Oh ja, dat zie je helemaal goed: ik heb weer eens citroentaartjes gemaakt. Jongens, ik kan er niks aan doen. Het is gewoon zó lekker. Ik ben gek op goede taartjes en aangezien een vleugje citroen wonderen doet, vallen citroentaartjes zo’n beetje altijd in de smaak bij mij. Zo heerlijk fris – een hele fijne tegenhanger van een verder toch vaak zoet baksel. Zo zit het ook weer met deze glutenvrije taartjes. De bodem is gemaakt van havermout en dadels (simpel als wat dus) die je kneedt, even bakt in de oven en daarna vult met een goddelijke crème. Die maak je van romige ricotta met friszure citroen. Fan-tas-tisch lekker als dessert of bij een kop koffie. Ik vertel je hoe je ze maakt!
Doen met citroen
Als je vaker recepten van mijn website maakt, dan weet je dat ik groot fan ben van citroen. Ik heb ze vrijwel altijd in huis, en dan het liefst een netje biologische, want die zijn nóg voller van smaak en vaak net wat zoeter. Een vleugje door een curry brengt de kruiden meer naar voren, een beetje rasp van de schil pept een taart of cake meteen op en een kneepje sap door een dressing maakt er een mooi fris geheel van. In gerechten van over de héle wereld zie je deze citrusvrucht terugkomen. Het is echt onmisbaar, als je ‘t mij vraagt.
Wist je trouwens ook dat citroenen heel gezond zijn, net als ander fruit? Ze bevatten veel vitamine C en kalium, wat goed is voor je bloeddruk. En dan komen we meteen op nóg een mooie toepassing van citroen: je kan het gebruiken om zout (deels) te vervangen. Een beetje citroenrasp door een gerecht laat smaken – net als zout – exploderen. Hierdoor merk je vaak niet dat een maaltijd minder zout bevat. Goed voor je tanden zijn deze zure vruchten overigens niet – maar daar hebben we het niet over ;)
Meer met citroen
- Italiaanse honing-citroen kip uit de oven
- Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
- Citroen meringue taartjes met havermout (glutenvrij)

Glutenvrije crème-citroentaartjes
Ingrediënten
- 160 gr dadels - ontpit
- 150 gr havermout
- snufje zeezout
- ½ tl ceylon kaneel
- 250 gr ricotta
- 1 citroen - biologisch
- 3 el olijfolie
- 15 gr kokosbloesemsuiker
- ½ tl vanille-extract
Instructies
- Begin met de taartbodempjes. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontpit de dadels en week ze een paar minuten in een laagje lauwwarm water.
- Doe de havermout en dadels samen met een snufje zeezout, kaneel en olijfolie in je keukenmachine. Blend tot je een kruimelig deeg hebt. Als je geen keukenmachine hebt kun je dit ook met je handen doen, maar dan moet je wel even flink kneden.
- Verdeel het deeg in zes porties, rol er bolletjes van en druk ze vervolgens plat op de bakplaat. Vorm er met je handen 'bakjes' van door de randjes omhoog te duwen. Bak ze 10 minuten in de oven. Laat de taartjes daarna afkoelen.
- Meng voor de citroenvulling de ricotta samen met kokossuiker en vanille-extract. Voeg het sap van 1/4 citroen toe en rasp van een 1/2 citroen. Pureer met je staafmixer tot een romig geheel. Schep in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Vul de holtes van de havertaartjes voor het serveren met citroencrème.
- Garneer de citroentaartjes met extra citroenrasp.
Hallo, ik heb de schuitjes gemaakt volgens beschrijving, maar ik vond t nogal moeilijk om er schuitjes van te maken. Ik heb uiteindelijk t weekwater gebruikt om ermee te kunnen kneden. Maar na het maken kwam ik erachter , en ik kon het niet in de beschrijving terug vinden, wanneer ik de olijfolie had moeten gebruiken. De bodempjes waren wel erg compact maar de smaak was goed.
Hoi Marian, de olijfolie verwerk je in het deeg voor de schuitjes. Als het deeg iets te droog is voeg je inderdaad gewoon wat water (of nog een scheutje olijfolie) toe! Groetjes, Bo
Hi,
Heb je een aanrader voor een vervanger van citroen?
Sinaasappel :)