Een van mijn grootste hobby’s is, zoals jullie weten, uit eten gaan. Ik kan uuuren dineren met Mike of met vrienden en genieten van iedere hap die ik neem. Mijn andere favo hobby is het doorspitten van menukaarten. Deze hobby’s zijn toevallig érg goed te combineren, en zo belandde ik laatst weer eens bij LE:EN. Dit is een mega lekker restaurant in Utrecht waar je heerlijke asian fusion hapjes eet. Op de menukaart had ik tatsuta gespot en die móést ik proberen. En hallo hé, het was god-de-lijk. Eenmaal thuis maakte ik deze Japanse gefrituurde kip na. Met succes! Dus ik deel dit geniale recept nu met jullie.
Tatsuta: Japanse gefrituurde kip
Tatsuta tatsuta tatsuta – wat een heerlijk woord hè? Haha. Ik had nog niet eerder van dit Japanse hapje gehoord maar nu ik ‘m ken, ga ik ‘m nooit meer vergeten. Om verschillende redenen. Want 1: ik ben gek op culinaire ontdekkingen als deze! 2: de smaak is geweldig, het is echt een explosieve combi van zoet, zout en umami. 3: de textuur is minstens zo goed, heerlijk crispy aan de buitenkant en mals vanbinnen. En tot slot reden 4: deze snack ziet er toch práchtig uit?! Het is echt echt de showsteler op een borrelplank of als bijgerecht bij een schaal sushi.
Tatsuta staat trouwens voor de manier waarop je deze gefrituurde kip klaarmaakt. Namelijk met een laagje Katakuriko (Japanse aardappelzetmeel of maïzena) na het marineren. Door dit te frituren krijgt de kip zo’n fantastisch krokant korstje. Weer wat geleerd.
Meer Aziatische hapjes:
- Thaise viskoekjes met ponzu dip
- Spicy zalmtartaar met crispy sushirijst
- Papadumpizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise
Dit heb je nodig voor deze tatsuta kip (Japanse gefrituurde kip)
- 4 biologische kippendijen – 350 gr totaal
- 1 teentje knoflook
- 1 flinke tl geraspte gember
- 35 ml sojasaus
- 30 ml sake
- snuf zout & peper
- 1 ei
- 100 gr maïzena
Toppings
- 1 el gehakte verse bieslook
- 2 el gebakken uitjes
- srirachamayonaise – hiervoor meng je 3 el mayo met 1 tl sriracha en het sap van een partje limoen (geloof me: goddelijk sausje)
Zo maak je het
Leg de kippendijen op een snijplank en sla ze plat met (bijvoorbeeld) een deegroller of het handvat van een groot mes.
Doe de kip in een grote kom en breng op smaak met een snuf zout en peper. Schenk de sojasaus en sake erbij. Voeg de geraspte gember en geperste knoflook toe en hussel alles met de hand goed door elkaar. Laat dit marineren in de koelkast. Minimaal een half uur, maar het liefst een nachtje.
Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie (de kip moet straks volledig onder komen te staan) tot een temperatuur van 180 graden.
Haal de kip uit de marinade. Hussel de kip in een andere kom door een geklutst eitje. Zet nog een kom klaar en doe hier de maïzena in. Wentel de kip door de maïzena (zorg dat alles goed bedekt is) en frituren maar! Bak de tatsuta kip in 3 minuten goudbruin en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
Snijd de tatsuta in reepjes, serveer op een mooi bord en sluit af met de srirachamayonaise, krokante uitjes en gehakte bieslook.
Alstublieft, één culinair feestje op een bord.
Serveertip: je kunt de kipdijen ook in hapklare bites (van 5 bij 5 centimeter) snijden en vervolgens marineren & frituren. Hierdoor zijn ze makkelijker eetbaar als borrelhap. Drizzle de srirachamayo er in dat geval niet overheen, maar serveer hem ernaast in een kommetje.
0 reacties