...

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

door | jun 23, 2022 | Hartige hapjes, Recepten | 0 Reacties

geitenkaasdip

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo’n gloeiendhete bitterbal of kaassoufflétje?) maar omdat ik het té leuk vind om echt uit te pakken. Juist met borrelhapjes kan ik me he-le-maal uitleven. Ik hou vooral van de hapjes die je van tevoren kan maken, zodat je tijdens het borrelen ook gewoon bij je vrienden kan blijven zitten (en niet steeds heen en weer hoeft naar de frituur of oven). Deze geitenkaasdip is dus echt perfect: origineel, lekker romig en luchtig en vooraf te bereiden. We moeten het trouwens ook nog even hebben over die olijven bovenop. Dat zijn namelijk honing-olijven. Een spontaan maar héél succesvol experiment. Ik vertel je er alles over!

geitenkaasdip

Honing-olijven

Nou ja, alles? Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: het zijn olijven in honing. Olijven worden namelijk nóg smaakvoller als je ze een tikkie opwarmt. Bovendien komt een zoute smaak vaak nog beter naar voren als je het combineert met iets zoets. Denk aan de klassieker karamel-zeezout, brie met honing, of zoete aardappelfrietjes. Eén en één is twee: ik marineerde de olijven in een mix van warm water en honing. En wat ik verwachte, dat gebeurde ook: een enórme smaakexplosie! Zoet, zout, zilt, warm, stevig. En dat alles in combinatie met een romige whipped geitenkaasdip. Toastje of dipstokjes erbij en wat gezellige borrelhapjes on the side. Wat wil een mens nog meer?

Borrelhapjes voor naast de geitenkaasdip

geitenkaasdip

Dit heb je nodig voor deze whipped geitenkaasdip met honing-olijven / 4 personen als borrelhap

  • 250 gr zachte geitenkaas
  • 75 gr volle kwark
  • 2 el honing
  • 2 el extra vierge olijfolie + extra voor erover
  • klein takje rozemarijn
  • 3 dadels
  • optioneel: 1 el gehakte pistachenootjes

Voor de honing-olijven

  • 135 gr Taggiasca olijven uit pot – uitlek gewicht 66 gr
  • 25 ml water
  • 2 el honing

 

Zo maak je het

Giet de olijven af in een zeef en spoel kort na met water. Doe de olijven in een kleine pan samen met het water en de honing. Verwarm de olijven kort op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de olijven marineren in de honing tot gebruik.

Meng in je keukenmachine (of met een staafmixer) de geitenkaas, kwark, 2 eetlepels honing en olijfolie. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Mix totdat je een mooie, romige massa hebt.

Ontpit de dadels en snijd ze in kleine reepjes. Schep de opgeklopte geitenkaas op een groot bord. Garneer met de honing-olijven, rozemarijn, een scheutje olijfolie en de dadels. 

Serveer de whipped geitenkaasdip met toastjes of stengeltjes om te dippen!

geitenkaasdip

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer
Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk-dillesaus

Oké oké, het duurt nog even maar we gaan toch echt héél langzaam richting de feestdagen. Culinair gezien by far mijn lievelingstijd van het jaar! Bij de feestelijke diners tijdens de donkere wintermaanden mag alles toch een stuk spectaculairder en luxueuzer. I love...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *