...

Aziatische soep met kip en een sambal eitje

Aziatische soep met kip en een sambal eitje

door | mrt 1, 2022 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Vlees | 1 reactie

Aziatische soep

Jongens, dit weer buiten, wat ís dit?! Ik kan niet wachten op die zwoele zomeravonden met borrelplankjes en wijntjes. Maar reality hits hard: het is februari, de ene storm raast na de andere en zonlicht is schaars. Dan kan je gaan zwelgen in zelfmedelijden en een pot Ben & Jerry’s wegwerken (moet kunnen), maar je kan óók zelf het zonnetje in huis halen! ;) Deze Aziatische soep met kip is wat je op zo’n moment nodig hebt! De limoen maakt ‘m lekker fris en exotisch, de groenten zorgen voor een goede health boost en de kippensoep warmt je ook nog ‘s lekker op. Extra smaakvol met een pittig sambal eitje bovenop en, als je een extra vullende maaltijdsoep wil, een handje rijstnoedels. 

Aziatische soep

Koken met limoenblaadjes

Als je vaker recepten van mijn website maakt (zo leuk!) dan is het je misschien al eens opgevallen dat ik groot fan ben van limoenblaadjes. Ik vind dit een heel underrated ingrediënt. Limoenblaadjes zijn smaakvolle blaadjes van een limoenplant (goh). Niet van de gewone supermarktlimoen trouwens, maar specifiek van de kaffirlimoen. Die blaadjes hebben ontzettend veel smaak en daarom worden ze in veel Aziatische gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld in stoofpotjes of soepen, waarbij je de blaadjes mee laat trekken. De frisse touch aan gerechten is niet te vergelijken met een kneepje limoensap, het is heel aromatisch. Ik gebruik het graag, echt heerlijk!

Ik begrijp trouwens best dat mensen dit ingrediënt vaak skippen: het is (voor zover ik weet) niet vers te koop bij supermarkten en dat maakt de drempel dan net wat hoger. Maar geloof me: het is je bezoek aan de toko ab-so-luut waard. Ik haal er altijd meteen een voorraadje verse limoenblaadjes uit de vriezer, die ik thuis ook een hele tijd ingevroren bewaar. Nou, dan valt de moeite best mee, toch?

Oké, ik ontdek net dus ook dat je kaffirlimoenplantjes als huiskamerplant kan kopen. Omg! Hebben!

Meer gezonde soepen

Aziatische soep

Dit heb je nodig voor deze Aziatische soep met kip /  2 personen

  • 300 gr biologische kipdijfilet 
  • 4 lente-uien
  • 140 gr koningsoesterzwammen – of gewone oesterzwammen
  • 100 gr bimi – ook wel aspergebroccoli genoemd 
  • stukje verse gember ter grootte van je duim
  • 3 limoenblaadjes
  • scheutje sojasaus naar smaak
  • 1 ei + 1 flinke tl sambal manis 
  • Voor erbij: verse koriander en 2 partjes limoen
  • optioneel (geen must, wél heel lekker in de soep): een stukje galangawortel (laos) ter grootte van je duim

Tip: voor een extra vullende soep voeg je in de laatste 2 minuten kooktijd één builtje rijstnoedels per persoon toe. 

 

Zo maak je het

Snijd de lente-ui in schuine ringetjes en de gember (en galangawortel, als je dit gebruikt) in dunne plakken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe pan en bak de lente-ui, gember, bimi, galangawortel, kipdijfilets en limoenblaadjes 5 minuten aan. 

Snijd de koningsoesterzwammen in de lengte in plakken. Schenk twee liter water in de pan (geen zorgen, je hebt straks geen liter soep per persoon want je kookt de boel voor de helft in) en voeg de gesneden koningsoesterzwammen toe. Breng op smaak met een snufje zout, scheut sojasaus en zwarte peper. Laat de soep met de deksel half op de pan 1 uur op laag vuur zacht koken. 

De soep is klaar als deze voor ongeveer de helft is ingekookt en de kip zo zacht gegaard is dat je hem makkelijk met een vork uit elkaar kan trekken. Haal de kip uit de soep en trek met twee vorken uit elkaar tot pulled chicken. Schep de kip weer terug in de pan. Proef en voeg naar smaak nog wat sojasaus of peper toe. 

Voeg je rijstnoedels toe aan de soep? Kook dan twee builtjes (één builtje per persoon) 2 minuten mee in de soep.

Kook het ei in 8 minuten hard. Pel hem daarna en snijd doormidden. Besmeer beide helften met sambal manis. 

Verdeel de soep over twee kommen en garneer met koriander, een partje limoensap (die kun je tijdens het eten uitknijpen in de soep) en het sambal eitje. 

Aziatische soep

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Milldred

    Zo. Dat was erg lekker. Gaan we vaker maken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *