Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo’n gloeiendhete bitterbal of kaassoufflétje?) maar omdat ik het té leuk vind om echt uit te pakken. Juist met borrelhapjes kan ik me he-le-maal uitleven. Ik hou vooral van de hapjes die je van tevoren kan maken, zodat je tijdens het borrelen ook gewoon bij je vrienden kan blijven zitten (en niet steeds heen en weer hoeft naar de frituur of oven). Deze geitenkaasdip is dus echt perfect: origineel, lekker romig en luchtig en vooraf te bereiden. We moeten het trouwens ook nog even hebben over die olijven bovenop. Dat zijn namelijk honing-olijven. Een spontaan maar héél succesvol experiment. Ik vertel je er alles over!
Honing-olijven
Nou ja, alles? Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: het zijn olijven in honing. Olijven worden namelijk nóg smaakvoller als je ze een tikkie opwarmt. Bovendien komt een zoute smaak vaak nog beter naar voren als je het combineert met iets zoets. Denk aan de klassieker karamel-zeezout, brie met honing, of zoete aardappelfrietjes. Eén en één is twee: ik marineerde de olijven in een mix van warm water en honing. En wat ik verwachte, dat gebeurde ook: een enórme smaakexplosie! Zoet, zout, zilt, warm, stevig. En dat alles in combinatie met een romige whipped geitenkaasdip. Toastje of dipstokjes erbij en wat gezellige borrelhapjes on the side. Wat wil een mens nog meer?
Borrelhapjes voor naast de geitenkaasdip
- Pittige garnalen met miso-mayonaise
- Gefrituurde olijven met citroenmayonaise (nu we toch bezig zijn met olijven…)
- Crispy broccoli met soja-gemberdip
Dit heb je nodig voor deze whipped geitenkaasdip met honing-olijven / 4 personen als borrelhap
- 250 gr zachte geitenkaas
- 75 gr volle kwark
- 2 el honing
- 2 el extra vierge olijfolie + extra voor erover
- klein takje rozemarijn
- 3 dadels
- optioneel: 1 el gehakte pistachenootjes
Voor de honing-olijven
- 135 gr Taggiasca olijven uit pot – uitlek gewicht 66 gr
- 25 ml water
- 2 el honing
Zo maak je het
Giet de olijven af in een zeef en spoel kort na met water. Doe de olijven in een kleine pan samen met het water en de honing. Verwarm de olijven kort op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de olijven marineren in de honing tot gebruik.
Meng in je keukenmachine (of met een staafmixer) de geitenkaas, kwark, 2 eetlepels honing en olijfolie. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Mix totdat je een mooie, romige massa hebt.
Ontpit de dadels en snijd ze in kleine reepjes. Schep de opgeklopte geitenkaas op een groot bord. Garneer met de honing-olijven, rozemarijn, een scheutje olijfolie en de dadels.
Serveer de whipped geitenkaasdip met toastjes of stengeltjes om te dippen!
0 reacties