...

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

door | apr 4, 2024 | Hartige hapjes, Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 0 Reacties

Ceviche van zeebaars

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze ceviche van zeebaars goed.. Zoals wel vaker op woensdag reden we naar Sligro om wat verse vis in te slaan (waaronder steevast kokkels of vongole voor Louen) en kwamen we thuis met wild gevangen zeebaars. We besloten er ceviche van te maken. Ik experimenteerde wat met ceviche marinade en ineens was hij daar; mijn nieuwe signature dish. Mike en ik hebben onze borden leeggeslurpt en schoongelikt, zó lekker vonden we het. Ik vertel je hieronder alles over mijn ceviche geheim: een marinade van bloedsinaasappel..

Ceviche van zeebaars

Aziatische ceviche zeebaars

Ceviche zeebaars 

Ceviche kun je met verschillende soorten vis maken. Vaak zien we witvis zoals zeebaars, doradefilet of kabeljauw maar je kunt ook perfect zalm of tonijn gebruiken. Net wat je vers op de kop kunt tikken of waar je zin in hebt en in mijn geval was dat boterzachte zeebaars. Heer-lijk! Het allerbelangrijkste is dat je súper verse vis gebruikt. Officieel gaar je de vis door middel van de zuren van de citroen en sinaasappel, maar aangezien je de vis niet verhit reken ik de vis als rauw. Vis uit de supermarkt raad ik dan ook zeker niet aan. Liever vraag je je visboer om zijn meest verse vis met de boodschap dat je er ceviche van gaat maken. Dan weet hij genoeg. De visboer op de markt idem! Zelf ga ik altijd naar Sligro of Hanos vanwege hun mega uitgebreide assortiment, maar dan moet je wel net het geluk hebben daar een pasje van te hebben. Enfin, zeebaars dus! Deze baarsachtige vis staat bekend om zijn lichtzoete milde smaak en fijne structuur. Het lekkerst is om zo dun mogelijke plakjes van de filet te snijden en deze heel kort te marineren met een scheutje goede olijfolie, alvorens je de ceviche marinade erover schenkt..

Ceviche recept

Ceviche recepten

Er zijn ontelbaar veel ceviche recepten waarin verschillende soorten vis, marinades en toppings worden gebruikt. Typisch gevalletje fusion cooking. Wat betreft marinades kun je ook alle kanten op, maar één ingrediënt mag nooit ontbreken en dat is citrus. Door de citruszuren wordt de rauwe vis licht gegaard en daardoor nóg zachter van smaak. Denk aan citroen, limoen, sinaasappel of.. bloedsinaasappel! Oftewel een rode sinaasappel, met prachtig roodoranje vruchtvlees. Mooi qua kleur en fantastisch qua smaak. Ook de schil is heel aromatisch en die verwerken daarom ook in de ceviche marinade. Ik geef gerechten graag een Aziatische tintje en daarom mengde ik het sap van de bloedsinaasappel met sojasaus en versgeraspte gember. Doe daar een drupje groene tabasco bij en je weet niet wat je proeft. Dit was echt ZO goed.. Echt een gerechtje om de show mee te stelen tijdens een etentje thuis. Geniet ervan!

Ceviche zeebaars aziatisch

Zin in nog meer ceviche recepten?

 

Ceviche van zeebaars

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Goddelijke ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Perfect als licht voorgerecht. Inclusief bijpassende wijntip!
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr verse zeebaarsfilet
  • 2 bloedsinaasappels - of gewone sinaasappels
  • limoen
  • ½ tl geraspte verse gember
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl groene tabasco
  • 1 snufje shichimi togarashi - of gebruik chilipeper
  • 2 el goede extra vierge olijfolie
  • 50 gr kleine zoete tomaatjes
  • ½ rode ui
  • 2 el verse koriander

Wijntip

  • Aangezien we vooraf niet wisten dat we deze ceviche op tafel zouden toveren, hadden we er geen bijpassende wijn bij uitgezocht. We trokken daarom lukraak een van onze lievelingswijnen open: Mâcon Villages. En deze paste zo verrassend goed bij deze ceviche! Deze aromatische volle wijn heeft een lange afdronk en tonen van perzik, citroen en boter. Een gouden combi bij die mooie zeebaars en friszoete smaken van de ceviche.

Instructies
 

  • Verwijder de huid van de zeebaars en controleer de filet op graatjes. Snijd de zeebaars met een groot scherp mes in flinterdunne plakjes. Verdeel de plakjes over twee mooie borden. Schenk er een scheutje olijfolie over en zet weg tot gebruik.
  • Rasp de schil van één bloedsinaasappel en één limoen. Pers de bloedsinaasappels en limoen daarna uit.
  • Meng voor de ceviche marinade limoen en bloedsinaasappel (rasp en sap) met gember, sojasaus, tabasco en chilipeper. Voeg peper en zout naar smaak toe. Proef en voeg naar smaak extra tabasco, limoensap of sojasaus toe.
  • Halveer de tomaatjes. Meng in een kommetje met de helft van de ceviche dressing.
  • Snijd de rode ui in flinterdunne plakjes.
  • Schenk de rest van de marinade over de zeebaars. Garneer met rode ui, tomaatjes (inclusief marinade) en verse koriander. Je kunt de zeebaars ceviche direct eten, maar liever laat je de vis een minuut of 8-10 marinaderen.
  • Geniet ervan!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Ceviche van zeebaars

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept