Deze dadel haver reepjes zijn geweldig als voedzaam tussendoortje voor je kleintje. Ze zijn vrij van geraffineerde suikers en bevatten lekker veel vezels. Ik gaf Louen (1) deze dadel reepjes vanaf een maand of 10. Er zijn gelukkig steeds meer gezondere tussendoortjes voor kinderen te vinden in de supermarkt, maar zelf maken is toch het meest voedzaam. Zo weet je precies wat erin zit en daarbij is het ook nog eens een stuk vriendelijker voor je portemonnee. En geen zorgen, je hoeft écht niet elke dag aan de slag in je keuken met fancy tussendoortjes voor je kleintje. Sterker nog: deze dadel haver reepjes heb je binnen 10 minuten gemaakt en je hebt vervolgens maar liefst twee weken (oké 12 dagen) elke dag een gezonde snack voor je mini. Je bewaard ze in de vriezer en daardoor zijn de reepjes ook nog eens lekker lang houdbaar! Kortom: maak vooral een dubbele portie. Ik neem er namelijk zelf ook regelmatig een als tussendoortje ;)
Dadels en ceylon kaneel
De dadel haver reepjes zijn vrij van geraffineerde suikers. Ze bevatten enkel natuurlijke fruitsuikers afkomstig van dadels. Daarnaast brengen we deze voedzame reepjes op smaak met een snuf kaneel. Ceylon kaneel om precies te zijn. Heb je daar wel eens van gehoord? Weetje: ceylon kaneel wordt ook wel echte kaneel genoemd. Er zijn namelijk twee soorten kaneel: ceylon (echte kaneel) en cassia (goedkope supermarkt kaneel). Tot voor kort ging ik zelf gewoon voor de goedkope-supermarkt-kaneel tót ik las dat ceylon kaneel subtieler en warmer van smaak is, minder bitter én een stuk minder coumarine bevat dan cassia kaneel. Coumarine is een zogenoemde aromastof die giftig kan zijn als je er teveel van eet. Nu moet ik er wel even bij vertellen dat je HEEL veel cassia kaneel moet eten wil dit ook daadwerkelijk giftig zijn, maar goed, hoe minder hoe beter! Ceylon kaneel bevat nauwelijke coumarine en daarom kies ik tegenwoordig voor deze kaneelsoort. Het liefst biologische ceylon afkomstig uit Sri Lanka. Deze is het meest puur en bevat geen pesticiden. Tot zover mijn kaneel les ;)
Laten we de keuken induiken!
Dit heb je nodig voor deze dadel haver reepjes / 12 stuks
- 200 gr dadels
- 65 gr havermout
- 1/2 tl (biologische)ceylon kaneel
- rasp van 1/4 biologische citroen
Zo maak je ze
Ontpit de dadels. Stop de dadels samen met de havermout, kaneel en citroenrasp in je keukenmachine. Blend tot er een deegbal ontstaat. Geen keukenmachine? Dan kun je het geheel ook gewoon met de hand kneden. Het is dan wel een redelijk plakkerig klusje ;)
Verdeel het deeg in zes balletjes. Bestrooi de bodem van een siliconen bakvorm (voor reepjes) met havermout en vul zes holtes met het dadeldeeg. Druk de reepjes goed in de vormpjes met de bolle kant van een lepel. Geen siliconen bakvorm voor reepjes in huis? Maak dan je handen vochtig en vorm met de hand zes reepjes van het deeg. Leg de reepjes naast elkaar op een bordje.
Leg de dadel haver reepjes een uurtje in de vriezer om uit te harden. Hierna kun je ze uit de vorm halen en in een afsluitbaar bakje bewaren in de koelkast.
De dadel haver reepjes blijven twee weken goed in de koelkast. In de vriezer kun je ze zeker drie maanden bewaren. Tip: deze kleine bakjes zijn hiervoor heel fijn!
0 reacties