Deze ceviche in limoncello kwam spontaan uit mijn handen toen Mike en ik aan het kokkerellen waren. Woensdag en zaterdag zijn (al negen jaar!) onze vrije dagen en op deze dagen doen we niets liever dan uit eten gaan (nu baby Louen er is kiezen we vaker voor een uitgebreide lunch in plaats van diner) óf gaan we thuis aan de slag in onze eigen keuken. Deuren naar de tuin open, zomerse Spotify playlist aan, glas wijn erbij en om de beurt een gerechtje maken. Zó gezellig..
Afgelopen week was het bizar lekker weer en met zomers weer krijg ik altijd zin in.. ceviche! Een gerecht dat bestaat uit verse vis die je kort gaart in een marinade van olijfolie en limoensap. Door de zuren van het limoensap gaart de rauwe vis een beetje en dat zorgt voor een intense en heerlijk frisse smaak. Zoals wel vaker met populaire recepten zijn er tegenwoordig heel wat varianten op dit oorspronkelijk Peruaanse gerecht te vinden. Zo bedacht ik me bijvoorbeeld dat het misschien wel heel lekker zou zijn om de vis te garen in citroensap en limoncello.. En OF dat lekker was! WAUW.
Vis voor ceviche
Ik ben ontzettend gek op vis, in alle soorten en maten en dat is juist ook het leuke aan ceviche. Je kunt hiervoor verschillende vissoorten gebruiken. Net waar je zin in hebt of welk visje je kunt bemachtigen. Ik heb het geluk dat ik letterlijk om de hoek van de Sligro woon. Hun visafdeling is ge-wel-dig en we zijn hier zo’n beetje kind aan huis. Ik koos voor deze ceviche in limoncello voor verse roodbaarsfilet, maar je kunt bijvoorbeeld ook zeebaars of kabeljauwfilet gebruiken. Het is daarbij heel belangrijk dat je voor kakelverse vis gaat. Dan even over de marinade. Die kun je maken met gewone limoncello, maar nóg lekkerder is limoncello cream. Dit is de romige variant van limoncello. Dat romige tintje is echt heer-lijk in de marinade. Geen limoncello cream in huis, maar wel gewone limoncello? Voeg dan een gewoon een eetlepel room toe. Dan heb je lichtelijk hetzelfde resultaat. Kortom: een héérlijk gerechtje dat je als visliefhebber echt een keer gemaakt moet hebben!
Zin gekregen in nog meer ceviche recepten?
Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk
Ceviche van zeebaars met een Thais tintje
Dit heb je nodig voor deze ceviche in limoncello / vier personen als hapje
- 350 gr kakelverse roodbaars filet zonder vel – zeebaars of kabeljauw kan ook. Of helemaal lekker: coquilles!
- 60 ml limoensap
- 3 el limoncello cream – dit kun je ook eventueel vervangen door 3 el gewone limoncello + 1 el room
- 1/2 tl gedroogde chili vlokken
- snuf zeezout
- klein bosje verse koriander
- 2 lente uien
Zo maak je het
Hak de koriander fijn en snijd de lente ui in ringetjes.
Controleer de roodbaarsfilet op eventuele graatjes en snijd hem in zo dun mogelijke plakken. Leg de rauwe plakjes naast elkaar op een groot bord.
Mix in een kom de limoensap, limoncello cream, chili vlokken en de helft van de gehakte koriander. Voeg een snuf zeezout toe en meng door elkaar. Schenk de marinade over de vis.
Tip voor extra knapperige lente ui: snijd de lente ui in hele dunne ringetjes en laat ze een paar minuten in ijs (!) koud water weken.
Garneer de limoncello ceviche met de achtergehouden koriander en lente ui.
Schenk een ijskoud glaasje limoncello in voor erbij en genieten maar!
0 reacties