...

Vegan koekjes met pure chocolade en amandel

Vegan koekjes met pure chocolade en amandel

door | feb 25, 2022 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 0 Reacties

vegan koekjes

Dit, beste mensen, zijn glutenvrije vegan pure chocolade-amandelkoekjes. Een hele mond vol. En dat is heel toepasselijk want dat is precies wat je het liefste doet met deze vegan koekjes: je hele mond volproppen. Man man man, wat een genot. Lou en ik snacken ze graag als tussendoortje, maar zoals je ziet zijn ze ook prachtig genoeg om bij de koffie te serveren. (Nu ben ik al snel tevreden als ik ergens een koekje bij de koffie krijg hoor, maar dat terzijde.) Deze brosse koekjes maak je met allerlei voedzame ingrediënten, zoals amandelmeel, boekweitmeel en pindakaas, maar ze zijn óók heerlijk zoet door de kokossuiker. 

vegan koekjes

Vegan koekjes bakken

Oké, ik zal er niet over liegen: ook ik vond vegan bakken ooit bést een uitdaging. Ik eet al langere tijd veel plantaardig, maar niet volledig, en bij koekjes dacht ik toch standaard aan ei, melk en roomboter. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in vegan baksels en inmiddels kan ik wel zeggen dat ik ‘t in de vingers heb. In dit recept voor vegan chocoladekoekjes maken de pindakaas en amandelmelk het bijvoorbeeld een lekker werkbaar geheel voor brosse koekjes, zo simpel kan het zijn. De boekweit- en amandelmeel maken het smaakvol én glutenvrij, en de kokossuiker geeft het een karamelachtig vleugje.

Als je de juiste ingrediënten in huis hebt (en dat heb je als veganist of glutenvrije eter waarschijnlijk al wel), dan is het uiteindelijk een piece of cake, eh cookie. 

Meer (voedzame) vegan koekjes

… en dan kan je hierna dus ook deze heerlijke plantaardige recepten eens proberen.

vegan koekjes

Vegan koekjes met chocolade en amandel / 12 stuks

  • 100 gr amandelmeel 
  • 100 gr boekweitmeel 
  • 60 gr kokossuiker 
  • 3 el cacaopoeder
  • 2 flinke el pindakaas
  • 75 gr gesmolten kokosolie
  • 50 gr pure chocolade
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 3 el amandelmelk – of andere soort plantaardige melk
  • toppings: 50 gr pure chocolade, vlokjes zeezout en 1 el amandelmeel 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng alle ingrediënten voor de koekjes (behalve de toppings) in een grote kom tot een samenhangend deeg. 

Maak met behulp van een eetlepel 12 hoopjes van het deeg en rol deze vervolgens met de hand tot balletjes. Verdeel de balletjes over de bakplaat en druk ze met de hand een beetje plat, tot dikke koekjes. 

Schuif de koekjes voor 12 – 13 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Het klopt dat de koekjes nog wat zacht zijn als ze uit de oven komen, ze harden uit terwijl ze afkoelen.

De koekjes zijn nu ready to eat! Maar… je kan deze brosse vegan koekjes nóg lekkerder maken met een paar toppings. Smelt hiervoor 50 gr pure chocolade au bain marie en drizzle dit met een lepel over de koekjes. Sluit af met een paar vlokjes zeezout en strooi er tot slot wat amandelmeel overheen. Laat de chocolade een minuut of 10 uitharden in de koelkast.

Bewaar de koekjes 3 tot 4 dagen in een goed afgesloten bak. 

Zien hoe ik deze vegan koekjes maak? Check dan deze reel op Instagram!

vegan koekjes

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *