...

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

door | dec 14, 2022 | Kerstrecepten, Lunch, Recepten, Vega, Voorafjes | 0 Reacties

Aardappelsoep met truffel en porcini

Vandaag het is het recept voor deze fantastische soep voor jullie. Aardappelsoep met truffel en porcini. Een romige soep gemaakt van aardappel met een rijke smaak. Perfect als voorgerecht tijdens een diner! De krokante blaadjes salie on top maken deze aardappelsoep helemaal af. De credits voor dit recept gaan dit keer niet naar mij, maar naar Foodies Magazine. Ook dit jaar weer brachten zij het Foodies Grote Kerst Nummer uit vol met feestelijke recepten, waaronder deze soep. Het ideale magazine om inspiratie op te doen voor de feestdagen! Of het nou een kerstdiner is of een uitgebreide borrel. Foodies has it all. Met stipt mijn favoriete food magazine. Maar nu weer even terug naar die heerlijke aardappelsoep met porcini..

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met porcini (eekhoorntjesbrood)

Wat mij betreft de koning der paddenstoelen. Porcini! Ook wel eekhoorntjesbrood genoemd. Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel met een heerlijk nootachtige smaak. Gedroogde porcini is zelfs nóg smaakvoller dan de verse variant. Gelukkig is deze smaakbom tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te koop. (Je vindt ze meestal in het schap bij de pesto’s en olijven). Het is wel zaak gedroogd eekhoorntjesbrood eerst te weken. Dit doe je gewoon even in een kommetje met lauwwarm water. Hier houd je dan ook nog eens een heerlijke bouillon van over! Deze smaakvolle bouillon gebruiken we dan ook in deze aardappelsoep. En wat past er beter bij een soep met aardappel en porcini? Juist. Truffel. Bijvoorbeeld truffelolie of truffeltapenade. Welke van de twee je te pakken kunt krijgen. Voeg een scheutje room door aan de aardappelsoep en wat krokante blaadjes salie on top. Je weet niet wat je proeft. 

Geniet ervan!

Heb je deze soepen ook al gezien?

 

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Deze aardappelsoep met truffel en porcini is heerlijk romig en rijk van smaak. Extra lekker met krokante salie erover!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 1 uur
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Lunch, Tussengerecht, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 2 el olijfolie
  • 1 bosje salie - de blaadjes geplukt
  • 250 gr kruimige aardappels
  • 4 el boter + wat extra
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teentje knoflook - fijngehakt
  • 2 paddenstoelenbouillonblokjes
  • 100 gr verse bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood) - in plakjes
  • 2 tl truffeltapenade of truffelolie
  • 250 ml slagroom

Instructies
 

  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood ongeveer 1 uur in 1 liter warm water. Verhit de olie in een kleine pan en bak er de salieblaadjes krokant in. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en zet apart.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht, maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak het fijn. Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de ui en de knoflook 4 minuten in. Voeg het gehakte eekhoorntjesbrood toe en bak nog 3 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Smoor 4 minuten.
  • Voeg het weekvocht van de paddenstoelen en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in 20 minuten op medium vuur zacht en gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg evtueel wat water toe als de soep te dik is. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak er de verse paddenstoelen in 5 minuten goudbruin en knapperig in. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Verwarm de soep opnieuw en roer er de slagroom doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 el boter er met de staafmixer doorheen, zodat de soep mooi bindt en gaat glanzen. Roer als laatste de truffeltapenade of truffelolie erdoorheen. Wees voorzichtig met de truffelolie want deze kan snel overheersen!
  • Verdeel de soep over diepe borden of kommen, schep er de gebakken paddenstoelen in en bestrooi met de krokante salie.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Aardappelsoep met truffel en porcini

Receptuur: Willem van Santen & foto’s: Mitchell van Voorbergen

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept