Vegetarische rendang van spitskool (recept van Soenil Bahadoer)

Vegetarische rendang van spitskool (recept van Soenil Bahadoer)

door | feb 1, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 3 reacties

vegetarische rendang van spitskool

‘Ik heb zo’n zin in rendang,’ verkondigde Mike afgelopen week toen ik boodschap ging doen, ‘en eh, wist je trouwens dat Soenil Bahadoer een vegetarische rendang van spitskool heeft?’. Nice try, Mike. De wachtlijst bij De Lindenhof is weken-, soms zelfs máándenlang. De beste man kookt daar de (twee!) Michelinsterren van de hemel en hoewel ik er altijd nog eens wil aanschuiven, zat dat er afgelopen week niet in. Het goede nieuws: ik vond het recept voor zijn geweldige rendang en maakte ‘m dus gewoon thuis na! 

vegetarische rendang van spitskool

Zuren en texturen

Het mooie van deze vegetarische rendang is de structuur van de spitskool. Door het in ultradunne reepjes te snijden en te laten sudderen, krijgt het een echt draadjesvlees-effect. En dat is vrij onmisbaar bij rendang, natuurlijk. Vega of niet. Deze Indonesische sterrenwaardige maaltijd smaakte extra lekker met gemengde gezuurde groenten. Die maak je heel simpel door de groenten (bloemkool, paprika en wortel) fijn te snijden en een uurtje te marineren in appelazijn. Een echte smaakexplosie, zo met die kruidige rendang! Serveer met rijst, kroepoek en een lekker pittig sambaleitje on top! Hieronder vertel ik je ook hoe je die maakt.

Nog meer Indonesië…

vegetarische rendang van spitskool

Dit heb je nodig voor deze vegetarische rendang van spitskool / 4 personen

  • 1 grote spitskool
  • 1 stengel sereh – 2 mag ook als je net als ik groot fan bent van citroengras! 
  • 3 limoenblaadjes
  • ½ rode peper
  • 2 cm laos
  • 2 cm gember
  • 400 ml kokosmelk + 100 ml water
  • 70 ml ketjap manis
  • 30 ml sojasaus
  • 1 flinke tl sambal manis

 

Zo maak je het

Halveer de spitskool en snijd daarna in hele dunne reepjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan (liefst met dikke bodem) en bak de spitskool 10 minuten aan op laag vuur. 

Snijd het kontje van de sereh, plet hem met een mes en leg er een knoopje in. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en de laos en gember in hele dunne plakjes. Voeg de sereh, rode peper, laos, gember en limoenblaadjes toe aan de pan. Bak alles op hoog vuur goed aan voor zo’n 2 minuten. 

Schenk de kokosmelk erbij, samen met 100 ml water. Leg een deksel op de pan (maar net niet helemaal) en laat de vegetarische rendang van spitskool 1,5 uur op laag vuur inkoken. Check af en toe en voeg een scheutje extra water toe als de boel te droog kookt. 

Breng de rendang op smaak met peper, zout, ketjap, sojasaus en sambal. Zet het vuur iets hoger en kook de rendang nog een minuut of 10 – 15 in tot de gewenste dikte. 

Serveer de plantaardige rendang van spitskool met rijst en eventueel gezuurde groenten, kroepoek en een sambaleitje!

* Gezuurde groenten: doe twee handen kleingesneden bloemkool, rode paprika en wortel in een pot of kom. Meng met appelazijn en laat intrekken tot gebruik.

* Sambaleitje: kook twee eieren hard, halveer en wrijf ze in met sambal manis.

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Eline

    Bedankt voor het recept! Ik krijg de rendang niet zo mooi donker zoals op de foto, maar de smaak is er niet minder om. Wat een heerlijke smaakexplosie! Ik maak het een dag van tevoren, zodat de smaken er nog beter in kunnen trekken. Met een sambaleitje en tempeh wordt het gerecht nog gevarieerder (ketjap balletjes zijn ook lekker er bij, maar ik eet liever vegetarisch). Deze staat vanaf nu op mij lijstje met signature dishes! Écht lekker! Dankjewel!

    Antwoord
    • Bo

      Super om te horen! Hoe langer je hem laat inkoken, hoe donkerder de saus. Of nog een scheutje ketjap erbij.. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat de smaak goed is :)

      Antwoord
  2. Jose-Anne

    Dit recept is echt briljant. Ongelooflijk lekker. Sinds 5 jaar eten wij vegetarisch en wat ik soms echt mis is de rendang. Met dit recept ben ik helemaal gelukkig.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.