. Ik zou persoonlijk wel echt spitskool gebruiken omdat het resultaat daarvan het meest lijkt op ‘draadjesvlees’. Witte kool is iets steviger. Maar in principe zou het kunnen!
Als je de recepten leest krijg je er al zin in… goede motivatie om aan de slag te gaan!
Eet smakelijk alvast :D
Bedankt voor het recept! Ik krijg de rendang niet zo mooi donker zoals op de foto, maar de smaak is er niet minder om. Wat een heerlijke smaakexplosie! Ik maak het een dag van tevoren, zodat de smaken er nog beter in kunnen trekken. Met een sambaleitje en tempeh wordt het gerecht nog gevarieerder (ketjap balletjes zijn ook lekker er bij, maar ik eet liever vegetarisch). Deze staat vanaf nu op mij lijstje met signature dishes! Écht lekker! Dankjewel!
Super om te horen! Hoe langer je hem laat inkoken, hoe donkerder de saus. Of nog een scheutje ketjap erbij.. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat de smaak goed is :)
Dit recept is echt briljant. Ongelooflijk lekker. Sinds 5 jaar eten wij vegetarisch en wat ik soms echt mis is de rendang. Met dit recept ben ik helemaal gelukkig.