Op veler verzoek naar aanleiding van mijn story op Instagram: het recept voor deze super smaakvolle zalm kikkererwt burgertjes! Ik maak deze voedzame burgertjes regelmatig voor Louen als avondeten. Hij eet er nog net zijn vingers niet bij op, zó lekker vind hij ze. De burgertjes zijn gemaakt van verse zalmfilet en kikkererwten. Bomvol eiwitten dus. Om de zalm burgertjes op smaak te brengen kun je naar wens verschillende kruiden toevoegen. Denk aan verse dille, peterselie, een snufje gedroogde Italiaanse kruiden of een theelepel (niet pittige) rode curry kruiden. Leuk om te variëren met verschillende smaken. Oh, en deze zalm burgertjes doen het trouwens ook ónwijs goed als borrelhap..
Gezonde zalm burgertjes
Thuis probeer ik minimaal twee keer per week vis op het menu te zetten. Vis zit vol omega-3 vetzuren, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Ik heb het dan met name over vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring. Dus niet over een portie gebakken vissticks of gefrituurde kibbeling ;) Ik weet niet of het komt doordat wijzelf gek zijn op vis, maar Louen vindt zowel haring als makreel, kabeljauw, mosselen en zalm hélemaal lekker. Heb je wel eens verse makreel uit de oven gegeten? Met verse dille, olijfolie en lekker veel citroensap.. Echt heerlijk én knetter gezond. Zo ook deze zalm burgertjes met kikkererwten. De burgertjes zijn eenvoudig te bereiden en we maken ze van verse zalmfilet. Het handigst is om de ingrediënten in je keukenmachine te kieperen (ik heb al jaren plezier van deze topper) om de boel vervolgens te mixen tot een gladde massa. Vervolgens vorm je daar met de hand burgertjes van, die je in een minuut of vijf gaar en goudbruin bakt in de koekenpan. Geen keukenmachine? Dan kom je met een staafmixer ook een heel eind.
Heb je deze voedzame kids recepten al gezien?
Doperwten yoghurt spread (KIDS)
Wortel patties met yoghurtdip (KIDS)
Gezonder chocolade toetje (KIDS)
Borrelhap
Deze zalm kikkererwt burgertjes zijn ook geweldig als borrelhap. Serveer je er een paar bij de borrel? Maak er dan een lekkere Aziatische dip bij van:
- 2 el sojasaus
- 2 el appelazijn
- 1 el gembersiroop
- blaadje verse munt
Even mengen en klaar is kees! Serveer ze lauwwarm of direct uit de pan.
Dit heb je nodig voor deze zalm kikkererwt burgertjes / 10 stuks
- 350 gr verse zalmfilet
- blik kikkererwten á 400 gr
- 1/2 ui
- 1 ei
- rasp van 1/2 biologische citroen
- 4 takjes verse dille
- 100 gr tarwemeel + wat extra – Voor glutenvrije burgertjes gebruik je boekweitmeel
- optioneel: kruiden naar keuze zoals 1 el fijngehakte verse peterselie, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden of 1 tl (niet pittige) rode curry kruiden. Die laatste gebruik ik ook vaak om gebakken aardappeltjes mee op smaak te brengen :D
Lees: Louen eet meestal 2 tot 3 zalm burgertjes als avondeten. De rest is voor ons. Lekker met gegrilde groenten erbij of een gebakken aardappeltjes! Je kunt de burgertjes natuurlijk ook bewaren voor een later moment. Zie de bewaartip onderaan dit recept.
Zo maak je het
Giet de kikkererwten af en spoel ze goed na met water. Snijd de zalm in kleine stukken. Pel de ui en snijd deze in parten.
Doe alle ingrediënten, behalve het meel, in je keukenmachine. Zet hem aan tot alle ingrediënten gemengd zijn tot een egale massa. Schep vervolgens in een kom.
Voeg naar smaak een snufje zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Spatel het meel erdoorheen.
Verhit een scheutje olie of kokosvet in een koekenpan. Bestuif je handen met meel en schep een eetlepel van de massa in je handpalm. Vorm een balletje en druk hem plat tot een kleine burger. Ga door tot je tien burgertjes hebt. Het is vrij plakkerig dus bestuif je handen bij elk balletje met meel!
Bak de burgertjes zo’n twee minuten per kant op medium vuur.
Bewaartip: je kunt de burgertjes twee dagen bewaren in de koelkast of ze na het bakken (afgekoeld) invriezen.
0 reacties