Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Deze patisson gazpacho met basilicum olie is echt per-fect als lichte lunch in dit zomerse weer. Of als side dish voor bij de barbecue. Bijvoorbeeld ijskoud geserveerd in mooie kleine glaasjes. Ultieme culinaire verkoeling als je het mij vraagt. Gazpacho is een (Spaanse) koude soep gemaakt van groenten en kruiden. Je maakt deze frisse gekoelde soep eenvoudig in de blender en hij is het lekkerst wanneer hij net uit de koelkast komt. Perfect gerechtje dus om in de ochtend of de avond van te voren klaar te maken!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Gazpacho van patisson (of courgette)

Gazpacho wordt meestal gemaakt van tomaat, maar ik maakte hem dit keer van patisson. Tot gister had ik echt geen FLAUW idee wat een patisson was. Ik kwam deze groente toevallig tegen in het stalletje van de moestuin bij mij in de buurt. Regelmatig koop ik ingrediënten waarvan ik geen idee heb wat je allemaal mee kunt doen, om thuis mee te experimenteren. Ik dacht eigenlijk dat dit een soort pompoentje was, maar het bleek dus een patisson te zijn. Patissons maken deel uit van de komkommerfamilie waar ook courgettes, pompoen en meloen in thuishoren. Je komt ze af en toe tegen in de supermarkt, maar verder is het echt een hartstikke vergeten groente. Jammer want ik vind ‘m méga lekker!

Patisson kun je grillen, bakken, wokken, stoven, koken, gratineren. Kortom, je kunt er alle kanten mee op. Mocht je denken ‘ehh sorry, maar ik heb écht geen zin in een patisson speurtocht’ dan gebruik je gewoon een good old courgette! Daar vind ik de patisson het meest op lijken qua structuur en smaak. Hieronder vind je het basisrecept van deze patisson gazpacho. Heb je twee minuten extra tijd? Maak dan vooral ook de verse basilicum olie erbij. Die maak je simpelweg door basilicum en olijfolie te pureren met een snuf zeezout. Super simpel, maar ZO smaakvol.

Geniet ervan!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Dit heb je nodig voor deze patisson gazpacho met basilicum olie / 2 personen als lunch of 4 personen als hapje

  • 600 gr patisson
  • 1/2 komkommer
  • teentje knoflook
  • 1 el kruiden bouillonpoeder
  • sap van een halve limoen

Voor de basilicum olie

  • klein handje verse basilicum – zo’n 15 gr
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • 1 el limoensap

 

Zo maak je het

Breng een pan met water aan de kook. Snijd de patisson inclusief schil in grote stukken. Verwijder wel het steeltje even. Voeg een eetlepel kruiden bouillonpoeder toe aan het kokende water en kook de patisson in 15 minuten zacht.

Doe de patisson in je blender en voeg zo’n 200 ml van het kookvocht toe. Doe daarna de komkommer, knoflook en het limoensap erbij. Voeg een snuf zout en peper toe en zet de blender aan tot je een romige soep hebt. Vind je hem te dik? Voeg dan nog een scheutje kookvocht toe.

Maak ondertussen de basilicum olie. Pureer (in je blender of met een staafmixer) de basilicum samen met olijfolie, limoensap en een snuf zeezout. Zet weg tot gebruik.

Schenk de patisson gazpacho in een fles en koel hem minstens een uur in de koelkast. Het liefst serveer je ‘m ijskoud. Verdeel de gazpacho over twee kommen (lunch) of vier kleine glaasjes (als hapje). Ik versierde de boel daarna met blokjes komkommer, tuinkers, blaadjes basilicum, een paar kleine rode druifjes en geitenyoghurt. Maar doe vooral waar je zin in hebt ;)

Eet smakelijk!

Patisson gazpacho met basilicum olie

Patisson gazpacho met basilicum olie

Print Friendly, PDF & Email
3 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!