Ik vloog laatst naar Finland voor de introductie van een super tof nieuw product: pulled oats. Een méga lekkere en voedzame vleesvervanger. In Finland zijn ze helemaal wild van oats, oftewel havermout. Havermelk, haveryoghurt, haverkaas, haverijs. Wat mij betreft mogen die producten heeeel snel onze kant op komen. Afijn, Finland dus. Een trip naar Finland is niet compleet zonder een bezoekje aan een markthal te brengen. Dit zijn een soort foodhallen met kleine kraampjes vol Finse specialiteiten. Ik bezocht Vanha Kauppahalli en ik vind echt dit een dikke aanrader. Het is niet groot, maar overal waar je kijkt zie je eten, eten en nog eens lekker eten.
Als visliefhebber werd ik zó blij van de kraampjes met visspecialiteiten. Gerookte zalm, traditionele vissoep, haringsalade op olijfolie toast en een soort appelbroodje met daarop roomkaas, gerookte zeebaars en roze peper. Echt gru-we-lijk. Ik nam twee appelbroodjes mee, ook eentje voor mams, en ging thuis aan de slag met een eigen variant met gravad lax. Ik heb alleen GEEN idee hoe dat appelbroodje heet en ik kan de naam ook nergens vinden. Mocht jij weten hoe dit appelstroopbroodje heet dan hoor ik dat graag.. Het heeft de vorm en kleurvan ontbijtkoek. Omdat ik er voor het gemak even vanuit ga dat jij niet heel toevallig zo’n Fins appelbroodje in de kast hebt liggen, gebruik ik in dit recept dan ook ontbijtkoek. Je kunt naturel ontbijtkoek gebruiken, maar appel & kaneel ontbijtkoek is ook heeeel lekker. De combi van een dun plakje getoast ontbijtkoek met daarop roomkaas, hartige gravad lax en roze peper is echt TOP.
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze ontbijtkoek toast met roomkaas en gravad lax / 2 personen, 8 stuks
- 4 dunne plakken ontbijtkoek
- 2 el ricotta
- 1 el roze peperkorrels
- 1 tl gedroogde dille
Voor de gravad lax
- 200 gr verse zalmfilet op vel – Kan ook zonder vel, als hij maar wel echt vers is. Ik stel voor dat je een bezoekje aan de visboer brengt en vraagt naar zalm voor sashimi :)
- 1 tot 2 flinke handen zeezout
- rasp van een 1/2 citroen
- 1 el roze peperkorrels
- 1 el gedroogde dille
Zo maak je het
Begin met de gravad lax. Als je dit recept leest en denkt ik heb écht geen tijd om zelf gravad lax te maken’ dan kun je ook voor een kant en klare versie gaan. Maar.. zelf maken is wel het áller lekkerst en ook nog eens super makkelijk. Namelijk:
- De zalmfilet controleren op graatjes en hem met keukenpapier droog deppen.
- Plet de roze peperkorrels in een vijzel. Meng de roze peper met het citroenrasp en de gedroogde dille.
- Leg de zalm met de huidkant naar beneden op een bedje van zeezout op een stuk plastic folie. Bedek de zalm met de kruidenrub en de rest van de zeezout.
- Pak de zalm goed in en leg het pakketje op een diep bord in de koelkast. Leg er iets zwaars op (een pak melk bijvoorbeeld) en wachten maar! Twee dagen om precies te zijn.
- Je zult zien dat het zout vocht onttrekt uit de zalm en dit is precies wat we willen. Giet het vocht tussendoor eventueel af en zet de zalm weer in de koelkast.
Klaar om te borrelen? Haal de gravad lax uit de koelkast en spoel de zalm kort af onder de kraan. In je handen heb je nu een stevig stukje, super smaakvolle gravad lax. Snijd hem met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes.
Halveer vier dunne plakken ontbijtkoek en toast ze kort in een hete koekenpan zonder olie. Besmeer de ontbijtkoek toastjes met ricotta en sluit af met plakjes gravad lax, extra roze peper en gedroogde dille.
Tadaaa!
0 reacties