Ginisang munggo. Een hartige Filipijnse maaltijd soep gemaakt van mungbonen. Deze voedzame soep zit bomvol vitamines en is letterlijk hartverwarmend. De basis van de soep bestaat (naast mungbonen) uit gefruite uien, gember, knoflook en tomaat. Voor het serveren doen we een handje verse spinazie in de kom, gieten de ginisang munggo (oftewel de soep) eroverheen en toppen hem vervolgens af met grote garnalen of dumplings. Of een combinatie daarvan! Met eventueel een dipje on the side. Heer-lijk. Oh, en wist je trouwens dat groene mungbonen echt onwijs voedzaam zijn?
Detox boontje
Groene mungbonen. De boon der bonen. Je herkent ze aan hun groene kleur, kleine ovale formaat en het streepje in het nidden. Ze worden al duizenden jaren gegeten in de Ayurvedische keuken en ze bársten van de voedingsstoffen. Mung bonen helpen met het verwijderen van toxines uit je lichaam en stimuleren je spijsvertering. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten veel vezels en eiwitten. Kortom: dit gedroogde boontje zou standaard in je keuken te vinden moeten zijn. Ik maak er vaak curry’s en soepen mee. Portie mungbonen over? Hup, gooi ze door je smoothie! Hierdoor wordt hij naast een stuk gezonder ook nog eens heerlijk romig. Je vindt groene mungbonen tegenwoordig steeds vaker in de supermarkt (joepie!) en anders zijn ze altijd wel te vinden bij de Turkse winkel of Aziatische toko. Ze nemen veel smaak op en zijn daardoor perfect om mee te koken!
Zin in nog meer voedzame soepen?
Wortel prei soep met ricotta ravioli
Zoete aardappelsoep met gebakken knoflook croutons
Broccoli courgette soep met gebakken eekhoorntjesbrood
Romige mosterdsoep met crunchy lente ui
Dit heb je nodig voor deze ginisang munggo (Filipijnse soep met mungbonen) / 2 personen
- 150 gr groene mungbonen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- een stukje verse gember – ter grootte van een halve duim
- 2 tomaten
- 1 el ghee – of boter
- 2 handjes verse spinazie
- scheutje sojasaus
- sap van een halve limoen
- 8 grote garnalen (rauw en gepeld) en/of 6 dumplings. Ik gebruik in dit recept kant en klare kimchi dumplings.
Extra lekker: serveer een traditioneel dipje bij deze maaltijd soep. Gemaakt van het sap van een halve limoen en 2 eetlepels bagoong alamang: een pasta van gezouten kleine garnaaltjes. Ik vind het altijd onwijs leuk om dit soort traditionele producten uit te proberen. Ik vind bagoong alamang zelfs zó lekker dat ik de pasta zelfs over een gebakken ei doe of door een pan met nasi. Google even op bagoong alamang en kijk een medewerker van de Aziatische toko lief aan om je de weg te wijzen ;)
Zo maak je het
Week de gedroogde mungbonen een uur in een kom met ruim water. Giet het water af, spoel de bonen na en doe ze in een pan. Schenk er een liter water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de bonen 45 minuten met de deksel op de pan. Voeg een kopje extra water toe indien nodig.
Verhit de ghee of boter in een koekenpan. Snipper de ui fijn, pers de knoflook, rasp de gember en snijd de tomaat in kleine blokjes. Doe alles in de pan en fruit alles op medium vuur 5 minuten aan. Voeg een snuf zout en peper toe.
Voeg daarna de garnalen toe aan de pan en bak deze een minuut of drie mee, of tot ze gaar zijn. Vis de garnalen uit de pan en zet weg tot gebruik.
Schep het tomatenmengsel bij de mungbonen soep, roer door en verwarm dit een minuut of vijf mee. Breng op smaak met sojasaus. Indien je bevroren dumplings gebruikt, kook deze dan nog voor drie tot vier minuten mee in de soep.
Verdeel de verse spinazie over twee soepkommen. Schep de soep erover (door de warme soep zal de spinazie garen) en sluit af met gebakken gamba’s en vers limoensap.
Serveer de soep naar wens met de dip gemaakt van limoensap en bagoong alamang (garnalen pasta).
0 reacties