...

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

door | dec 14, 2022 | Kerstrecepten, Lunch, Recepten, Vega, Voorafjes | 0 Reacties

Aardappelsoep met truffel en porcini

Vandaag het is het recept voor deze fantastische soep voor jullie. Aardappelsoep met truffel en porcini. Een romige soep gemaakt van aardappel met een rijke smaak. Perfect als voorgerecht tijdens een diner! De krokante blaadjes salie on top maken deze aardappelsoep helemaal af. De credits voor dit recept gaan dit keer niet naar mij, maar naar Foodies Magazine. Ook dit jaar weer brachten zij het Foodies Grote Kerst Nummer uit vol met feestelijke recepten, waaronder deze soep. Het ideale magazine om inspiratie op te doen voor de feestdagen! Of het nou een kerstdiner is of een uitgebreide borrel. Foodies has it all. Met stipt mijn favoriete food magazine. Maar nu weer even terug naar die heerlijke aardappelsoep met porcini..

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met porcini (eekhoorntjesbrood)

Wat mij betreft de koning der paddenstoelen. Porcini! Ook wel eekhoorntjesbrood genoemd. Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel met een heerlijk nootachtige smaak. Gedroogde porcini is zelfs nóg smaakvoller dan de verse variant. Gelukkig is deze smaakbom tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te koop. (Je vindt ze meestal in het schap bij de pesto’s en olijven). Het is wel zaak gedroogd eekhoorntjesbrood eerst te weken. Dit doe je gewoon even in een kommetje met lauwwarm water. Hier houd je dan ook nog eens een heerlijke bouillon van over! Deze smaakvolle bouillon gebruiken we dan ook in deze aardappelsoep. En wat past er beter bij een soep met aardappel en porcini? Juist. Truffel. Bijvoorbeeld truffelolie of truffeltapenade. Welke van de twee je te pakken kunt krijgen. Voeg een scheutje room door aan de aardappelsoep en wat krokante blaadjes salie on top. Je weet niet wat je proeft. 

Geniet ervan!

Heb je deze soepen ook al gezien?

 

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Deze aardappelsoep met truffel en porcini is heerlijk romig en rijk van smaak. Extra lekker met krokante salie erover!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 1 uur
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Lunch, Tussengerecht, Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 2 el olijfolie
  • 1 bosje salie - de blaadjes geplukt
  • 250 gr kruimige aardappels
  • 4 el boter + wat extra
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teentje knoflook - fijngehakt
  • 2 paddenstoelenbouillonblokjes
  • 100 gr verse bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood) - in plakjes
  • 2 tl truffeltapenade of truffelolie
  • 250 ml slagroom

Instructies
 

  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood ongeveer 1 uur in 1 liter warm water. Verhit de olie in een kleine pan en bak er de salieblaadjes krokant in. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en zet apart.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.
  • Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht, maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak het fijn. Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de ui en de knoflook 4 minuten in. Voeg het gehakte eekhoorntjesbrood toe en bak nog 3 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Smoor 4 minuten.
  • Voeg het weekvocht van de paddenstoelen en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in 20 minuten op medium vuur zacht en gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg evtueel wat water toe als de soep te dik is. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak er de verse paddenstoelen in 5 minuten goudbruin en knapperig in. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Verwarm de soep opnieuw en roer er de slagroom doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 el boter er met de staafmixer doorheen, zodat de soep mooi bindt en gaat glanzen. Roer als laatste de truffeltapenade of truffelolie erdoorheen. Wees voorzichtig met de truffelolie want deze kan snel overheersen!
  • Verdeel de soep over diepe borden of kommen, schep er de gebakken paddenstoelen in en bestrooi met de krokante salie.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Aardappelsoep met truffel en porcini

Receptuur: Willem van Santen & foto’s: Mitchell van Voorbergen

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept