De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Na heel wat recepten te hebben uitgeprobeerd kan ik met zekerheid zeggen dat dit echt de állerlekkerste Indonesische rendang is die ik ooit gemaakt heb. Echt één grote smaakexplosie. Er zijn duizenden recepten voor rendang te vinden en zoals ik al zei heb ik er heel wat uitgeprobeerd, maar dit recept is mijn absolute winnaar. Hij komt uit het nieuwe seizoen van Gordon Ramsey Uncharted (op National Geographic) waarin hij afreist naar Sumatra om daar echte Indonesische rendang te leren maken. Ik maakte ‘m na, paste hem íetsje aan (lees: minder rode pepers en meer limoenblaadjes) en na twee uurtjes stoven hadden we met zijn vieren in no time de hele pan leeg geschraapt. God-de-lijk.

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Rendang daging

Het geheim van écht goede rendang zit ‘m in de boemboe (kruidenpasta) en de kwaliteit van het vlees. Ik maak hem het liefst met biologisch rundvlees (rendang daging), maar je kunt ook kip of groenten gebruiken. Iemand vroeg mij laatst op Instagram of je rendang ook met jackfruit kunt maken, zodat hij vegetarisch is. Nog nooit geprobeerd, maar klinkt leuk dus dat zal ik binnenkort eens testen! Maar eerlijk is eerlijk, ik vind rendang gewoon het allerlekkerst met rundvlees. Ossenhaas in dit geval. Het meest malse en zachtste stukje rundvlees. Hierdoor hoeft je rendang geen drie tot vier uur te stoven, maar verkort je de stooftijd tot zo’n 2 of 2.5 uur. Je kunt trouwens ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Die zijn ook heerlijk (en wat vetter), maar hebben wel langer de tijd nodig om mals te worden. Maar persoonlijk vind ik ossenhaas het lekkerst en het fijnst om te gebruiken.

Zelfgemaakte kruidenpasta

Oké, je hebt het juiste vlees in huis. Nu gaan we door naar de zelfgemaakte kruidenpasta, oftewel boemboe. Wáág het niet om een kant en klare boemboe te kopen lieve mensen ;) Een goede boemboe is allesbepalend voor de uiteindelijke smaak. Je moet er even een ommetje langs de toko voor maken, maar dan heb je ook wat. Ik maak altijd gewoon extra veel currypasta zodat ik een aantal porties kan invriezen. Kwartiertje werk, half jaar plezier van. Met een kant en klare boemboe kom je ook een heel eind hoor, maar je rendang zal nooit zo goddelijk worden dan wanneer je je eigengemaakte kruidenpasta gebruikt. Verse ingrediënten geven zoveel meer geur en smaak af.

Serveertip: kook een portie rijst voor bij de rendang, stoom eventueel wat broccoli en genieten maar! Heel veel kookplezier en ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden :)

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Dit heb je nodig voor deze állerlekkerste Indonesische rendang / 4 personen

 • 1 kilo (biologische) ossenhaas – je kunt ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Dit is iets betaalbaarder, maar houd er rekening mee dat deze wel langer (één tot twee uur extra) moeten stoven.
 • Extra voor het vlees: 1 el komijnpoeder, 1 el korianderpoeder en 1 el witte peper
 • 800 ml kokosmelk – het liefst met een vetpercentage van +24%

Voor de boemboe

 • 12 sjalotjes – grof gesneden
 • 6 knoflooktenen – plakjes
 • 7 rode pepers – grof gesneden 
 • 2 tl geraspte gember
 • 2 el geraspte galangal
 • 8 kemirinootjes – gehakt
 • 2 el witte peper
 • 1 tl kardemompoeder
 • 2 el korianderpoeder
 • 2 el komijnpoeder
 • 1 steranijs – gehakt 
 • 1 stengel lemongrass
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 100 ml druivenpit olie
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 el kurkuma
 • 8 limoenblaadjes

 

Zo maak je het

Stop alle ingrediënten voor de boemboe, behalve de kurkumapoeder en limoenblaadjes, in je keukenmachine of blender en blend tot een zo egaal mogelijk geheel.

Zet een grote pan (liefst een gietijzeren pan met dikke bodem tegen aanbranden) op het vuur en schep de boemboe erin. Breng op smaak met een flinke snuf zout en doe de kurkuma en limoenblaadjes erbij. Breng de currypasta al roerend aan de kook. Schenk de kokosmelk erdoor en laat de boel een uurtje zacht koken. Roer regelmatig. Tip: Gebruik je sukade of runderrib lappen in plaats van ossenhaas? Dan kun je doorgaan naar de stap hieronder en het vlees direct in de pan doen. Dit vlees heeft namelijk langer nodig om mals te worden. 

Snijd de ossenhaas in blokjes van zo’n 3 centimeter. Doe het vlees in een grote kom en breng op smaak met een eetlepel komijnpoeder, een eetlepel korianderpoeder, een eetlepel witte peper en een flinke snuf zout. Verhit een koekenpan met een scheut druivenpitolie en bak hierin het vlees rondom bruin.

Voeg na een uur het vlees toe aan de boemboe. Na ongeveer een uur zal de saus gaan karameliseren en steeds donkerder van kleur worden. Je zult zien dat de oliën vrijkomen en de rendang begint in te koken. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en de saus grotendeels is ingekookt. Sommigen laten de rendang zoveel mogelijk droogkoken, maar ik vind het zelf het lekkerst als er nog was saus in de pan zit.

Geniet!

De állerlekkerste Indonesische rendang

Print Friendly, PDF & Email
28 Comments
 1. Hi!

  Vraagje, zou je het vlees ook meteen bij currypasta kunnen toevoegen of moet deze eerst een uur opstaan? Is het niet allemaal verdampt na een uur? Doe jij deksel er helemaal op of een beetje open?

  Ik gebruik zelf magere runderlappen dat moet iets langer. Ik hou ook echt van een rendang met veel saus.

  Dank je wel alvast

  1. Hoi Kim, leuk je ook hier te spreken! Als je runderriblappen gebruikt kun je deze ook direct bij de boemboe doen, zonder deze eerst een uur te laten pruttelen. Riblappen hebben inderdaad langer de tijd nodig om mals te garen. Geniet ervan!

 2. Klinkt zo heerlijk, maar ik heb een vraag over het citroengras. Ik heb deze eerder een keer mee gepureerd voor een ander recept.
  Het eten was heel vies bitter. Aan de rest van het recept lag het niet, gezien ik het eerder had gemaakt. Het was nu voor het eerst dat ik citroengras had mee gepureerd.
  Enig idee waaraan dat kan liggen? Ik wil je heerlijk uitziende rendang proberen maar durf niet meer citroengras te gebruiken.
  Groetjes! Diana

  1. Hoi Diana, het onderste gedeelte van citroengras kan vrij bitter zijn dus deze verwijder ik altijd. Wellicht lag het daar aan? Het grootste gedeelte van de stengel is namelijk juist heerlijk fris :)

 3. Mijn vriend zei: ” Alsof we op vakantie zijn in Indonesië!, zo lekker”. Ook de kids hebben gesmuld. Gelukkig nog een halve portie over:) Bedankt voor het recept.

   1. Hoi Bo,
    Ziet er uit als een heerlijk recept maar hoort er eigenlijk ook geen trassi of tamarinde in en santen? En ik lees ook wel eens dat er kaneel in gaat… Zie af en toe door de bomen het bos niet meer met al die rendang recepten haha

    Deze ga k zeker ook eens proberen!

    1. Haha er zijn héél veel rendang recepten. Ik vind dit recept fantastisch, maar je kunt er natuurlijk altijd trassi aan toevoegen!

 4. Hi Beau,

  Ik ben de rendang nu aan het maken, maar hoeveel currypasta moet ik in de pan doen? Ik neem aan dat deze kruidenpasta (te zien aan de hoeveelheden) voor meerdere keren is, of heb ik dat mis?

 5. Dag Bo,

  Zondag ga ik dit recept maken. Lijkt mij heerlijk ! alleen….gaan er naast de 7 rode lomboks ( wat al erg veel is) ook nog twee volle eetlepels gemalen witte peper in? Dat is zowat een heel blikje! Ik maak regelmatig Indische gerechten maar dit lijkt mij zoveel peper bij elkaar!
  Uiteraard kan ik het aanpassen maar ben toch benieuwd naar jouw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  1. Hoi Ellen, yes dat klopt! Sterker nog, in het originele recept van Gordon Ramsay zitten 12 rode lomboks.. Ik heb de hoeveelheid dus al sterk verminderd en ik vond hem zo precies pittig genoeg :)

   1. Wat apart dat je over ‘currypasta’ praat… In de Indonesische of Indische keuken heet dat boemboe. Ik dacht even dat er inderdaad een gekochte currypasta in ging. Maar Gordon Ramsey kent natuurlijk de term currypasta beter uit de daar meer bekende Indiase keuken. Verder lijken de ingrediënten veel op het recept van mijn oma. Alleen mis ik heel erg de trassi die een heel authentieke en onvervangbare smaak geeft aan bijna alle Indische gerechten. De boemboe wordt altijd eerst gefruit in wat olie tot hij gaar is. Dan komt het vlees er bij, even meebakken, dan de santen. Mijn oma’s recept voegt tegen het eind ook nog ‘kerisik’ toe. Dit is droog bruin geroosterde en fijn gemalen kokos. Dat is wat bewerkelijk maar wel heel lekker…

   1. Ik heb de kokos gehaald maar omdat ik vroeg naar de vetpercentage 24% kreeg ik de kokos Cream
    Klopt dit ? Of moet ik toch maar de melk halen ?

    1. Yes je hebt echt kokosmelk nodig! Als je geen 24%+ kunt krijgen kun je ook kokosmelk met een lager vetpercentage gebruiken. Het resultaat is daardoor ietsje minder romig, maar het verschil is ook weer niet zo groot :)

  1. Hoi Bo,

   Dank, voor je snelle reactie. Ik ga het proberen maar denk toch dat ik naast die 7 rode lomboks een beetje voorzichtig omga met de witte peper. ;^)

 6. Welke rode pepers gebruik je? In onze beleving moet rendang goed pittig zijn, maar veelal zijn de rode pepers van de supermarkt veel te mild.
  Ik ga hem zeker een keer maken, maar wel met wat goedkoper rundvlees dan ossenhaas!

  1. Het is altijd een beetje gokken met rode pepers haha. Soms zijn ze ineens HEEL pittig en soms smaken ze naar paprika. Tip: ik proef altijd eerst een stukje (voor de pittigheid) en bepaal daarna hoeveel pepers ik wil gebruiken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.