Herfst betekent stoofpot. Stoofpot betekent herfst. Deze stoofpot met pompoen, kippendij en dadels is echt alsof je hap neemt van dit seizoen. In één woord: verrukkelijk. Ik maakte deze maaltijd eigenlijk heel spontaan, maar toen ik tussendoor even een lepeltje proefde, wist ik meteen: dit verdient een plekje op Beaufood! Het is lekker zwoel, heel kruidig en naast hartig, is het ook een beetje zoet. Als je de stoof lang naar pruttelen, vallen de kip en pompoen bijna uit elkaar. De suikers in de dadels binden de saus en dat maakt het geheel heel smeuïg en smaakvol. Dat laatste had deze stoof ook te danken aan de 5-spice kruiden. Eén eetlepel van deze Aziatische kruidenmix zorgt al voor een explosie van smaken. Ik serveerde de pompoenstoof verder met rijst en zure room als frisse tegenhanger. Heerlijk!
Stoofpot met pompoen en 5-spice kruiden
Ik heb al jaren een potje 5-spice in de keuken staan, maar gek genoeg komt ‘ie maar zelden terug in een recept op mijn blog. En dat terwijl dit echt een prachtige kruidenmix is. Eentje met méga veel smaak! 5-spice wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten (daar komt ‘ie ook vandaan) en heeft die naam eigenlijk om twee redenen. Allereerst omdat de mix bestaat uit vijf verschillende kruiden. Namelijk kruidnagel, anijs, venkelzaad, kaneel en szechuanpeper. Maar de ‘5’ in 5-spice verwijst ook naar de vijf verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en… umami! Zijn ze groot fan van, daar in Azië. En ik ook – daarom verwerkte ik ‘m als hoofd-smaakmaker in deze pompoenstoof. Je koopt deze kruidenmix trouwens bij zo’n beetje alle supermarkten en toko’s.
Nog één laatste tip voordat je de ingrediënten gaat inslaan: koop een kleine flespompoen. Hoe groter de pompoen, hoe minder smaak ‘ie heeft! Die joekels zien er leuk uit, maar de kleintjes zijn echt lekkerder.
Nog meer heerlijke stoofpotten
- Pollo guisado (stoofpot met kip en olijven)
- Vegan stoofpot met jackfruit en appelstroop
- Paddenstoelenstoof met pastinaakcrème
Stoofpot met pompoen, kip en dadels
Ingrediënten
- 1 flespompoen 1200 gr totaal
- 1 gele ui
- 400 gr kipdijfilet biologisch
- 1 el roomboter
- 1 el 5-spice kruiden
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 el bloem
- 70 gr tomatenpuree
- 6 dadels 70 gr totaal
- 750 ml groentebouillon
Voor erbij
- 4 porties rijst 60 gr per persoon
- handje verse peterselie
- 4 tl zure room
- scheutje sesamolie
Instructies
- Verwijder de kontjes van de pompoen en snijd hem in blokjes. Dit hoeft niet per se heel klein. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
- Snipper de ui. Snijd de kipdijfilets in grove stukken. Verhit een scheut olie in een diepe (gietijzeren) pan. Bak de kipdijfilets aan alle kanten kort aan, tot ze goudbruin zijn. Voeg vervolgens de ui toe en fruit kort mee. Haal de kip en ui uit de pan en zet weg tot gebruik.
- Voeg een flinke eetlepel roomboter toe aan de pan en roer hier de 5-spice kruiden, knoflookpoeder en bloem doorheen. Roer kort door en blus af met de bouillon.
- Meng de tomatenpuree erdoor en voeg de kip, ui, dadels (ontpit) en pompoen toe.
- Laat de stoofpot met pompoen 1,5 uur pruttelen op laag vuur. De eerste 30 minuten met de deksel op de pan en daarna een uurtje zonder. Roer de stoof zo nu en dan door. Tip: je kunt de stoofpot ook 1 uur laten pruttelen, maaar... 1,5 uur stoven is wel het lekkerst én zo wordt de kip lekker mals.
- Serveer de pompoenstoofpot met rijst, verse peterselie, zure room en een drizzle sesamolie.
- Geniet!
Wat een súperlekker recept 😋😋
Wat een topper dit recept. Het was heerlijk!