Ja – dat lees je goed. Dit is inderdaad een gezonde cake met chocolade én bietjes. Dat klinkt misschien als een vreemde combi maar laat me deze misvatting meteen even rechtzetten: dit is goud! Om te beginnen vind ik het ideaal dat zelfs een zoetig baksel groenten kan bevatten (is toch weer mooi meegenomen, hou ik van). Daarnaast versterken deze bijzondere smaken elkaar. Rode biet heeft een hele volle, aardse en zoete smaak. Als je dat combineert met pure chocolade (liefst met minimaal 75% cacao), wordt het zoete nóg zoeter en krijgt het geheel een diepere smaaktoon. Argument nummer drie: doordat de bieten gekookt zijn, wordt de cake lekker smeuïg en zacht. Tot slot is deze gezonde cake met bietjes heerlijk bij de koffie, als toetje of zelfs als ontbijt. Ik zit momenteel in mijn ontbijten-en-lunchen-zonder-broodfase en zeker ontbijten vind ik best een beetje lastig. Ik kom toch snel weer uit bij een schaaltje yoghurt met granola (of pannenkoeken bakken, maar dat duurt me te lang tijdens de drukke ochtendspits). Een plakje van deze gezonde cake voldoet!
Gezonde cake met bieten
Het moet toch even gezegd worden: ik ben niet per se voorstander van het verstoppen van groenten. Naar mijn idee hoeft er niets ‘verstopt’ of ‘verbloemd’ te worden, want what’s not to like about groenten? Ik vind zo’n beetje alle soorten heerlijk maar zo niet, is er altijd wel íéts waar je van houdt, toch? Ook bij kinderen was ik altijd van mening dat het verstandiger is om ze gewoon te leren om groenten te waarderen, in plaats van het te sugar coaten (letterlijk en figuurlijk) met chocola of ander lekkers.
Totdat ik een 2-jarige moest voeden. Louen is (godzijdank) best een makkelijke eter, maar ik maak me nog steeds wel eens zorgen of ‘ie wel aan z’n vitaminen komt. Deze gezonde bietencake vond hij héérlijk en hij werkte ‘m binnen no time naar binnen. Dat betekent dat hij toch weer flink wat groenten in z’n maag kreeg. Als dat soms nodig is: so be it.
Meer zoete baksels met groenten
- Carrot cake met sinaasappel-roomkaas frosting (glutenvrij)
- Chocolade-pompoencake met granola
- Pompoenmuffins met ahornsiroop en roomkaas (ook glutenvrij)
- Poffertjes van banaan en biet met kokosbloesemsuiker
Gezonde cake met bietjes en chocolade
Ingrediënten
- 400 gr voorgekookte rode bieten
- 3 eieren
- 85 gr gesmolten roomboter
- 200 gr speltmeel
- 40 gr cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 50 gr kokossuiker
- 60 gr pure chocolade - minimaal 75%
Optioneel
- 50 gr gesmolten pure chocolade om over de cake heen te lepelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Pureer de gekookte bietjes, eieren en gesmolten roomboter in je blender tot een egaal beslag.
- Schenk het bietenbeslag in een grote kom en voeg speltmeel, cacaopoeder, bakpoeder, kokossuiker en een snufje zout toe. Spatel tot een glad beslag.
- Hak de pure chocolade fijn en spatel dit als laatste door het cakebeslag.
- Schep het beslag in de cakevorm en bak de gezonde cake met bietjes 50 minuten in het midden van de oven.
- Laat de cake een paar minuten afkoelen. Haal hem uit de vorm en laat hem vervolgens volledig afkoelen.
- Snijd de cake in dikke plakken, lepel er naar wens gesmolten chocolade over en geniet!
- Tip: ook heer-lijk met een klodder amandelpasta erop.
Jaaaa groot fan van dit recept, de kinderen ook! Dankjewel!