...

Tatsuta (Japanse gefrituurde kip) met srirachamayo

Tatsuta (Japanse gefrituurde kip) met srirachamayo

tatsuta kip

Een van mijn grootste hobby’s is, zoals jullie weten, uit eten gaan. Ik kan uuuren dineren met Mike of met vrienden en genieten van iedere hap die ik neem. Mijn andere favo hobby is het doorspitten van menukaarten. Deze hobby’s zijn toevallig érg goed te combineren, en zo belandde ik laatst weer eens bij LE:EN. Dit is een mega lekker restaurant in Utrecht waar je heerlijke asian fusion hapjes eet. Op de menukaart had ik tatsuta gespot en die móést ik proberen. En hallo hé, het was god-de-lijk. Eenmaal thuis maakte ik deze Japanse gefrituurde kip na. Met succes! Dus ik deel dit geniale recept nu met jullie.

tatsuta kip

Tatsuta: Japanse gefrituurde kip

Tatsuta tatsuta tatsuta – wat een heerlijk woord hè? Haha. Ik had nog niet eerder van dit Japanse hapje gehoord maar nu ik ‘m ken, ga ik ‘m nooit meer vergeten. Om verschillende redenen. Want 1: ik ben gek op culinaire ontdekkingen als deze! 2: de smaak is geweldig, het is echt een explosieve combi van zoet, zout en umami. 3: de textuur is minstens zo goed, heerlijk crispy aan de buitenkant en mals vanbinnen. En tot slot reden 4: deze snack ziet er toch práchtig uit?! Het is echt echt de showsteler op een borrelplank of als bijgerecht bij een schaal sushi.

Tatsuta staat trouwens voor de manier waarop je deze gefrituurde kip klaarmaakt. Namelijk met een laagje Katakuriko (Japanse aardappelzetmeel of maïzena) na het marineren. Door dit te frituren krijgt de kip zo’n fantastisch krokant korstje. Weer wat geleerd.

Meer Aziatische hapjes:

tatsuta kip

Dit heb je nodig voor deze tatsuta kip (Japanse gefrituurde kip) 

 • 4 biologische kippendijen – 350 gr totaal 
 • 1 teentje knoflook
 • 1 flinke tl geraspte gember 
 • 35 ml sojasaus
 • 30 ml sake 
 • snuf zout & peper 
 • 1 ei
 • 100 gr maïzena 

Toppings

 • 1 el gehakte verse bieslook
 • 2 el gebakken uitjes
 • srirachamayonaise – hiervoor meng je 3 el mayo met 1 tl sriracha en het sap van een partje limoen (geloof me: goddelijk sausje)

 

Zo maak je het

Leg de kippendijen op een snijplank en sla ze plat met (bijvoorbeeld) een deegroller of het handvat van een groot mes. 

Doe de kip in een grote kom en breng op smaak met een snuf zout en peper. Schenk de sojasaus en sake erbij. Voeg de geraspte gember en geperste knoflook toe en hussel alles met de hand goed door elkaar. Laat dit marineren in de koelkast. Minimaal een half uur, maar het liefst een nachtje. 

Verhit een pan met een flinke laag zonnebloemolie (de kip moet straks volledig onder komen te staan) tot een temperatuur van 180 graden. 

Haal de kip uit de marinade. Hussel de kip in een andere kom door een geklutst eitje. Zet nog een kom klaar en doe hier de maïzena in. Wentel de kip door de maïzena (zorg dat alles goed bedekt is) en frituren maar! Bak de tatsuta kip in 3 minuten goudbruin en laat daarna uitlekken op keukenpapier.

Snijd de tatsuta in reepjes, serveer op een mooi bord en sluit af met de srirachamayonaise, krokante uitjes en gehakte bieslook.

Alstublieft, één culinair feestje op een bord.

Serveertip: je kunt de kipdijen ook in hapklare bites (van 5 bij 5 centimeter) snijden en vervolgens marineren & frituren. Hierdoor zijn ze makkelijker eetbaar als borrelhap. Drizzle de srirachamayo er in dat geval niet overheen, maar serveer hem ernaast in een kommetje.

tatsuta kip

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *