...

Yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

Yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

door | mrt 18, 2022 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 5 reacties

yoghurtcake

De gezonde bakrecepten op Beaufood worden enorm goed ontvangen. Lucky you: hier is er nog een! En het is weer een pareltje, al zich ik het zelf. Deze cake maak je namelijk met biologische yoghurt, waardoor ‘ie heel luchtig, friszurig en smeuïg is. Dat zie je ook goed op de foto’s: deze yoghurtcake is absoluut geen droge hap! De toevoeging van partjes sinaasappel maakt het nog een tikkie frisser en smakelijker. En aangezien sinaasappel dikke vrienden is met pure chocolade, halen we die er ook maar meteen bij. Voedzaam, bomvol smaak en geschikt als tussendoortje én als ontbijt. Niet te vergeten: met één kleine aanpassing is ‘ie hartstikke vegan. Lees snel verder!

yoghurtcake

Yoghurtcake, waarom is dat zo’n goed plan?

Ik ben groot fan van bakken met yoghurt. Om bovenstaande redenen (de smeuïgheid en de frisse smaak) maar ook omdat het een baksel omtovert tot een gezonder alternatief. (Mits je geen kilo’s suiker en roomboter toevoegt natuurlijk, maar dat lijkt me logisch.) Door de toevoeging van yoghurt heb je namelijk minder andere vetten nodig om het toch een luchtige en smeuïge cake te maken. Bovendien is het makkelijker om een cake met yoghurt te maken: met een garde of spatel meng je alles heel eenvoudig door elkaar. Je hoeft geen boter te smelten of met grof geweld te mixen, dus.

Laatste argument in dit promopraatje: een groot voordeel van deze yoghurtcake is dat je ‘m heel makkelijk veganistisch maakt. Vervang de biologische yoghurt door sojayoghurt of een andere vegan variant en you’re good to go!

Bakrecepten met yoghurt

yoghurtcake

Dit heb je nodig voor deze yoghurtcake met sinaasappel en pure chocolade

  • 60 gr amandelpasta 
  • 125 gr volle biologische yoghurt – voor een vegan cake vervang je de yoghurt door een plantaardige variant, zoals sojayoghurt van Alpro
  • 280 gr tarwebloem 
  • 80 gr amandelmeel
  • 120 ml havermelk 
  • 1 el citroensap
  • 50 ml ahornsiroop
  • 1 sinaasappel + sap van een 1/2 sinaasappel 
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille essence 
  • 25 gr pure chocolade 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vierkante bakvorm (20 cm) in met bakspray.

Meng in een grote kom de amandelpasta en yoghurt met een garde tot een gladde massa. Klop daarna de havermelk, ahornsiroop, citroensap, sap van een halve sinaasappel en vanille-extract erdoor. 

Pak een tweede kom en zeef daarin de bloem, amandelmeel en bakpoeder. Spatel goed door elkaar en voeg alles toe aan het yoghurtbeslag. Meng met behulp van een spatel door elkaar tot een egaal beslag. Het klopt dat het een vrij dik beslag is.

Pel de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in partjes. Schep het beslag in de cakevorm en verdeel de sinaasappelpartjes erover. Druk de partjes licht aan en sluit af met gehakte pure chocolade. 

Bak de yoghurtcake in 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een afkoelrek. Drizzle naar smaak nog wat ahornsiroop over de cake. Geniet ervan!

yoghurtcake

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

  1. Petra

    Hoihoi, kan ik bij dit recept ook havermeel gebruiken ipv tarwemeel?

    Antwoord
    • Bo

      Ik zou dan 50/50 adviseren, anders wordt de cake te droog :) Havermout neemt namelijk een hoop vocht op.

      Antwoord
  2. Sanne

    Hé Beau, wat een fijn recept!
    Ik denk wel dat er een typfout in staat: 280 gram bloem is veel te veel. Ik heb het beetje bij beetje erbij gedaan en 180 gaat wel goed. De cake is erg lekker geworden :-)

    Antwoord
  3. Henske

    Kan ik pindakaas als alternatief voor amandelpasta gebruiken?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *