...

Crème-citroentaartjes (glutenvrij)

Crème-citroentaartjes (glutenvrij)

door | sep 1, 2022 | Desserts, Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 2 reacties

citroentaartjes

Oh ja, dat zie je helemaal goed: ik heb weer eens citroentaartjes gemaakt. Jongens, ik kan er niks aan doen. Het is gewoon zó lekker. Ik ben gek op goede taartjes en aangezien een vleugje citroen wonderen doet, vallen citroentaartjes zo’n beetje altijd in de smaak bij mij. Zo heerlijk fris – een hele fijne tegenhanger van een verder toch vaak zoet baksel. Zo zit het ook weer met deze glutenvrije taartjes. De bodem is gemaakt van havermout en dadels (simpel als wat dus) die je kneedt, even bakt in de oven en daarna vult met een goddelijke crème. Die maak je van romige ricotta met friszure citroen. Fan-tas-tisch lekker als dessert of bij een kop koffie. Ik vertel je hoe je ze maakt!

citroentaartjes

Doen met citroen

Als je vaker recepten van mijn website maakt, dan weet je dat ik groot fan ben van citroen. Ik heb ze vrijwel altijd in huis, en dan het liefst een netje biologische, want die zijn nóg voller van smaak en vaak net wat zoeter. Een vleugje door een curry brengt de kruiden meer naar voren, een beetje rasp van de schil pept een taart of cake meteen op en een kneepje sap door een dressing maakt er een mooi fris geheel van. In gerechten van over de héle wereld zie je deze citrusvrucht terugkomen. Het is echt onmisbaar, als je ’t mij vraagt. 

Wist je trouwens ook dat citroenen heel gezond zijn, net als ander fruit? Ze bevatten veel vitamine C en kalium, wat goed is voor je bloeddruk. En dan komen we meteen op nóg een mooie toepassing van citroen: je kan het gebruiken om zout (deels) te vervangen. Een beetje citroenrasp door een gerecht laat smaken – net als zout – exploderen. Hierdoor merk je vaak niet dat een maaltijd minder zout bevat. Goed voor je tanden zijn deze zure vruchten overigens niet – maar daar hebben we het niet over ;) 

Meer met citroen

citroentaartjes

citroentaartjes

citroentaartjes

Glutenvrije crème-citroentaartjes

Deze gezondere citroentaartjes zijn heerlijk fris, lekker romig door de ricotta en supermakkelijk te maken. Dikke aanrader!
Nog geen beoordelingen
Gang Dessert, Tussendoortje, Voor bij de koffie
Porties 6 taartjes

Ingrediënten
  

  • 160 gr dadels ontpit
  • 150 gr havermout
  • snufje zeezout
  • ½ tl ceylon kaneel
  • 250 gr ricotta
  • 1 citroen biologisch
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 15 gr kokosbloesemsuiker
  • ½ tl vanille-extract

Instructies
 

  • Begin met de taartbodempjes. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontpit de dadels en week ze een paar minuten in een laagje lauwwarm water.
  • Doe de havermout en dadels samen met een snufje zeezout en kaneel in je keukenmachine. Blend tot je een kruimelig deeg hebt. Als je geen keukenmachine hebt kun je dit ook met je handen doen, maar dan moet je wel even flink kneden.
  • Verdeel het deeg in zes porties, rol er bolletjes van en druk ze vervolgens plat op de bakplaat. Vorm er met je handen 'bakjes' van door de randjes omhoog te duwen. Bak ze 10 minuten in de oven. Laat de taartjes daarna afkoelen.
  • Meng voor de citroenvulling de ricotta samen met kokossuiker en vanille-extract. Voeg het sap van 1/4 citroen toe en rasp van een 1/2 citroen. Pureer met je staafmixer tot een romig geheel. Schep in een spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Vul de holtes van de havertaartjes voor het serveren met citroencrème.
  • Garneer de citroentaartjes met extra citroenrasp.

TIPS

Extra mooie taartjes op tafel toveren? Strooi dan voor het serveren nog wat gedroogde bloemetjes over de citroentaartjes!
Trefwoord Citroen, Glutenvrij, Havermout taartjes, Ricotta
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

citroentaartjes

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

Pulled chicken met coleslaw met yoghurtdressing

In de categorie 'Dit wil ik ooit nog eens zelf maken' presenteer ik jullie vandaag: pulled chicken. Het stond al jaren op mijn to make lijstje maar om de een of andere reden kwam het er steeds maar niet van. Nu denk ik: had ik dit maar eerder gemaakt, dan had ik deze...

Lees meer
Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)

Ik deel hier, op Beaufood, al jaren de lekkerste en meest uitbundige creaties met jullie. Toch is er één favoriet recept dat ik nog nooit eerder heb gepubliceerd: havermoutpannenkoeken! En dat terwijl ik ze met gemak 2 of 3 keer per week op tafel zet! Maar vandaag is...

Lees meer
Galette met pruimen en ricottaroom

Galette met pruimen en ricottaroom

yDat ik fan ben van Franse taartjes, dat is geen geheim. Zeker ín Frankrijk, in het zonnetje, smaken ze fantastisch. Om het Franse sentiment toch een beetje in huis te halen, maakte ik laatst een traditioneel Frans baksel: galette met fruit. En omdat het hartje zomer...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Ro

    Hi,
    Heb je een aanrader voor een vervanger van citroen?

    Antwoord
    • Bo

      Sinaasappel :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept