Dit, beste mensen, zijn glutenvrije vegan pure chocolade-amandelkoekjes. Een hele mond vol. En dat is heel toepasselijk want dat is precies wat je het liefste doet met deze vegan koekjes: je hele mond volproppen. Man man man, wat een genot. Lou en ik snacken ze graag als tussendoortje, maar zoals je ziet zijn ze ook prachtig genoeg om bij de koffie te serveren. (Nu ben ik al snel tevreden als ik ergens een koekje bij de koffie krijg hoor, maar dat terzijde.) Deze brosse koekjes maak je met allerlei voedzame ingrediënten, zoals amandelmeel, boekweitmeel en pindakaas, maar ze zijn óók heerlijk zoet door de kokossuiker.
Vegan koekjes bakken
Oké, ik zal er niet over liegen: ook ik vond vegan bakken ooit bést een uitdaging. Ik eet al langere tijd veel plantaardig, maar niet volledig, en bij koekjes dacht ik toch standaard aan ei, melk en roomboter. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in vegan baksels en inmiddels kan ik wel zeggen dat ik ‘t in de vingers heb. In dit recept voor vegan chocoladekoekjes maken de pindakaas en amandelmelk het bijvoorbeeld een lekker werkbaar geheel voor brosse koekjes, zo simpel kan het zijn. De boekweit- en amandelmeel maken het smaakvol én glutenvrij, en de kokossuiker geeft het een karamelachtig vleugje.
Als je de juiste ingrediënten in huis hebt (en dat heb je als veganist of glutenvrije eter waarschijnlijk al wel), dan is het uiteindelijk een piece of cake, eh cookie.
Meer (voedzame) vegan koekjes
… en dan kan je hierna dus ook deze heerlijke plantaardige recepten eens proberen.
- Chocolade-rozemarijnkoekjes met karamel (wel even goed opletten dat je pure chocolade koopt!)
- Vegan alfajores (karamel-sandwichkoekjes)
- Vegan koekjesdeeg met chocolade (niet om te bakken, gewoon om zo op te lepelen!)
Vegan koekjes met chocolade en amandel / 12 stuks
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr boekweitmeel
- 60 gr kokossuiker
- 3 el cacaopoeder
- 2 flinke el pindakaas
- 75 gr gesmolten kokosolie
- 50 gr pure chocolade
- 1/2 tl bakpoeder
- 3 el amandelmelk – of andere soort plantaardige melk
- toppings: 50 gr pure chocolade, vlokjes zeezout en 1 el amandelmeel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de koekjes (behalve de toppings) in een grote kom tot een samenhangend deeg.
Maak met behulp van een eetlepel 12 hoopjes van het deeg en rol deze vervolgens met de hand tot balletjes. Verdeel de balletjes over de bakplaat en druk ze met de hand een beetje plat, tot dikke koekjes.
Schuif de koekjes voor 12 – 13 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Het klopt dat de koekjes nog wat zacht zijn als ze uit de oven komen, ze harden uit terwijl ze afkoelen.
De koekjes zijn nu ready to eat! Maar… je kan deze brosse vegan koekjes nóg lekkerder maken met een paar toppings. Smelt hiervoor 50 gr pure chocolade au bain marie en drizzle dit met een lepel over de koekjes. Sluit af met een paar vlokjes zeezout en strooi er tot slot wat amandelmeel overheen. Laat de chocolade een minuut of 10 uitharden in de koelkast.
Bewaar de koekjes 3 tot 4 dagen in een goed afgesloten bak.
Zien hoe ik deze vegan koekjes maak? Check dan deze reel op Instagram!
0 reacties