...

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Deze patisson gazpacho met basilicum olie is echt per-fect als lichte lunch in dit zomerse weer. Of als side dish voor bij de barbecue. Bijvoorbeeld ijskoud geserveerd in mooie kleine glaasjes. Ultieme culinaire verkoeling als je het mij vraagt. Gazpacho is een (Spaanse) koude soep gemaakt van groenten en kruiden. Je maakt deze frisse gekoelde soep eenvoudig in de blender en hij is het lekkerst wanneer hij net uit de koelkast komt. Perfect gerechtje dus om in de ochtend of de avond van te voren klaar te maken!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Gazpacho van patisson (of courgette)

Gazpacho wordt meestal gemaakt van tomaat, maar ik maakte hem dit keer van patisson. Tot gister had ik echt geen FLAUW idee wat een patisson was. Ik kwam deze groente toevallig tegen in het stalletje van de moestuin bij mij in de buurt. Regelmatig koop ik ingrediënten waarvan ik geen idee heb wat je allemaal mee kunt doen, om thuis mee te experimenteren. Ik dacht eigenlijk dat dit een soort pompoentje was, maar het bleek dus een patisson te zijn. Patissons maken deel uit van de komkommerfamilie waar ook courgettes, pompoen en meloen in thuishoren. Je komt ze af en toe tegen in de supermarkt, maar verder is het echt een hartstikke vergeten groente. Jammer want ik vind ‘m méga lekker!

Patisson kun je grillen, bakken, wokken, stoven, koken, gratineren. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. Mocht je denken ‘ehh sorry, maar ik heb écht geen zin in een patisson speurtocht’ dan gebruik je gewoon een good old courgette! Daar vind ik de patisson het meest op lijken qua structuur en smaak. Hieronder vind je het basisrecept van deze patisson gazpacho. Heb je twee minuten extra tijd? Maak dan vooral ook de verse basilicum olie erbij. Die maak je simpelweg door basilicum en olijfolie te pureren met een snuf zeezout. Super simpel, maar ZO smaakvol.

Geniet ervan!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Dit heb je nodig voor deze patisson gazpacho met basilicum olie / 2 personen als lunch of 4 personen als hapje

 • 600 gr patisson
 • 1/2 komkommer
 • teentje knoflook
 • 1 el kruiden bouillonpoeder
 • sap van een halve limoen

Voor de basilicum olie

 • klein handje verse basilicum – zo’n 15 gr
 • 6 el extra vierge olijfolie
 • 1 el limoensap

 

Zo maak je het

Breng een pan met water aan de kook. Snijd de patisson inclusief schil in grote stukken. Verwijder wel het steeltje even. Voeg een eetlepel kruiden bouillonpoeder toe aan het kokende water en kook de patisson in 15 minuten zacht.

Doe de patisson in je blender en voeg zo’n 200 ml van het kookvocht toe. Doe daarna de komkommer, knoflook en het limoensap erbij. Voeg een snuf zout en peper toe en zet de blender aan tot je een romige soep hebt. Vind je hem te dik? Voeg dan nog een scheutje kookvocht toe.

Maak ondertussen de basilicum olie. Pureer (in je blender of met een staafmixer) de basilicum samen met olijfolie, limoensap en een snuf zeezout. Zet weg tot gebruik.

Schenk de patisson gazpacho in een fles en koel hem minstens een uur in de koelkast. Het liefst serveer je ‘m ijskoud. Verdeel de gazpacho over twee kommen (lunch) of vier kleine glaasjes (als hapje). Ik versierde de boel daarna met blokjes komkommer, tuinkers, blaadjes basilicum, een paar kleine rode druifjes en geitenyoghurt. Maar doe vooral waar je zin in hebt ;)

Eet smakelijk!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

 1. Annemiek Pierik

  Wat een super leuk, origineel en fris voorgerechtje! Dankjewel Beau! :D

  Antwoord
  • Bo

   Graag gedaan :D

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *