Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus. Als ik een thuisdiner geef, dan is de kans groot dat je langoustines voorgeschoteld krijgt. Als voorgerecht, tussengang of als amuse voor bij een glas bubbels. Ik vind langoustines echt ge-wel-dig. De smaak van dit Noorse kreeftje is zacht zoet en als je ze vers koopt hoef je er niet veel aan te doen qua bereiding. Sterker nog, dat zou zelfs zonde zijn. Even kort schroeien in een hete koekenpan is al voldoende. Oja, en een lekkere saus erbij natuurlijk. Een heerlijke roomsaus bijvoorbeeld met lemongrass, witte wijn en een snuf versgemalen peper en zout.

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines bereiden

Het bereiden van langoustines is echt piece of cake. Het pellen daarentegen moet je misschien eerst een paar keer gedaan hebben voordat je er handig in wordt. Maar ook dit is echt niet moeilijk. In dit korte filmpje zie je hoe je langoustines moet pellen. Gooi de scharen en de koppen vooral niet weg, want daar kun je een heerlijke bisque mee maken! Vervang de Hollandse garnalen door de langoustine scharen en koppen et voilà. Je hebt een geweldige soep. Maar eerst hieronder het recept voor gepelde langoustines met lemongrass roomsaus. Serveer de langoustines op een bedje van verse ravioli, schenk de roomsaus aan tafel uit en je hebt een prachtig gerecht voor een thuisdiner of tijdens de feestdagen. Serveer daar vooral een glas mooie volle Chardonnay uit de Bourgogne bij.

Geniet!

Langoustines met lemongrass roomsaus

Dit heb je nodig voor deze langoustines met lemongrass roomsaus / 2 personen

  • 4 langoustines – liefst kakelvers en anders diepvries 
  • 1 sjalot
  • 2 cm gember
  • 2 stengels lemongrass
  • 1 knoflookteen
  • sap van een halve citroen
  • 300 ml droge wijn
  • 100 ml room
  • 1 tl koude roomboter
  • 4 gevulde ravioli’s – bijvoorbeeld met ricotta 

Zo maak je het

We beginnen met het pellen van de langoustines. Haal de kop met een lichte draaibeweging van het lijf en verwijder de pootjes. Breek het pantser open en haal voorzichtig het vlees eruit. Zorg dat het staartje eraan blijft zitten.

Spoel de gepelde langoustines schoon en verwijder het darmkanaaltje. Leg weg tot gebruik. Spoel de koppen en pootjes schoon onder de kraan en laat ze uitlekken.

De saus

Verhit een scheutje olie in een grote pan. Doe hierin de koppen & pootjes en bak twee minuten aan. Snipper de sjalot, pers de knoflook en rasp de gember. Snijd de kontjes van de lemongrass en verwijder het buitenste blad. Snijd één lemongrass fijn en voeg dit samen met de sjalot, knoflook en gember toe aan de pan. Bak een paar minuten mee.

Blus de pan af met de witte wijn. Laat het geheel 20 minuten zacht pruttelen. Giet daarna door een fijne zeef en vang het vocht op. (De rest gebruiken we niet meer voor dit gerecht). Doe het vocht terug in de pan en schenk de room erbij. Kneus de andere stengel lemongrass en laat deze meetrekken in de saus. Laat de saus een minuut of tien inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt eventueel een klein theelepeltje maïzena toevoegen om de lemongrass saus nog iets in te dikken. Breng de saus op smaak met citroensap, versgemalen peper en zout. Roer vlak voordat de saus klaar is een klontje koude roomboter erdoor.

Ravioli

Kook ondertussen de ravioli volgens de bereidingswijze.

Langoustines

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de langoustines heel kort aan beide kanten. Niet te lang, het is zonde als te ver doorgaren.

Opmaak 

Verdeel de ravioli’s over twee diepe borden. Leg daarop de gebakken langoustines. Garneer de langoustines optioneel met cress (of tuinkers). Doe de saus in een mooi schenkkommetje en schenk deze aan tafel in de borden voor een restaurantwaardig effect.

Langoustines met lemongrass roomsaus

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.