De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Na heel wat recepten te hebben uitgeprobeerd kan ik met zekerheid zeggen dat dit echt de állerlekkerste rendang is die ik ooit gemaakt heb. Echt één grote smaakexplosie. Er zijn duizenden recepten voor rendang te vinden en zoals ik al zei heb ik er heel wat uitgeprobeerd, maar dit recept is de absolute winnaar. Hij komt uit het nieuwe seizoen van Gordon Ramsey Uncharted (op National Geographic) waarin hij afreist naar Sumatra om daar echte Indonesische rendang te leren maken. Ik maakte ‘m na, paste hem íetsje aan (lees: minder rode pepers en meer limoenblaadjes) en na twee uurtjes stoven hadden we met zijn vieren in no time de hele pan leeg geschraapt. God-de-lijk!

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Rendang daging

Het geheim van écht goede rendang zit ‘m in de currypasta en de kwaliteit van het vlees. Ik maak hem het liefst met biologisch rundvlees (rendang daging), maar je kunt ook kip of groenten gebruiken. Iemand van jullie vroeg mij laatst op Instagram of je rendang ook met jackfruit kunt maken, zodat hij vegetarisch is. Nog nooit geprobeerd, maar klinkt leuk dus dat zal ik binnenkort eens proberen! Maar eerlijk is eerlijk, ik vind rendang gewoon het allerlekkerst met rundvlees. Ossenhaas in dit geval. Het meest malse en zachtste stukje rundvlees. Hierdoor hoeft je rendang geen drie tot vier uur te stoven, maar verkort je de stooftijd tot zo’n 2 of 2.5 uur. Je kunt trouwens ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Die zijn ook heerlijk (en wat vetter) maar hebben wel langer de tijd nodig om mals te worden. Maar persoonlijk vind ik ossenhaas het lekkerst en het fijnst om te gebruiken.

Zelfgemaakte kruidenpasta

Oké, je hebt het juiste vlees in huis. Nu gaan we door naar de currypasta. Wáág het niet om een kant en klare currypasta te kopen lieve mensen ;) Een goede currypasta is allesbepalend voor de uiteindelijke smaak. Je moet er even een ommetje langs de toko voor maken, maar dan heb je ook wat. Ik maak altijd gewoon extra veel currypasta zodat ik een aantal porties kan invriezen. Kwartiertje werk, half jaar plezier van! Met een kant en klare paste kom je ook een heel eind, maar je rendang zal nooit zo goddelijk worden dan wanneer je je eigengemaakte currypasta gebruikt. Verse ingrediënten geven zoveel meer geur en smaak af.

Kook een portie rijst voor bij de rendang, stoom eventueel wat broccoli en genieten maar! Heel veel kookplezier en ik ben heeeel benieuwd wat jullie ervan vinden :)

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

De állerlekkerste Indonesische rendang

Dit heb je nodig voor deze állerlekkerste Indonesische rendang / 4 personen

  • 1 kilo (biologische) ossenhaas – je kunt ook sukade of runderrib lappen gebruiken. Dit is iets betaalbaarder, maar houd er rekening mee dat deze wel langer (één tot twee uur extra) moeten stoven.
  • Extra voor het vlees: 1 el komijnpoeder, 1 el korianderpoeder en 1 el witte peper
  • 800 ml kokosmelk – het liefst met een vetpercentage van +24%

Voor de currypasta

  • 12 sjalotjes – grof gesneden
  • 6 knoflooktenen – plakjes
  • 7 rode pepers – grof gesneden 
  • 2 tl geraspte gember
  • 2 el geraspte galangal
  • 8 kemirinootjes – gehakt
  • 2 el witte peper
  • 1 tl kardemompoeder
  • 2 el korianderpoeder
  • 2 el komijnpoeder
  • 1 steranijs – gehakt 
  • 1 stengel lemongrass
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 100 ml druivenpit olie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el kurkuma
  • 8 limoenblaadjes

 

Zo maak je het

Stop alle ingrediënten voor de currypasta, behalve de kurkumapoeder en limoenblaadjes, in je keukenmachine of blender en blend tot een zo egaal mogelijk geheel.

Zet een grote pan (liefst een gietijzeren pan met dikke bodem tegen aanbranden) op het vuur en schep de currypasta erin. Breng op smaak met een flinke snuf zout en doe de kurkuma en limoenblaadjes erbij. Breng de currypasta al roerend aan de kook. Schenk de kokosmelk erdoor en laat de boel een uurtje zacht koken. Roer regelmatig.

Snijd de ossenhaas in blokjes van zo’n 3 centimeter. Doe het vlees in een grote kom en breng op smaak met een eetlepel komijnpoeder, een eetlepel korianderpoeder, een eetlepel witte peper en een flinke snuf zout. Verhit een koekenpan met een scheut druivenpitolie en bak hierin het vlees rondom bruin.

Voeg na een uur het vlees toe aan de currypasta. Na ongeveer een uur zal de saus gaan karameliseren en steeds donkerder van kleur worden. Je zult zien dat de oliën vrijkomen en de rendang begint in te koken. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en de saus grotendeels is ingekookt. Sommigen laten de rendang zoveel mogelijk droogkoken, maar ik vind het zelf het lekkerst als er nog was saus in de pan zit.

De állerlekkerste Indonesische rendang

Print Friendly, PDF & Email
6 Comments
  1. Dag Bo,

    Zondag ga ik dit recept maken. Lijkt mij heerlijk ! alleen….gaan er naast de 7 rode lomboks ( wat al erg veel is) ook nog twee volle eetlepels gemalen witte peper in? Dat is zowat een heel blikje! Ik maak regelmatig Indische gerechten maar dit lijkt mij zoveel peper bij elkaar!
    Uiteraard kan ik het aanpassen maar ben toch benieuwd naar jouw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Ellen

    1. Hoi Ellen, yes dat klopt! Sterker nog, in het originele recept van Gordon Ramsay zitten 12 rode lomboks.. Ik heb de hoeveelheid dus al sterk verminderd en ik vond hem zo precies pittig genoeg :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email
Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus

Hallo gezellige Kerst, daar ben je alweer bijna! Ik vind…

Print Friendly, PDF & Email
Kabeljauw in parmaham met knolselderij, Gezonde kerstgerechten, Hoofdgerecht vis, Originele kerst recepten, Hoofdgerechten Kerst, Beaufood recepten

Kabeljauw in parmaham met knolselderij

Met maar een paar heerlijke ingrediënten en een beetje creativiteit…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!