Wat een schattige taartjes hè? Zo verfijnd Frans, I love it. Tijdens onze vakantie naar Frankrijk een paar weken geleden, at ik er weer eentje… per dag. Haha – geen grap: iedere dag dacht ik bij de koffie ‘goh, hier zou zo’n citroen meringue taartje wel lekker bij zijn’, en dan schoof ik die gewoon weer op een schoteltje. Het was ten slotte vakantie. Eenmaal thuis dook ik – je kent me – de keuken in om deze goddelijke gebakjes na te maken. En dat is bijzonder goed gelukt! Ik maakte er een íéts gezondere versie van, maar ik adviseer nog steeds niet om mijn patroon te volgen, haha. Het gezondere zit ‘m namelijk vooral in de kruimelige bodem: in Frankrijk maken ze deze taartjes ongetwijfeld met kilo’s roomboter en ik maakte een versie met havermout, amandelmeel en honing. Verder is het precies het friszoete, romige taartje zoals je hoopt dat ‘ie is!
La douce France
Oh man, wat was het héérlijk om weer in Frankrijk te zijn. Ik ben gek op dat mooie land. De zon, de cultuur, de mooie besneeuwde bergen, de stranden… Maar bovenal: het eten. Ik hou van gerechten en ingrediënten uit alle windstreken, maar de Franse keuken doet wel echt wat met me. Het is zo chique, met zoveel oog voor detail, zo traditioneel. Echt práchtig, als je het mij vraagt. Bij Franse bakkers kijk ik mijn ogen uit bij al die patisserie in de vitrines. En ‘s avonds kan ik, met een menukaart in m’n hand, ook slecht keuzes maken. Alles klinkt dan zo goddelijk goed. Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de wijn en champagnes! Dit lijkt wel een of ander Frankrijk-promopraatje want eh ja, ook voor de drankjes moet je in la douce France zijn. Op de terugweg van onze vakantie maakten we een tussenstop in Épernay – dé champagnestad! Als je het leuk vindt om daar wat meer over te lezen, dan verwijs ik je door naar dit blog dat ik schreef over onze dag in Épernay! Heb je gewoon NU zin in die citroen meringue taartjes? Scroll dan verder voor het recept!
Dit kan je doen met citroen
- Citroen-yoghurt cheesecake met madeleines
- Citroenmayonaise (voor bij gefrituurde olijven!)
- Pavlova met citroen-yoghurtroom
Het citroen meringue taartje uit Frankrijk en dé inspiratie voor dit recept
Dit heb je nodig voor deze citroen meringue taartjes met havermout / 6 stuks
Voor de tartelettes
- 200 gr havermout
- 50 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- rasp van een 1/2 citroen
- 30 gr honing
- 90 gr boter
Voor de vulling
- 90 gr lemon curd
- 2 eiwitten
- 70 gr suiker
- 1 el maïzena
Zo maak je deze citroen meringue taartjes
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten voor de tartelettes in je keukenmachine en draai tot een kruimelig deeg. Dit kan ook met de hand.
Verdeel het deeg in 6 gelijke balletjes. Neem een balletje, druk je duim in het midden en vorm zo met de hand een klein taartje met een opstaande rand. Leg de taartjes naast elkaar op de bakplaat en schuif ze voor 15 minuten de oven in. Haal de tartelettes uit de oven en laat volledig afkoelen om uit te harden.
Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten in een vetvrije kom en voeg beetje bij beetje de suiker en maïzena toe. In ongeveer 4 minuten is de suiker opgelost en heb je een mooi glanzend schuim. Doe de meringue in een spuitzak, zodat je straks mooie toefjes kan maken. Je kunt dit ook gewoon met een lepel doen, maar het resultaat is dan iets minder mooi.
Vul de tartelettes met lemon curd en sluit af met een grote toef meringue. Zet de taartjes nog even kort onder de grill van de oven (2 tot 3 minuten) om het schuim een mooi lichtbruin kleurtje te geven. Houd ze goed (!) in de gaten, want het kan snel gaan. Dit kan ook met een crème brûlée-brander.
Laat de taartjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bak in de koelkast.
Geniet :D
I should love to have this recipe in English, they look really yummy