...

Geitenkaasvlinders met gekaramelliseerde ui

Geitenkaasvlinders met gekaramelliseerde ui

door | jan 12, 2023 | Hartige hapjes, Recepten | 0 Reacties

bladerdeeg-geitenkaas

Met de feestdagen achter de rug is het Groene en Gezonde Tijdperk op Beaufood weer aangebroken. Zou je denken ;) Ik vind januari inderdaad een ideaal moment voor gezonde gerechten, maar februari, juli en oktober ook. Gezond eten is iets voor altijd, zodat je – als je er zin in hebt of een leuke borrel op de planning hebt – gewoon lekker kan snacken. Je hebt namelijk een flinke dosis zelfbeheersing nodig om deze hapjes van bladerdeeg en geitenkaas te laten staan hoor. Deze geitenkaasvlinders zijn gevuld met geraspte geitenkaas, gekaramelliseerde ui, ei en spicy sambal. Hier beleg je een stuk bladerdeeg mee, dit rol je van buiten naar binnen op, snijd je in plakken en bak je af tot crispy kaasvlinders. Tip: heb je deze maand nog een nieuwjaars- of verlate kerstborrel in je agenda staan, dan zijn deze geitenkaasvlinders perfect. Je kunt ze bovendien al vooraf klaarmaken. Oh en die géúr, jongens… Dit wil je.

bladerdeeg-geitenkaas

bladerdeeg-geitenkaas

Bladerdeeg en geitenkaas: een perfecte combi

Bladerdeeg + geitenkaas is een match made in heaven. Geitenkaas is precies zout, héél lichtpittig en zurig genoeg om op te boksen tegen het vettige en zoutige van bladerdeeg. Het is een combinatie die ik al op menig borrelplankje en menukaart heb gespot. Zelf vind ik het altijd lekker om er nóg een smaak aan toe te voegen zodat het geheel helemaal uit elkaar spat: zoet. Denk aan een dotje jam, kneepje honing of lepeltje compote. Aan deze geitenkaasvlinders voegde ik mijn nieuwste verslaving toe, namelijk gekaramelliseerde uien. (Ik karamelliseer de laatste tijd alles wat los en vast zit: neem deze gekaramelliseerde uientaart of camembert met gekaramelliseerde walnoten.) De uitjes worden door het langzame bakken zacht en zoet door suikers die vrijkomen. Dat proces kun je een beetje versterken met wat extra (kokosbloesem)suiker en een scheutje zoetzuur balsamicoazijn. Krijgt het nóg meer smaak van! 

Verdeel de zachte uitjes vervolgens over de geraspte geitenkaas op het bladerdeeg en rol het daarna vanaf de buitenkanten richting het midden op. De geitenkaasvlinders zijn na het bakken heerlijk crispy met een zachte, zoute en zoete vulling. Ik voegde trouwens ook een beetje sambal (mosterd kan ook) toe voor extra pit. 

Tip: maak je de geitenkaasvlinders vooraf klaar? Pak de rol in met aluminiumfolie en bewaar ‘m tot de borrel in de koelkast. Dan hoef je er op het moment zelf alleen nog maar plakken van te snijden en ze af te bakken in de oven. 

bladerdeeg-geitenkaas

Meer borrelhapjes met kaas

bladerdeeg-geitenkaas

Geitenkaasvlinders met gekaramelliseerde ui

Een heerlijk hapje met bladerdeeg en geitenkaas: geitenkaasvlinders. Extra smaakvol met gekaramelliseerde ui! Heel eenvoudig om te maken.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Borrelhapje, Hapje, Snack
Porties 22 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 rol vers bladerdeeg - 270 gr
  • 150 gr geraspte geitenkaas
  • 1 ei
  • 1 tl sambal badjak - geen fan van sambal? Gebruik dan grove mosterd

Gekaramelliseerde ui

  • 2 uien - 230 gr totaal
  • 25 gr roomboter
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 el kokossuiker

Instructies
 

  • Pel de ui en snijd hem in dunne ringetjes. Verhit de boter in een pan (liefst met dikke bodem) en bak de ui een paar minuten aan. Voeg de balsamicoazijn en kokossuiker toe, samen met 50 ml water. Karamelliseer de uien zo'n 25 minuten op laag vuur. Roer regelmatig.
  • Kluts de eidooier met sambal (of mosterd) en breng op smaak met een snuf zout.
  • Rol het deeg uit. Bestrijk het deeg met het eidooiermengsel en bestrooi met geraspte geitenkaas. Verdeel daarna de gekaramelliseerde ui erover. Leg een stuk bakpapier op het deeg en druk het geheel met de hand zacht aan. Verwijder het bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg aan beide kanten (van buiten naar binnen) naar elkaar toe. Vouw het geheel daarna dubbel. Bestrijk de binnenste randen licht met water, zodat de rol goed aan elkaar blijft plakken. Verpak de rol in folie en leg 20 minuutjes in de koelkast. Zo kun je er straks beter plakjes van snijden.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal het gevulde deeg uit de koelkast en snijd 'm met een scherp mes in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Verdeel de plakjes over de bakplaat (met genoeg tussenruimte) en bak de geitenkaasvlinders in 25 minuten goudbruin.
  • Laat ze volledig afkoelen en geniet!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

bladerdeeg-geitenkaas

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer
Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Vandaag heb ik een súper lekker en makkelijk recept voor je voor bij je eerstvolgende borrel: Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg! Vorige week hadden we een basisschool speeltuinborrel met alle ouders van Louen (4) zijn klas. En ik zou mezelf natuurlijk niet zijn...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept