Wild stoofpot met gekaramelliseerde ui en aardappelpuree. Wat een winner zeg! Zó ontzettend rijk van smaak. Het is herfst en we zitten tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis in een boshuisje op de Utrechtse Heuvelrug. Geen betere tijd van het jaar om hier te zitten, met tamme kastanjes die uit de bomen vallen (hallo gepofte kastanjes en kastanje puree!) en het wildseizoen in volle gang. We zochten een goede slager op die eerlijk, lokaal en biologisch vlees verkoopt en kwamen thuis met twee wilde hertenbiefstukjes en een portie lokaal ree filet. Met die laatste maakte ik deze góddelijke stoof. Spoiler: kun je geen ree op de kop tikken? Je kunt deze wild stoofpot natuurlijk ook maken met ander stoofvlees. Maar ik moet zeggen.. een stoofpot gemaakt van wild is wel echt next level lekker :)
Wild stoofpot van ree
Ree is een ontzettend mooi stukje vlees, met een volle en unieke smaak. Die lekkere smaak heeft hij te danken aan alles wat een ree eet, namelijk blaadjes, verse kruiden, noten en bessen. Tel daar een natuurlijk leven in het wild bij op met lekker veel beweging en je hebt de perfecte formule voor een super smaakvol en eerlijk stukje vlees. Deze wild stoofpot brengen we op smaak met rode wijn, laurier, ontbijtkoek en last but not least: gekaramelliseerde ui! Door de ui te karamelliseren in roomboter en wat kokossuiker vóórdat je hem in de stoofpot doet krijg je een heer-lijk diepe smaak. Ik maakte de wild stoofpot met én zonder en de stoof met gekaramelliseerde ui was by far het lekkerst. Sla deze stap dus vooral niet over :)
Geniet ervan!
Deze heerlijke stoofpotten ook al gezien?
- Paddenstoelenstoof met pastinaakcrème
- Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven
- Stoofpot met pompoen, kip en dadels
- Vegan stoofpot met jackfruit en appelstroop
Wild stoofpot met gekaramelliseerde ui en aardappelpuree
Ingrediënten
- 450 gr wild stoofvlees - ik gebruikte lokale wilde ree filet
- 4 sjalotten
- 2 flinke el roomboter
- 1 el (kokos)suiker
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes verse tijm
- 100 ml groentebouillon
- 250 ml rode wijn
- 55 gr ontbijtkoek
- 150 gr shiitakes
Instructies
- Haal het vlees uit de verpakking en laat een half uur op kamertemperatuur komen.
- Snipper de sjalot. Verhit één eetlepel boter in een diepe pan met dikke bodem. Zet het vuur laag en voeg de sjalot en kokossuiker toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de sjalot 15 minuten karamelliseren. Haal uit de pan en bewaar in een kom tot gebruik.
- Snijd het vlees in klein stukken en bestrooi met peper en zout. Verhit nog een eetlepel boter in de pan. Bak het vlees op hoog vuur rondom goudbruin.
- Voeg de gekaramelliseerde ui, laurierblaadjes, tijm, bouillon, rode wijn en verkruimelde ontbijtkoek toe. Breng aan de kook en laat op zacht vuur 2 tot 2.5 uur stoven.
- Voeg in de laatste 20 minuten de shiitake toe.
- Serveer de wild stoofpot met aardappelpuree. Zie notities hieronder voor mijn ultieme recept voor de meest romige aardappelpuree!
TIPS
- 500 gr kruimige aardappels (geschild en afgespoeld)
- 60 ml room
- 1 flinke tl roomboter
- peper, zout en nootmuskaat naar smaak
- 5 Draai de aardappelen door de roerzeef of plet ze met een pureestamper.
- 6 Maak in de puree een ‘nestje’ en giet daar de melk in. Doe er ook het ei in. Als het ei rechtstreeks in contact komt met de warme puree, zal het direct stollen en krijg je slierten ei in de puree.
- 7 Voeg de boter toe en roer met de garde krachtig door de puree. Door de aanwezigheid van het eiwit zal de puree heel luchtig worden. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
0 reacties