Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love it! Ik stroom over van inspiratie voor feestelijke voorgerechten, indrukwekkende hoofdgerechten en knallende desserts. Neem dit hoofdgerecht met gebakken kabeljauw, venkel en karnemelk-dillesaus. Als je de ingrediënten zo naast elkaar ziet, weet je al: dit wordt goed. En dat was het ook. De smaken van de romige vis, knapperige en frisse venkel en diepe dillesaus matchen echt zó goed met elkaar. Een goede smaak staat natuurlijk op #1, maar ook de looks vind ik belangrijk. Daar scoort deze gebakken kabeljauw ook punten mee want eerlijk: dit ziet er helemaal restaurantwaardig uit, toch? Absolute aanrader!
Gebakken kabeljauw
Bij een feestelijk diner past vis als geen ander, vind ik. Veel mensen eten doordeweeks nauwelijks vis, dus juist bij een diner kun je daar écht mee verrassen. Kabeljauw is dan echt een allemansvriend. Licht van smaak, zilt maar niet te vissig en goed te combineren met andere ingrediënten. Bovendien (groot pluspunt!) staat het razendsnel op tafel. Je hoeft hier echt niet uren voor in de keuken te staan. Bij dit hoofdgerecht kun je zelfs alle smaakmakers eromheen alvast voorbereiden. Maak – voor je vrienden of familie op de stoep staan – alvast de dillesaus en leg de rauwe venkel alvast in de marinade van appelazijn. Op het moment suprême bak je de kabeljauw in een paar minuten aan beide kanten goudbruin en maak je de borden op. Belangrijk detail: nét voor het uitserveren giet je de karnemelk voorzichtig bij de dillesaus. Roer dit niet helemaal door, zodat je een mooi marmereffect houdt. Zet de borden met vis en venkel op tafel en giet dan pas de saus erbij. Alsof je in een restaurant zit, zo mooi!
100mlneutrale olie- bijvoorbeeld avocado- of zonnebloemolie
2elsojasaus
1 elcitroensap
100mlkarnemelk
Instructies
Mix de verse dille samen met de olie in je blender of keukenmachine tot een egaal mengsel. Schenk het mengsel door een fijne zeef en vang de olie op. Breng de olie op smaak met sojasaus en citroensap.
Verwijder de harde stelen en de onderkant van de venkel en snijd hem met een mandoline (of scherp mes) in héle dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom en schenk er een flinke scheut appelazijn over. Laat kort marineren.
Verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan en bak de kabeljauw aan beide kanten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Meng vlak voor het serveren 50 ml dille-olie met 100 ml karnemelk. Roer niet te lang, we willen namelijk die mooie groen-witte marmering blijven zien.
Verdeel de kabeljauwfilets over twee diepe borden. Giet de appelazijn af en schik de venkel over de kabeljauw. Garneer met kappertjes en wat groen van de venkel of een takje verse dille.
Schenk tot slot de karnemelk-dillesaus in het bord. Leuk om dit aan tafel te doen voor een restaurantwaardig effect!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood
Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!
Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...
Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...
Dit ziet er heerlijk en feestelijk uit :)
Heb je een suggestie voor een bijgerecht..? En hoe serveer je deze er dan bij? Gezien de saus op het bord ..?
Wat knapperige boontjes zouden hier uitstekend bij passen :) Ik zou deze als bijgerecht op een grote schaal op tafel serveren, zodat iedereen een portie kan pakken. Ook heerlijk met geroosterd amandelschaafsel erop als toevoeging!
Beaufood gebruikt cookies voor personalisatie, om social media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. Onze social media en reclamepartners gebruiken deze informatie ook.Geen probleem!
Dit ziet er heerlijk en feestelijk uit :)
Heb je een suggestie voor een bijgerecht..? En hoe serveer je deze er dan bij? Gezien de saus op het bord ..?
Wat knapperige boontjes zouden hier uitstekend bij passen :) Ik zou deze als bijgerecht op een grote schaal op tafel serveren, zodat iedereen een portie kan pakken. Ook heerlijk met geroosterd amandelschaafsel erop als toevoeging!