Move over steak tartare, het is tijd voor deze fantastische variant: garnalen tartaar. Steak tartaar is één van mijn lievelingsgerechten. Dat rauwe fijngesneden rundvlees vind ik verrukkelijk, maar het is ook vooral de chique presentatie die zo’n tartaartje zo mooi maakt. Een soort hartig gebakje met verfijnde smaken en texturen. I love it! Ook voor de komende feestdagen is dit een prachtig voor- of tussengerecht. Voor deze vissige versie laten we de klassieke eidooier, mosterd en kappertjes achterwege en voeg ik een keer andere accenten toe. Met een handjevol Aziatische ingrediënten breng je deze garnalen tartaar mooi op smaak. Denk aan verse gember en lemongrass, zoute sojasaus en fris limoensap. Mooi romig sausje met sriracha erbij, gezellig garnaaltje on top. Eenvoudig maar echt méga indrukwekkend.
Aziatische garnalen tartaar
Het belangrijkste ingrediënt van deze Aziatische garnalen tartaar is natuurlijk de garnaal zelf. Je kunt lekker makkelijk een zak kant-en-klare (oftewel: gepelde en voorgekookte) garnalen halen bij de supermarkt. Maar – je voelt ‘m vast al aankomen – dit gerecht is natuurlijk tig keer lekkerder met versbereide garnalen. Haal dus zelf een portie rauwe ongepelde reuzengarnalen bij de visboer of de markt. Bak deze kort, pel ze en snijd ze vervolgens fijn voor de tartaar. Voorgekookte garnalen hebben veel minder smaak, dat hebben ze namelijk achtergelaten in het kookwater. Ik raad je dus absoluut aan om verse garnalen te gebruiken – ze spelen immers de hoofdrol in dit gerecht.
Verzamel de stukjes gebakken garnaal vervolgens op je bord en vorm hier een mooi, stevig tartaartje van. Dat doe je met behulp van een steekring. Met een likje saus en wat fleurige bloemetjes heb je al snel een spectaculair gerecht!
Meer voorgerechten met vis (of schaal- en schelpdieren):
- Coquilles met gekonfijte citroensaus en krokante uitjes
- Kreeftenstaart uit de oven met beurre blanc
- Rivierkreeftjescocktail met Cointreau mayonaise
- Langoustines met lemongrass roomsaus
- Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus
Meer inspiratie nodig? In mijn e-book Ultieme Thuisdiners vind je vier complete 4 gangenmenu’s mét bijpassende wijntjes. Perfect voor culinaire feestdagen. Bestel Ultieme Thuisdiners meteen in mijn shop!
Aziatische garnalen tartaar
Ingrediënten
- 500 gram rauwe en ongepelde garnalen - de grootste maat die je te pakken kan krijgen
- 1 stengel lemongrass
- 1 flinke tl geraspte gember
- 1 limoen
- 1 el sojasaus
- 1 tl suiker - of honing
- 3 el olijfolie + een extra scheutje om de garnalen in te bakken
- 3 el crème fraîche
- 1 tl sriracha
Optioneel
- 8 eetbare bloemetjes
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen hierin gaar. Laat de garnalen even afkoelen en pel ze, maar laat vier stuks heel voor straks bovenop de tartaar. Snijd de overige garnalen heel fijn.
- Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de lemongrass af. Kneus de stengel met de achterkant van een groot mes en snijd het witte deel fijn. Pers de limoen uit en rasp de helft van de schil. Meng het fijngesneden lemongrass en de geraspte gember met limoensap en -rasp, sojasaus, suiker en olijfolie.
- Meng de sriracha met de crème fraîche. Verdeel over de borden en smeer uit met de bolle kant van een lepel.
- Meng de garnalen tartaar met het lemongrass-mengsel. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap toe.
- Verdeel de garnalen tartaar over de borden. Ik gebruik een steekring voor het mooiste resultaat!
- Garneer de tartaar met een gebakken garnaal en eetbare bloemetjes.
0 reacties