...

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

door | sep 4, 2020 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 42 reacties

De állerlekkerste Indonesische rendang

Na heel wat recepten te hebben uitgeprobeerd kan ik met zekerheid zeggen dat dit echt de állerlekkerste Indonesische rendang is die ik ooit gemaakt heb. Echt één grote smaakexplosie. Er zijn duizenden recepten voor rendang te vinden en zoals ik al zei heb ik er heel wat uitgeprobeerd, maar dit recept is mijn absolute winnaar. Het recept voor deze rendang komt uit het nieuwe seizoen van Gordon Ramsey Uncharted (op National Geographic) waarin hij afreist naar Sumatra om daar echte Indonesische rendang te leren maken. Ik maakte ‘m na, paste hem íetsje aan (lees: minder rode pepers en meer limoenblaadjes) en na twee uurtjes stoven hadden we met zijn vieren in no time de hele pan leeg geschraapt. God-de-lijk.

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Indonesische rendang daging

Het geheim van écht goede rendang zit ‘m in de boemboe (kruidenpasta) en de kwaliteit van het vlees. Ik maak hem het liefst met biologisch rundvlees (rendang daging), maar je kunt ook kip of groenten gebruiken. Iemand vroeg mij laatst op Instagram of je rendang ook met jackfruit kunt maken, zodat hij vegetarisch is. Nog nooit geprobeerd, maar klinkt leuk dus dat zal ik binnenkort eens testen! Maar eerlijk is eerlijk, ik vind rendang gewoon het allerlekkerst met rundvlees. Ossenhaas in dit geval. Het meest malse en zachtste stukje rundvlees. Hierdoor hoeft je rendang geen 3 tot 4 uur te stoven, maar verkort je de stooftijd tot zo’n 2 of 2.5 uur. Je kunt trouwens ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Die zijn ook heerlijk (en wat vetter), maar hebben wel langer de tijd nodig om mals te worden. Maar persoonlijk vind ik ossenhaas het lekkerst en het fijnst om te gebruiken.

De állerlekkerste Indonesische rendang

Goddelijke kruidenpasta 

Oké, je hebt het juiste vlees in huis. Nu gaan we door naar de zelfgemaakte kruidenpasta, oftewel boemboe. Wáág het niet om een kant en klare boemboe te kopen lieve mensen ;) Een goede boemboe is allesbepalend voor de uiteindelijke smaak. Je moet er even een ommetje langs de toko voor maken, maar dan heb je ook wat. Ik maak altijd gewoon extra veel currypasta zodat ik een aantal porties kan invriezen. Kwartiertje werk, half jaar plezier van. Met een kant en klare boemboe kom je ook een heel eind hoor, maar je rendang zal nooit zo goddelijk worden dan wanneer je je eigengemaakte kruidenpasta gebruikt. Verse ingrediënten geven zóveel meer geur en smaak af.

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Na heel wat recepten te hebben geprobeerd kan ik met recht zeggen: dit is mijn ultieme recept voor de állerlekkerste Indonesische rendang!
4.55 van 37 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 kilo (biologische) ossenhaas - je kunt ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Dit is iets betaalbaarder, maar houd er rekening mee dat deze wel langer (één tot twee uur extra) moeten stoven.
 • Extra voor het vlees: 1 el komijnpoeder, 1 el korianderpoeder en 1 el witte peper
 • 800 ml kokosmelk - het liefst met een vetpercentage van +24%

Voor de boemboe

 • 12 sjalotjes - grof gesneden
 • 1 stengel lemongrass
 • 6 knoflooktenen - in plakjes
 • 3 rode pepers - grof gesneden
 • 2 tl gember - geraspt
 • 2 el galangal - geraspt
 • 8 kemirinootjes - gehakt
 • 2 el witte peper
 • 1 tl kardemompoeder
 • 2 el korianderpoeder
 • 2 el komijnpoeder
 • 1 steranijs - gehakt
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 100 ml druivenpit olie

Extra

 • 2 laurierblaadjes
 • 2 el kurkuma
 • 8 limoenblaadjes

Instructies
 

 • Verwijder het buitenste blad van de lemongrass en snijd het kontje en een klein stukje van de top eraf. Hak de lemongrass fijn. Stop samen met de andere ingrediënten voor de boemboe (sjalot, knoflook, rode pepers, gember, galangal, keriminootjes, witte peper, kardemom-, koriander-, en komijnpoeder, steranijs, kokossuiker en druivenpit olie in je keukenmachine/blender en blend tot een zo egaal mogelijk geheel. De kurkuma, limoenblaadjes en laurierblaadjes voegen we later toe.
 • Zet een grote pan (liefst een gietijzeren pan met dikke bodem tegen aanbranden, zoals deze) op het vuur en schep de boemboe erin. Breng op smaak met een flinke snuf zout en doe de kurkuma, limoenblaadjes en laurierblaadjes erbij. Breng de boemboe al roerend aan de kook. Schenk de kokosmelk erdoor en laat de boel een uurtje zacht koken. Roer regelmatig.
 • Tip: Gebruik je sukade of runderrib lappen in plaats van ossenhaas? Dan kun je doorgaan naar de stap hieronder en het vlees direct in de pan doen. Dit vlees heeft namelijk langer nodig om mals te worden.
 • Snijd de ossenhaas in blokjes van zo'n 3 centimeter. Doe het vlees in een grote kom en breng op smaak met een eetlepel komijnpoeder, een eetlepel korianderpoeder, een eetlepel witte peper en een flinke snuf zout. Verhit een koekenpan met een scheut druivenpitolie en bak hierin het vlees rondom bruin.
 • Voeg na een uur het vlees toe aan de boemboe. Na ongeveer een uur zal de saus gaan karamelliseren en steeds donkerder van kleur worden. Je zult zien dat de oliën vrijkomen en de rendang begint in te koken. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en de saus grotendeels is ingekookt. Sommigen laten de rendang zoveel mogelijk droogkoken, maar ik vind het zelf het lekkerst als er nog wat van die héérlijke saus in de pan zit.
 • Geniet!

TIPS

Serveertip: kook een portie rijst voor bij de rendang stoom eventueel wat broccoli en genieten maar! Heel veel kookplezier en ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden :)
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

De állerlekkerste Indonesische rendang

 

Liever zin in een vegetarische rendang? Probeer dan zeker mijn vegetarische rendang van spitskool naar het recept van Soenil Bahadoer eens!

vegetarische rendang van spitskool

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

42 Comments

42 Reacties

 1. Therese Schep

  Hoi, ik ga dit recept aanstaande zondag maken voor m’n verjaardag. Kan ik de druivenpit olie ook vervangen door olijfolie of zonnebloemolie?

  Antwoord
  • Bo

   Zeker! Ik zou dan zonnebloemolie gebruiken. Geniet ervan!

   Antwoord
 2. EERLIJK.

  Beste Bo,

  Bedankt voor het delen van jouw recept! Ik heb deze gemaakt en geproefd tijdens een gezellige familieavond. Iedereen was enthousiast met de uitkomst; wij waardeerden het. Ik ben geen keukenprinses, maar geniet vooral van het uitproberen van verschillende recepten en smaken. Dit recept is opgeslagen!

  Antwoord
 3. Pauline

  Hi Bo, oei lekker recept! Ik ga hier snel een pan van maken. 1 vraagje, heb je een toegankelijker alternatief voor de kemirinootjes? Die kan ik lastig vinden. Groetjes!

  Antwoord
  • Bo

   Hoi! De keriminootjes kun je eventueel weglaten. De smaak zal hierdoor niet heel veel anders zijn :)

   Antwoord
 4. Dawn

  Kan ik ook de kokosbloesensuiker vervangen met palmsuiker?

  Ik ga een rijsttafel maken met kerst en ik wil dit recept proberen.

  Antwoord
  • Bo

   Yes dat kan!

   Antwoord
 5. Anne-Marie Op de beeck

  Hallo,
  Graag wil ik dit recept maken voor een etentje met mijn zus . Zij is echter nier patiente en mag dus geen zout eten . Is het juist dat in dit recept geen zout wordt toegevoegd en ook niet nodig is om de smaak goed te krijgen ?
  Kan u ons nog verder helpen aan zoutloze recepten ?

  Antwoord
 6. Kim Vega Suiker

  Hi!

  Vraagje, zou je het vlees ook meteen bij currypasta kunnen toevoegen of moet deze eerst een uur opstaan? Is het niet allemaal verdampt na een uur? Doe jij deksel er helemaal op of een beetje open?

  Ik gebruik zelf magere runderlappen dat moet iets langer. Ik hou ook echt van een rendang met veel saus.

  Dank je wel alvast

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Kim, leuk je ook hier te spreken! Als je runderriblappen gebruikt kun je deze ook direct bij de boemboe doen, zonder deze eerst een uur te laten pruttelen. Riblappen hebben inderdaad langer de tijd nodig om mals te garen. Geniet ervan!

   Antwoord
 7. Diana

  Klinkt zo heerlijk, maar ik heb een vraag over het citroengras. Ik heb deze eerder een keer mee gepureerd voor een ander recept.
  Het eten was heel vies bitter. Aan de rest van het recept lag het niet, gezien ik het eerder had gemaakt. Het was nu voor het eerst dat ik citroengras had mee gepureerd.
  Enig idee waaraan dat kan liggen? Ik wil je heerlijk uitziende rendang proberen maar durf niet meer citroengras te gebruiken.
  Groetjes! Diana

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Diana, het onderste gedeelte van citroengras kan vrij bitter zijn dus deze verwijder ik altijd. Wellicht lag het daar aan? Het grootste gedeelte van de stengel is namelijk juist heerlijk fris :)

   Antwoord
  • Priscilla

   Citroengras en blaadjes NIET mee pureren. Die mogen zo in de pan en kunnen eruit worden gevist als het gerecht klaar is. Eventueel wel de citroengras kneuzen, voor extra smaak

   Antwoord
   • Bo

    Er staat ook in het recept dat je de limoenblaadjes NIET mee moet pureren ;) Het citroengras daarentegen pureer ik wel mee. Dit vind ik zelf erg lekker, maar je mag de stengels er ook los in doen natuurlijk.

    Antwoord
   • Mark Nieuwenstein

    Klopt niet helemaal Priscilla, er staat: “Hak de lemongrass fijn. Stop samen met de andere ingrediënten voor de boemboe (sjalot, knoflook, rode pepers, gember, galangal, keriminootjes, witte peper, kardemom-, koriander-, en komijnpoeder, steranijs, kokossuiker en druivenpit olie in je keukenmachine/blender en blend tot een zo egaal mogelijk geheel”.

    Heb ook de fout gemaakt om de lemongrass erbij te doen, niet doen! Daar hou je “takjes” in de saus aan over die je er vervolgens uit moet vissen, niet fijn. Wel een heerlijk recept!

    Antwoord
    • Bo

     Ik hak de lemongrass altijd in kleine stukjes en blend hem dan mee met de boemboe. Ik vind dat persoonlijk heerlijk en doordat je hem mee blend heb je geen ‘takjes’ in je rendang!

 8. Marjolijn Willemsen

  Mijn vriend zei: ” Alsof we op vakantie zijn in Indonesië!, zo lekker”. Ook de kids hebben gesmuld. Gelukkig nog een halve portie over:) Bedankt voor het recept.

  Antwoord
  • Bo

   Wat heeerlijk om te horen!

   Antwoord
 9. Melissa

  Zooo ontzettend lekker recept! Dank hiervoor :)

  Antwoord
  • Bo

   Heel graag gedaan!

   Antwoord
   • Jacky van Zeijl

    Hoi Bo,
    Ziet er uit als een heerlijk recept maar hoort er eigenlijk ook geen trassi of tamarinde in en santen? En ik lees ook wel eens dat er kaneel in gaat… Zie af en toe door de bomen het bos niet meer met al die rendang recepten haha

    Deze ga k zeker ook eens proberen!

    Antwoord
    • Bo

     Haha er zijn héél veel rendang recepten. Ik vind dit recept fantastisch, maar je kunt er natuurlijk altijd trassi aan toevoegen!

  • Tommy Den Dekker

   Als ik nou 2 kilo vlees wil maken moet ik dan alle ingrediënten verdubbelen ;)?

   Antwoord
 10. Schrooten

  Is het dus de bedoeling dat de laurierblaadjes, citroengras etc allemaal bij in de keukenmachine gaan?

  Antwoord
 11. Romée

  Hi Beau,

  Ik ben de rendang nu aan het maken, maar hoeveel currypasta moet ik in de pan doen? Ik neem aan dat deze kruidenpasta (te zien aan de hoeveelheden) voor meerdere keren is, of heb ik dat mis?

  Antwoord
  • Bo

   Nope, allemaal voor dit recept!:)

   Antwoord
 12. Ellen

  Dag Bo,

  Zondag ga ik dit recept maken. Lijkt mij heerlijk ! alleen….gaan er naast de 7 rode lomboks ( wat al erg veel is) ook nog twee volle eetlepels gemalen witte peper in? Dat is zowat een heel blikje! Ik maak regelmatig Indische gerechten maar dit lijkt mij zoveel peper bij elkaar!
  Uiteraard kan ik het aanpassen maar ben toch benieuwd naar jouw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Ellen, yes dat klopt! Sterker nog, in het originele recept van Gordon Ramsay zitten 12 rode lomboks.. Ik heb de hoeveelheid dus al sterk verminderd en ik vond hem zo precies pittig genoeg :)

   Antwoord
  • Anique

   Top recept, het was heerlijk!!!

   Antwoord
   • Wanda

    Wat apart dat je over ‘currypasta’ praat… In de Indonesische of Indische keuken heet dat boemboe. Ik dacht even dat er inderdaad een gekochte currypasta in ging. Maar Gordon Ramsey kent natuurlijk de term currypasta beter uit de daar meer bekende Indiase keuken. Verder lijken de ingrediënten veel op het recept van mijn oma. Alleen mis ik heel erg de trassi die een heel authentieke en onvervangbare smaak geeft aan bijna alle Indische gerechten. De boemboe wordt altijd eerst gefruit in wat olie tot hij gaar is. Dan komt het vlees er bij, even meebakken, dan de santen. Mijn oma’s recept voegt tegen het eind ook nog ‘kerisik’ toe. Dit is droog bruin geroosterde en fijn gemalen kokos. Dat is wat bewerkelijk maar wel heel lekker…

    Antwoord
 13. Denise

  Ik heb m gemaakt en hij is echt heeerlijk! Bedankt voor het recept :)

  Antwoord
 14. Denise

  Ziet er heerlijk uit! Zou je ook een andere olie kunnen gebruiken in plaats van de druivenolie?

  Antwoord
  • Bo

   Ja hoor, zonnebloemolie kan ook!

   Antwoord
   • Wilma

    Ik heb de kokos gehaald maar omdat ik vroeg naar de vetpercentage 24% kreeg ik de kokos Cream
    Klopt dit ? Of moet ik toch maar de melk halen ?

    Antwoord
    • Bo

     Yes je hebt echt kokosmelk nodig! Als je geen 24%+ kunt krijgen kun je ook kokosmelk met een lager vetpercentage gebruiken. Het resultaat is daardoor ietsje minder romig, maar het verschil is ook weer niet zo groot :)

   • Mieke

    Heel goed recept ( en ik maak al wat jaartjes rendang ;) ). Alleen even belangrijke tip. Kemiri nootjes altijd even eerst roosteren, rauw kunnen ze giftig zijn nl.

    Antwoord
    • Bo

     Bedankt! En goede tip. De nootjes zijn alleen niet meer rauw aangezien je ze heel lang mee stooft!:)

  • Ellen

   Hoi Bo,

   Dank, voor je snelle reactie. Ik ga het proberen maar denk toch dat ik naast die 7 rode lomboks een beetje voorzichtig omga met de witte peper. ;^)

   Antwoord
   • Terri

    Hi Bo,

    Dank voor het delen van het recept!
    Waar ik tegenaan loop is dat de hoeveelheid witte peper volledig domineert en de rendang daarmee eigenlijk mislukt is. Heb jij daar geen last van gehad? De rest van de boemboe is volgens mij geweldig namelijk, alleen zou ik zelf een volgende keer maar een theelepel witte peper gebruiken.

    Antwoord
    • Bo

     Heel graag gedaan! En nee, daar heb ik zelf eigenlijk totaal geen last van gehad. Maar gebruik vooral de volgende keer minder witte peper als je daar niet van houdt :)

 15. Erik Jonker

  Welke rode pepers gebruik je? In onze beleving moet rendang goed pittig zijn, maar veelal zijn de rode pepers van de supermarkt veel te mild.
  Ik ga hem zeker een keer maken, maar wel met wat goedkoper rundvlees dan ossenhaas!

  Antwoord
  • Bo

   Het is altijd een beetje gokken met rode pepers haha. Soms zijn ze ineens HEEL pittig en soms smaken ze naar paprika. Tip: ik proef altijd eerst een stukje (voor de pittigheid) en bepaal daarna hoeveel pepers ik wil gebruiken!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept