Yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

Yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

door | mrt 18, 2022 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 3 reacties

yoghurtcake

De gezonde bakrecepten op Beaufood worden enorm goed ontvangen. Lucky you: hier is er nog een! En het is weer een pareltje, al zich ik het zelf. Deze cake maak je namelijk met biologische yoghurt, waardoor ‘ie heel luchtig, friszurig en smeuïg is. Dat zie je ook goed op de foto’s: deze yoghurtcake is absoluut geen droge hap! De toevoeging van partjes sinaasappel maakt het nog een tikkie frisser en smakelijker. En aangezien sinaasappel dikke vrienden is met pure chocolade, halen we die er ook maar meteen bij. Voedzaam, bomvol smaak en geschikt als tussendoortje én als ontbijt. Niet te vergeten: met één kleine aanpassing is ‘ie hartstikke vegan. Lees snel verder!

yoghurtcake

Yoghurtcake, waarom is dat zo’n goed plan?

Ik ben groot fan van bakken met yoghurt. Om bovenstaande redenen (de smeuïgheid en de frisse smaak) maar ook omdat het een baksel omtovert tot een gezonder alternatief. (Mits je geen kilo’s suiker en roomboter toevoegt natuurlijk, maar dat lijkt me logisch.) Door de toevoeging van yoghurt heb je namelijk minder andere vetten nodig om het toch een luchtige en smeuïge cake te maken. Bovendien is het makkelijker om een cake met yoghurt te maken: met een garde of spatel meng je alles heel eenvoudig door elkaar. Je hoeft geen boter te smelten of met grof geweld te mixen, dus.

Laatste argument in dit promopraatje: een groot voordeel van deze yoghurtcake is dat je ‘m heel makkelijk veganistisch maakt. Vervang de biologische yoghurt door sojayoghurt of een andere vegan variant en you’re good to go!

Bakrecepten met yoghurt

yoghurtcake

Dit heb je nodig voor deze yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

  • 60 gr amandelpasta 
  • 125 gr volle biologische yoghurt – voor een vegan cake vervang je de yoghurt door een plantaardige variant, zoals sojayoghurt van Alpro
  • 280 gr tarwebloem 
  • 80 gr amandelmeel
  • 120 ml havermelk 
  • 1 el citroensap
  • 50 ml ahornsiroop
  • 1 sinaasappel + sap van een 1/2 sinaasappel 
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille essence 
  • 25 gr pure chocolade 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vierkante bakvorm (20 cm) in met bakspray.

Meng in een grote kom de amandelpasta en yoghurt met een garde tot een gladde massa. Klop daarna de havermelk, ahornsiroop, citroensap, sap van een halve sinaasappel en vanille-extract erdoor. 

Pak een tweede kom en zeef daarin de bloem, amandelmeel en bakpoeder. Spatel goed door elkaar en voeg alles toe aan het yoghurtbeslag. Meng met behulp van een spatel door elkaar tot een egaal beslag. Het klopt dat het een vrij dik beslag is.

Pel de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in partjes. Schep het beslag in de cakevorm en verdeel de sinaasappelpartjes erover. Druk de partjes licht aan en sluit af met gehakte pure chocolade. 

Bak de yoghurtcake in 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een afkoelrek. Drizzle naar smaak nog wat ahornsiroop over de cake. Geniet ervan!

yoghurtcake

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Sanne

    Hé Beau, wat een fijn recept!
    Ik denk wel dat er een typfout in staat: 280 gram bloem is veel te veel. Ik heb het beetje bij beetje erbij gedaan en 180 gaat wel goed. De cake is erg lekker geworden :-)

    Antwoord
  2. Henske

    Kan ik pindakaas als alternatief voor amandelpasta gebruiken?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.