Deze Aziatisch gebakken zalm stond al een tijdje op mijn to-cook lijstje. Goudbruin gebakken zalm uit de pan met een goddelijke glaze eroverheen, gemaakt van ahornsiroop en sojasaus. Een glaze is een karamelachtige saus die vlak voor het serveren over vlees, vis of groenten wordt gelakt. Het is dus in principe gewoon een saus met als verschil dat een glaze heerlijk sticky wordt. En dat is echt heel (héél) erg lekker over gebakken zalm. Het perfecte ingrediënt om een glaze van te maken is ahornsiroop. Hieronder vertel ik je waarom!
Aziatisch gebakken zalm
Even over die heerlijke glaze voor over de zalm. Die maken we van sojasaus, verse gember en ahornsiroop. Ahornsiroop is één van mijn favoriete ingrediënten in de keuken. Ik gebruik het voornamelijk in zoete gerechten als smaakmaker in cakes, pannenkoeken en muffins, maar ook in hartige gerechten is ahornsiroop superlekker. Denk aan een eetlepel door rode curry of een drupje door saladedressings. Het lekkerst aan ahornsiroop vind ik de diepe karamelachtige smaak. Combineer deze smaak met zoute sojasaus, frisse gember en knoflook en je hebt binnen 3 minuten een góddelijke glaze voor over de gebakken zalm. Garneer de Aziatische zalm voor het serveren met sesamzaadjes en ringetjes lente-ui en serveer daar (bijvoorbeeld) rijst en gestoomde broccoli bij.
Geniet ervan!
Zin in nog meer zalm?
- Zalm in citroen-roomsaus
- Spinaziewok met gebakken zalm en bloemkoolrijst
- Broccoli frittata met gerookte zalm
- Spinazie-omelet met zalm en roomkaas
- Zalm kikkererwt burgertjes (heerlijk en gezond gerecht voor kids!)
Aziatisch gebakken zalm met ahornsiroopglaze
Ingrediënten
- 400 gr verse zalmfilet
- 60 ml ahornsiroop
- 2 el sojasaus
- 1 teentje knoflook
- 1 tl versgeraspte gember
- 1 el boter
Extra
- 1 lente-ui
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el verse peterselie
Instructies
- Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en controleer hem op graatjes. Rasp de verse gember en de knoflook. Snijd ook alvast de lente-ui in ringetjes en hak de peterselie fijn.
- Breng de zalmfilet op smaak met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de zalm aan beide kanten gaar en goudbruin. Zorg dat de zalm volledig gegaard is of (als je dat lekker vindt) nog een klein beetje rauw vanbinnen. Haal de zalm uit de pan.
- Voeg een eetlepel boter toe aan de pan. Fruit de gember en knoflook 1 minuut aan. Schenk vervolgens de sojasaus en ahornsiroop erbij. Roer door en laat 2 tot 3 minuten op laag vuur karamelliseren, tot de saus iets is ingedikt.
- Leg de zalm weer in de pan en lepel de saus over de zalm. Haal de pan van het vuur.
- Lepel de saus nogmaals over de zalm en bestrooi met sesamzaadjes, ringetjes lente-ui en verse peterselie.
- Optioneel: serveer met een portie rijst en gestoomde broccoli.
0 reacties