De gezonde bakrecepten op Beaufood worden enorm goed ontvangen. Lucky you: hier is er nog een! En het is weer een pareltje, al zich ik het zelf. Deze cake maak je namelijk met biologische yoghurt, waardoor ‘ie heel luchtig, friszurig en smeuïg is. Dat zie je ook goed op de foto’s: deze yoghurtcake is absoluut geen droge hap! De toevoeging van partjes sinaasappel maakt het nog een tikkie frisser en smakelijker. En aangezien sinaasappel dikke vrienden is met pure chocolade, halen we die er ook maar meteen bij. Voedzaam, bomvol smaak en geschikt als tussendoortje én als ontbijt. Niet te vergeten: met één kleine aanpassing is ‘ie hartstikke vegan. Lees snel verder!
Yoghurtcake, waarom is dat zo’n goed plan?
Ik ben groot fan van bakken met yoghurt. Om bovenstaande redenen (de smeuïgheid en de frisse smaak) maar ook omdat het een baksel omtovert tot een gezonder alternatief. (Mits je geen kilo’s suiker en roomboter toevoegt natuurlijk, maar dat lijkt me logisch.) Door de toevoeging van yoghurt heb je namelijk minder andere vetten nodig om het toch een luchtige en smeuïge cake te maken. Bovendien is het makkelijker om een cake met yoghurt te maken: met een garde of spatel meng je alles heel eenvoudig door elkaar. Je hoeft geen boter te smelten of met grof geweld te mixen, dus.
Laatste argument in dit promopraatje: een groot voordeel van deze yoghurtcake is dat je ‘m heel makkelijk veganistisch maakt. Vervang de biologische yoghurt door sojayoghurt of een andere vegan variant en you’re good to go!
Bakrecepten met yoghurt
- Yoghurtpoffertjes met pure chocoladesaus
- Yoghurtcake met sinaasappelglazuur (ook een aanrader!)
- Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
Dit heb je nodig voor deze yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade
- 60 gr amandelpasta
- 125 gr volle biologische yoghurt – voor een vegan cake vervang je de yoghurt door een plantaardige variant, zoals sojayoghurt van Alpro
- 280 gr tarwebloem
- 80 gr amandelmeel
- 120 ml havermelk
- 1 el citroensap
- 50 ml ahornsiroop
- 1 sinaasappel + sap van een 1/2 sinaasappel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanille essence
- 25 gr pure chocolade
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vierkante bakvorm (20 cm) in met bakspray.
Meng in een grote kom de amandelpasta en yoghurt met een garde tot een gladde massa. Klop daarna de havermelk, ahornsiroop, citroensap, sap van een halve sinaasappel en vanille-extract erdoor.
Pak een tweede kom en zeef daarin de bloem, amandelmeel en bakpoeder. Spatel goed door elkaar en voeg alles toe aan het yoghurtbeslag. Meng met behulp van een spatel door elkaar tot een egaal beslag. Het klopt dat het een vrij dik beslag is.
Pel de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in partjes. Schep het beslag in de cakevorm en verdeel de sinaasappelpartjes erover. Druk de partjes licht aan en sluit af met gehakte pure chocolade.
Bak de yoghurtcake in 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een afkoelrek. Drizzle naar smaak nog wat ahornsiroop over de cake. Geniet ervan!
Hoihoi, kan ik bij dit recept ook havermeel gebruiken ipv tarwemeel?
Ik zou dan 50/50 adviseren, anders wordt de cake te droog :) Havermout neemt namelijk een hoop vocht op.
Hé Beau, wat een fijn recept!
Ik denk wel dat er een typfout in staat: 280 gram bloem is veel te veel. Ik heb het beetje bij beetje erbij gedaan en 180 gaat wel goed. De cake is erg lekker geworden :-)
Kan ik pindakaas als alternatief voor amandelpasta gebruiken?
Zeker!