...

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

door | mrt 13, 2016 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 35 reacties

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Heerlijk luchtige koffie koeken van amandelmeel. Laatst zag ik iemand in zijn eentje een half pak koffie koekjes wegwerken en hoewel ik licht huiverde van de hoeveelheid suiker, kreeg ik er wel trek van.. En wat doe je dan als je thuis komt? Juist. Gezondere koffie koeken maken dus. Als ik na een lange drukke dag moeilijk tot rust kan komen trek ik wat keukenkastjes open en bak ik een cake, brownie of wat koekjes ter ontspanning. Heerlijk!

Het idee van deze koffie koeken eindigden uiteindelijk in een soort luchtige eierkoeken met koffiesmaak. Ze zijn glutenvrij en bevatten minimaal suikers. Ik gebruik voor dit recept geen gewone suiker, maar kokosbloesemsuiker. Dit is een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit biologische kokosbloesem. Kokossuiker is een ongeraffineerde suiker en bevat veel meer voedingsstoffen dan gewone witte geraffineerde suiker. Dit komt doordat de nectar van de kokosbloesem niet wordt verhit. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen behouden. Het lekkere aan kokosbloesemsuiker vind ik ook de karamelachtige smaak. Die match perféct bij koffie. Verder blijft het natuurlijk gewoon suiker en is het alsnog geen goed goed idee om hier bergen van te eten, maar een kleine hoeveelheid kan natuurlijk geen kwaad.

Eet deze koffiekoeken als tussendoortje, bij de koffie of maar er een lekker dessert van. Klop wat slagroom op, schep een klodder op de koek en sluit af met frambozen en bosbessen. Súper lekker kan ik jullie vertellen.

Geniet van dit recept!

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Dit heb je nodig voor deze luchtige koffie koeken van amandelmeel / 8 stuks

  • 2 eieren
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 klein kopje espresso

 

Zo maak je ze

Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zet een kopje espresso en laat afkoelen.

Neem een kom en en mix hierin de eieren samen met de suiker (in minimaal 5 minuten) luchtig. Spatel het amandelmeel en de bakpoeder er voorzichtig doorheen. Schenk de espresso erbij en spatel nogmaals tot een luchtig beslag.

Schep met een lepel hoopjes op de bakplaat smeer uit tot rondjes. Probeer ze zo dik mogelijk te houden. Zet de plaat voor 15 minuutjes in de oven en controleer de koeken tussendoor af en toe.

Laat de koeken afkoelen en eet smakelijk!

De koeken kunnen wat plakkerig worden en daarom kun je ze het beste in een luchtdichte trommel bewaren, met eventueel een bakpapiertje ertussen. Dit is geen must, maar wel handig.

Luchtige koffie koeken van amandelmeel

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer

35 Comments

35 Reacties

  1. RUTTEN FREDDY

    ik vond een heerlijk lekker dessert voor bij de koffie of bij de vier uurtje of tussen doortje

    Antwoord
  2. issa wild

    erythritol is de beste suikervervanger, geen koolhydraten!

    Antwoord
  3. Caroline Maas

    Oooh dit recept klinkt heel goed! Ik woon in Spanje en weet alleen niet of ik hier kokosbloesemsuiker kan vinden…. Kan ik dit gewoon weglaten? Of beter door iets anders vervangen? Bij voorbaat dank!

    Antwoord
    • Bo

      Ik zou dit dan vervangen door een ander soort suiker, anders worden de koeken een beetje flauw :) Gewone suiker kan ook!

      Antwoord
  4. Madeleine

    Wat een heerlijke koeken! Ik keeg er maar 5 uit( paste precies op mjn bakblik) en ik heb er een snufje keltisch zeezout door gedaan. Top recept!!!

    Antwoord
    • Els

      Hoi Bo
      Kan je in deze koeken ook stevia kristal gebruiken?

      Gr. Els

      Antwoord
      • Bo

        Oeh geen idee, ik gebruik nooit stevia.. Maar moet gewoon kunnen gok ik?:)

        Antwoord
  5. Truus

    Mijn dochter smac zei : mam ik heb heerlijke koeken gebakken kom je koffie drinken ? Nou dat liet ik mij geen 2x zeggen. Wat vond ik ze heerlijk en ben zelf ook meteen aan de slag gegaan. Maar i.p.v. klein kopje espresso heb ik een 3/4 staafje instant espresso gebruikt. Ik had een zeer luchtige substantie, welke ik in papieren cupvormpjes
    heb gedaan en daarna in een vaste cupvorm. Mooie en heerlijke “cakejes”in 15 min gebakken.

    Antwoord
    • Bo

      Super om te horen Truus! Fijn dat je je hier deelt. Liefs, Bo

      Antwoord
  6. Smac

    Deze zijn heerlijk! Het beslag was best dun, dacht: dat wordt 1 grote koek… Dus beslag verdeeld over 12 muffin vormpjes en 11 min gebakken.

    Antwoord
    • Ditty

      Hallo Bo, per abuis had ik de suiker bij het amandelmeel gedaan. Eieren eerst een tijd opgeklopt en daarna het meelmengsel er bijna helemaal door gedaan. Een laatste deel er door geschept. De substantie opgeschept met een soeplepel en uitgewreven. Dit ging goed. Viel me wel op dat het meelmengsel veel meer naar koffie smaakte dan toen ze klaar waren. Mijn koeken waren ook best sompig. Enig idee hoe dat kan? Heb gewoon het recept gevolgd.
      Groet, Ditty

      Antwoord
      • Bo

        Dit kan wellicht komen doordat je de suiker samen met de eiwitten hebt opgeklopt. Verder is het belangrijk om zoals aangegeven in het recept het amandelmeel en de bakpoeder voorzichtig door het beslag te spatelen. Hierdoor blijft het beslag luchtig. Liefs!

        Antwoord
  7. Delia

    Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn zalig, echt super. Ik heb heel geconcentreerde pasha gebruikt en heb er ook nog een beetje mascarpone door gedraaid. Daardoor waren mijn eiren wel niet meer zo schuimig en heb ik alles in een grote vorm gegoten.
    Ik was even bang dat het mislukt was, maar het is gewoon fantastisch. Dit ga ik nog maken.

    Antwoord
    • Bo

      Goed om te horen en leuk dat je deze tip deelt :D

      Antwoord
      • Cilly

        Zojuist deze koeken uit de oven gehaald, ik heb ze gemaakt met erythritol ipv kokosbloesemsuiker en ik heb een pijpje mokkakoffie gebruikt. Ik heb ze gebakken in een pizza piccolo vorm, daar kan je 12 mini pizzaatjes in bakken. Ik haalde 12 koeken uit het beslag. En ze smaken prima. Dank voor dit recept.

        Antwoord
  8. Tine

    Supermakkelijk en heerlijk!

    Antwoord
  9. Annemieke

    Hoihoi, Zou ik zeker een keer willen maken, maar ik kan niet tegen koffie. Wat kan ik ipv van koffie gebruiken? Zelf zit ik te denken aan sinaasappelsap (uiteraard vers) of heb jij nog andere ideeën, of kan ik de koffie gewoon weglaten?

    Antwoord
    • Bo

      De koffie zit er puur in voor de smaak, dus je kunt dit bijvoorbeeld ook vervangen door een klein espressokopje sinaasappelsap. Dit lijkt mij heel lekker trouwens, laat je ons weten hoe het smaakte?:) Liefs, Bo

      Antwoord
  10. Tessie

    Hoeveel koolhydraten zitten hier in?

    Antwoord
    • Bo

      Oei géén idee Tessie! Ik tel geen koolhydraten of andere voedingswaarden. Liefs, Bo

      Antwoord
  11. Cheyenne

    Lijkt me lekker! Helaas heb ik geen kokosbloesemsuiker in huis. Zou ik dit ook kunnen vervangen door dadelstroop?

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Cheyenne, ik heb dit zelf nog niet geprobeerd maar ik neem aan van wel.. Laat je het me weten?:D Liefs, Bo

      Antwoord
  12. Marja

    Zou je de eierkoeken kunnen maken van sojameel ?

    En heb je nog recepten die ik kan maken met sojameel
    Een cake of koeken !

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Marja, ik heb zelf nog nooit gebakken met sojameel. Daar ga ik binnenkort mee aan de slag :) Ik zou voor deze eierkoeken wel echt amandelmeel gebruiken vanwege de structuur en smaak. Liefs!

      Antwoord
  13. petra

    Zou je ze ook met Kokosmeel kunnen maken of wordt het dan ook te droog?

    Antwoord
    • Bo

      Ik denk dat ze dan te droog worden, maar ik ben wel benieuwd! Ik zal het eens proberen binnenkort. Amandelmeel geeft wel een lekkere smaak af die je bij kokosmeel mist. Ik zou dus toch voor amandelmeel gaan in dit recept. Geniet ervan!

      Antwoord
  14. Gustaaf Kamphorst

    Ga vanavond maar eens zakje kokosbloesemsuiker kopen en dan deze maken, zien er lekker uit namelijk.
    Ik let al behoorlijk op wat ik eet, maar bij koeken vind ik het lastig om de suikervrije koeken te eten, is gewoon niet lekker, maar dit zou mooie uitkomst zijn.

    Had eigenlijk nog niet eerder van kokosbloesemsuiker gehoord, net ff gegoogled en goede vervanger voor gewone suiker.

    Groetjes

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Gustaaf, ik hoop dat je de kokosbloesemsuiker lekker vindt. Het heeft een karamelachtige smaak en is ook heerlijke door koekjes of granola. Geniet ervan!

      Antwoord
  15. anne

    Zou dit ook kunnen met boekweitmeel?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Anne. Het zou eventueel ook kunnen met boekweitmeel, alleen zal de smaak en structuur wel even wat anders worden. Minder luchtig bijvoorbeeld. Ik raad je aan dit recept wel gewoon met amandelmeel te maken. Geniet ervan!

      Antwoord
  16. Willemieke

    Hoi,

    Ik heb er een paar met speltmeel gemaakt. Ook lekker maar wel iets droger (denk ik)
    Klopt het dat het een dunne substantie is wat je op de bakplaat legt of hoort ie stevig te zijn?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Willemieke, amandelmeel is vetter dan speltmeel. Met speltmeel krijg je dus inderdaad een wat drogere koek. De substantie hoort ietwat vloerbaar te zijn. Liefs en geniet ervan.

      Antwoord
      • Willemieke

        Dankjewel!

        Antwoord
      • Willemieke

        Hoi,

        ik heb de koeken gisteren wéér gemaakt en ze zijn gruwelijk lekker!
        Mn moeder vond ze niet lekker, te flauw. maar niet geklaagd; des te meer heb ik zelf! yeaah. Wat een fijn tussendoortje is dit voor mij. Al die koeken en chocolade word ik niet dunner van….

        Zou ik ze ook in kunnen vriezen? Dan kan ik een voorraadje maken ^^

        Liefs en genieten doe ik zeker! (met mate :$)

        Antwoord
        • Bo

          Wat fijn om te horen Willemieke! Eet je moeder normaal gewoon suiker? Dan kan het inderdaad zijn dat ze ze wat flauw vindt smaken door het gemis aan geraffineerd zoet. Maar houd vol want hoe minder suiker je eet, hoe meer je daaraan gewend raakt en dat is alleen maar gezond. Je kunt de koeken invriezen zodat je een voorraadje hebt. Liefs en geniet ervan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *