...

Aziatische garnalen tartaar met srirachacrème

Aziatische garnalen tartaar met srirachacrème

door | dec 12, 2022 | Hartige hapjes, Recepten, Vis, Voorafjes | 0 Reacties

garnalen-tartaar

Move over steak tartare, het is tijd voor deze fantastische variant: garnalen tartaar. Steak tartaar is één van mijn lievelingsgerechten. Dat rauwe fijngesneden rundvlees vind ik verrukkelijk, maar het is ook vooral de chique presentatie die zo’n tartaartje zo mooi maakt. Een soort hartig gebakje met verfijnde smaken en texturen. I love it! Ook voor de komende feestdagen is dit een prachtig voor- of tussengerecht. Voor deze vissige versie laten we de klassieke eidooier, mosterd en kappertjes achterwege en voeg ik een keer andere accenten toe. Met een handjevol Aziatische ingrediënten breng je deze garnalen tartaar mooi op smaak. Denk aan verse gember en lemongrass, zoute sojasaus en fris limoensap. Mooi romig sausje met sriracha erbij, gezellig garnaaltje on top. Eenvoudig maar echt méga indrukwekkend. 

garnalen-tartaar

garnalen-tartaar

Aziatische garnalen tartaar

Het belangrijkste ingrediënt van deze Aziatische garnalen tartaar is natuurlijk de garnaal zelf. Je kunt lekker makkelijk een zak kant-en-klare (oftewel: gepelde en voorgekookte) garnalen halen bij de supermarkt. Maar – je voelt ‘m vast al aankomen – dit gerecht is natuurlijk tig keer lekkerder met versbereide garnalen. Haal dus zelf een portie rauwe ongepelde reuzengarnalen bij de visboer of de markt. Bak deze kort, pel ze en snijd ze vervolgens fijn voor de tartaar. Voorgekookte garnalen hebben veel minder smaak, dat hebben ze namelijk achtergelaten in het kookwater. Ik raad je dus absoluut aan om verse garnalen te gebruiken – ze spelen immers de hoofdrol in dit gerecht. 

Verzamel de stukjes gebakken garnaal vervolgens op je bord en vorm hier een mooi, stevig tartaartje van. Dat doe je met behulp van een steekring. Met een likje saus en wat fleurige bloemetjes heb je al snel een spectaculair gerecht!

garnalen-tartaar

garnalen-tartaar

Meer voorgerechten met vis (of schaal- en schelpdieren):


Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners vind je vier complete 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfect voor culinaire feestdagen. Bestel Ultieme Thuisdiners meteen in mijn shop!

garnalen-tartaar

Aziatische garnalen tartaar

Steak tartaar met een spannende twist: garnalen tartaar! Een prachtig voorgerecht met Aziatische smaakmakers als gember en sojasaus.
4.50 van 2 stemmen
Gang Tussengerecht, Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rauwe en ongepelde garnalen - de grootste maat die je te pakken kan krijgen
  • 1 stengel lemongrass
  • 1 flinke tl geraspte gember
  • 1 limoen
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl suiker - of honing
  • 3 el olijfolie + een extra scheutje om de garnalen in te bakken
  • 3 el crème fraîche
  • 1 tl sriracha

Optioneel

  • 8 eetbare bloemetjes

Instructies
 

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen hierin gaar. Laat de garnalen even afkoelen en pel ze, maar laat vier stuks heel voor straks bovenop de tartaar. Snijd de overige garnalen heel fijn.
  • Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de lemongrass af. Kneus de stengel met de achterkant van een groot mes en snijd het witte deel fijn. Pers de limoen uit en rasp de helft van de schil. Meng het fijngesneden lemongrass en de geraspte gember met limoensap en -rasp, sojasaus, suiker en olijfolie.
  • Meng de sriracha met de crème fraîche. Verdeel over de borden en smeer uit met de bolle kant van een lepel.
  • Meng de garnalen tartaar met het lemongrass-mengsel. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap toe.
  • Verdeel de garnalen tartaar over de borden. Ik gebruik een steekring voor het mooiste resultaat!
  • Garneer de tartaar met een gebakken garnaal en eetbare bloemetjes.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

garnalen-tartaar

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept