Jongens, dit weer buiten, wat ís dit?! Ik kan niet wachten op die zwoele zomeravonden met borrelplankjes en wijntjes. Maar reality hits hard: het is februari, de ene storm raast na de andere en zonlicht is schaars. Dan kan je gaan zwelgen in zelfmedelijden en een pot Ben & Jerry’s wegwerken (moet kunnen), maar je kan óók zelf het zonnetje in huis halen! ;) Deze Aziatische soep met kip is wat je op zo’n moment nodig hebt! De limoen maakt ‘m lekker fris en exotisch, de groenten zorgen voor een goede health boost en de kippensoep warmt je ook nog ‘s lekker op. Extra smaakvol met een pittig sambal eitje bovenop en, als je een extra vullende maaltijdsoep wil, een handje rijstnoedels.
Koken met limoenblaadjes
Als je vaker recepten van mijn website maakt (zo leuk!) dan is het je misschien al eens opgevallen dat ik groot fan ben van limoenblaadjes. Ik vind dit een heel underrated ingrediënt. Limoenblaadjes zijn smaakvolle blaadjes van een limoenplant (goh). Niet van de gewone supermarktlimoen trouwens, maar specifiek van de kaffirlimoen. Die blaadjes hebben ontzettend veel smaak en daarom worden ze in veel Aziatische gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld in stoofpotjes of soepen, waarbij je de blaadjes mee laat trekken. De frisse touch aan gerechten is niet te vergelijken met een kneepje limoensap, het is heel aromatisch. Ik gebruik het graag, echt heerlijk!
Ik begrijp trouwens best dat mensen dit ingrediënt vaak skippen: het is (voor zover ik weet) niet vers te koop bij supermarkten en dat maakt de drempel dan net wat hoger. Maar geloof me: het is je bezoek aan de toko ab-so-luut waard. Ik haal er altijd meteen een voorraadje verse limoenblaadjes uit de vriezer, die ik thuis ook een hele tijd ingevroren bewaar. Nou, dan valt de moeite best mee, toch?
Oké, ik ontdek net dus ook dat je kaffirlimoenplantjes als huiskamerplant kan kopen. Omg! Hebben!
Meer gezonde soepen
- Nog zo’n megalekkere Aziatische soep: Ginisang munggo, een Filipijnse soep met mungbonen en garnalen
- Doperwtensoep met gebakken shiitakes en limoenblaadjes
- Zoete aardappelsoep met gebakken knoflookcroutons
Dit heb je nodig voor deze Aziatische soep met kip / 2 personen
- 300 gr biologische kipdijfilet
- 4 lente-uien
- 140 gr koningsoesterzwammen – of gewone oesterzwammen
- 100 gr bimi – ook wel aspergebroccoli genoemd
- stukje verse gember ter grootte van je duim
- 3 limoenblaadjes
- scheutje sojasaus naar smaak
- 1 ei + 1 flinke tl sambal manis
- Voor erbij: verse koriander en 2 partjes limoen
- optioneel (geen must, wél heel lekker in de soep): een stukje galangawortel (laos) ter grootte van je duim
Tip: voor een extra vullende soep voeg je in de laatste 2 minuten kooktijd één builtje rijstnoedels per persoon toe.
Zo maak je het
Snijd de lente-ui in schuine ringetjes en de gember (en galangawortel, als je dit gebruikt) in dunne plakken. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe pan en bak de lente-ui, gember, bimi, galangawortel, kipdijfilets en limoenblaadjes 5 minuten aan.
Snijd de koningsoesterzwammen in de lengte in plakken. Schenk twee liter water in de pan (geen zorgen, je hebt straks geen liter soep per persoon want je kookt de boel voor de helft in) en voeg de gesneden koningsoesterzwammen toe. Breng op smaak met een snufje zout, scheut sojasaus en zwarte peper. Laat de soep met de deksel half op de pan 1 uur op laag vuur zacht koken.
De soep is klaar als deze voor ongeveer de helft is ingekookt en de kip zo zacht gegaard is dat je hem makkelijk met een vork uit elkaar kan trekken. Haal de kip uit de soep en trek met twee vorken uit elkaar tot pulled chicken. Schep de kip weer terug in de pan. Proef en voeg naar smaak nog wat sojasaus of peper toe.
Voeg je rijstnoedels toe aan de soep? Kook dan twee builtjes (één builtje per persoon) 2 minuten mee in de soep.
Kook het ei in 8 minuten hard. Pel hem daarna en snijd doormidden. Besmeer beide helften met sambal manis.
Verdeel de soep over twee kommen en garneer met koriander, een partje limoensap (die kun je tijdens het eten uitknijpen in de soep) en het sambal eitje.
Zo. Dat was erg lekker. Gaan we vaker maken.