...

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus. Als ik een thuisdiner geef, dan is de kans groot dat je langoustines voorgeschoteld krijgt. Als voorgerecht, tussengang of als amuse voor bij een glas bubbels. Ik vind langoustines echt ge-wel-dig. De smaak van dit Noorse kreeftje is zacht zoet en als je ze vers koopt hoef je er niet veel aan te doen qua bereiding. Sterker nog, dat zou zelfs zonde zijn. Even kort schroeien in een hete koekenpan is al voldoende. Oja, en een lekkere saus erbij natuurlijk. Een heerlijke roomsaus bijvoorbeeld met lemongrass, witte wijn en een snuf versgemalen peper en zout.

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines met lemongrass roomsaus

Langoustines bereiden

Het bereiden van langoustines is echt piece of cake. Het pellen daarentegen moet je misschien eerst een paar keer gedaan hebben voordat je er handig in wordt. Maar ook dit is echt niet moeilijk. In dit korte filmpje zie je hoe je langoustines moet pellen. Gooi de scharen en de koppen vooral niet weg, want daar kun je een heerlijke bisque mee maken! Vervang de Hollandse garnalen door de langoustine scharen en koppen et voilà. Je hebt een geweldige soep. Maar eerst hieronder het recept voor gepelde langoustines met lemongrass roomsaus. Serveer de langoustines op een bedje van verse ravioli, schenk de roomsaus aan tafel uit en je hebt een prachtig gerecht voor een thuisdiner of tijdens de feestdagen. Schenk daar vooral een heerlijke Chenin Blanc bij met een vleugje hout (zie wijntip onder het ingrediëntenlijstje).

Geniet!

Langoustines met lemongrass roomsaus

Dit heb je nodig voor deze langoustines met lemongrass roomsaus / 2 personen

  • 4 langoustines – liefst kakelvers en anders diepvries 
  • 1 sjalot
  • 2 cm gember
  • 2 stengels lemongrass
  • 1 knoflookteen
  • sap van een halve citroen
  • 300 ml droge wijn
  • 100 ml room
  • 1 tl koude roomboter
  • 4 gevulde ravioli’s – bijvoorbeeld met ricotta 

Wijntip: Rijk’s Touch of Oak Chenin blanc – Een super veelzijdige wijn die bij een hoop gerechten goed smaakt, vleugje hout, kruidigheid, veel rijp fruit!

Zo maak je het

We beginnen met het pellen van de langoustines. Haal de kop met een lichte draaibeweging van het lijf en verwijder de pootjes. Breek het pantser open en haal voorzichtig het vlees eruit. Zorg dat het staartje eraan blijft zitten.

Spoel de gepelde langoustines schoon en verwijder het darmkanaaltje. Leg weg tot gebruik. Spoel de koppen en pootjes schoon onder de kraan en laat ze uitlekken.

De saus

Verhit een scheutje olie in een grote pan. Doe hierin de koppen & pootjes en bak twee minuten aan. Snipper de sjalot, pers de knoflook en rasp de gember. Snijd de kontjes van de lemongrass en verwijder het buitenste blad. Snijd één lemongrass fijn en voeg dit samen met de sjalot, knoflook en gember toe aan de pan. Bak een paar minuten mee.

Blus de pan af met de witte wijn. Laat het geheel 20 minuten zacht pruttelen. Giet daarna door een fijne zeef en vang het vocht op. (De rest gebruiken we niet meer voor dit gerecht). Doe het vocht terug in de pan en schenk de room erbij. Kneus de andere stengel lemongrass en laat deze meetrekken in de saus. Laat de saus een minuut of tien inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt eventueel een klein theelepeltje maïzena toevoegen om de lemongrass saus nog iets in te dikken. Breng de saus op smaak met citroensap, versgemalen peper en zout. Roer vlak voordat de saus klaar is een klontje koude roomboter erdoor.

Ravioli

Kook ondertussen de ravioli volgens de bereidingswijze.

Langoustines

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de langoustines heel kort aan beide kanten. Niet te lang, het is zonde als te ver doorgaren.

Opmaak 

Verdeel de ravioli’s over twee diepe borden. Leg daarop de gebakken langoustines. Garneer de langoustines optioneel met cress (of tuinkers). Doe de saus in een mooi schenkkommetje en schenk deze aan tafel in de borden voor een restaurantwaardig effect.

Zien hoe ik dit gerecht maak? Check dan deze reel op Instagram!

Langoustines met lemongrass roomsaus

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

  1. Swanet

    Ik zoek het recept van de kreeftenstaarten die je postte op je Insta Storys, maar dat is niet deze of wel?
    Ik wil ze maken voor kerst!;)

    Antwoord
  2. Tessa

    Hi! Gebruik ik hiervoor gestoomde of verse langoustines?
    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Bo

      Verse!:)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *