...

Stoofpot met pompoen, kip en dadels

Stoofpot met pompoen, kip en dadels

door | okt 10, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 2 reacties

stoofpot-pompoen

Herfst betekent stoofpot. Stoofpot betekent herfst. Deze stoofpot met pompoen, kippendij en dadels is echt alsof je hap neemt van dit seizoen. In één woord: verrukkelijk. Ik maakte deze maaltijd eigenlijk heel spontaan, maar toen ik tussendoor even een lepeltje proefde, wist ik meteen: dit verdient een plekje op Beaufood! Het is lekker zwoel, heel kruidig en naast hartig, is het ook een beetje zoet. Als je de stoof lang naar pruttelen, vallen de kip en pompoen bijna uit elkaar. De suikers in de dadels binden de saus en dat maakt het geheel heel smeuïg en smaakvol. Dat laatste had deze stoof ook te danken aan de 5-spice kruiden. Eén eetlepel van deze Aziatische kruidenmix zorgt al voor een explosie van smaken. Ik serveerde de pompoenstoof verder met rijst en zure room als frisse tegenhanger. Heerlijk!

stoofpot-pompoen

Stoofpot met pompoen en 5-spice kruiden

Ik heb al jaren een potje 5-spice in de keuken staan, maar gek genoeg komt ‘ie maar zelden terug in een recept op mijn blog. En dat terwijl dit echt een prachtige kruidenmix is. Eentje met méga veel smaak! 5-spice wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten (daar komt ‘ie ook vandaan) en heeft die naam eigenlijk om twee redenen. Allereerst omdat de mix bestaat uit vijf verschillende kruiden. Namelijk kruidnagel, anijs, venkelzaad, kaneel en szechuanpeper. Maar de ‘5’ in 5-spice verwijst ook naar de vijf verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en… umami! Zijn ze groot fan van, daar in Azië. En ik ook – daarom verwerkte ik ‘m als hoofd-smaakmaker in deze pompoenstoof. Je koopt deze kruidenmix trouwens bij zo’n beetje alle supermarkten en toko’s.

Nog één laatste tip voordat je de ingrediënten gaat inslaan: koop een kleine flespompoen. Hoe groter de pompoen, hoe minder smaak ‘ie heeft! Die joekels zien er leuk uit, maar de kleintjes zijn echt lekkerder.

stoofpot-pompoen

stoofpot-pompoen

Nog meer heerlijke stoofpotten

stoofpot-pompoen

Stoofpot met pompoen, kip en dadels

Deze stoofpot met pompoen, kip en dadels is op en top herfst. Lekker warm, vullend en kruidig. En supermakkelijk te maken!
4.22 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen 1200 gr totaal
  • 1 gele ui
  • 400 gr kipdijfilet biologisch
  • 1 el roomboter
  • 1 el 5-spice kruiden
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el bloem
  • 70 gr tomatenpuree
  • 6 dadels 70 gr totaal
  • 750 ml groentebouillon

Voor erbij

  • 4 porties rijst 60 gr per persoon
  • handje verse peterselie
  • 4 tl zure room
  • scheutje sesamolie

Instructies
 

  • Verwijder de kontjes van de pompoen en snijd hem in blokjes. Dit hoeft niet per se heel klein. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  • Snipper de ui. Snijd de kipdijfilets in grove stukken. Verhit een scheut olie in een diepe (gietijzeren) pan. Bak de kipdijfilets aan alle kanten kort aan, tot ze goudbruin zijn. Voeg vervolgens de ui toe en fruit kort mee. Haal de kip en ui uit de pan en zet weg tot gebruik.
  • Voeg een flinke eetlepel roomboter toe aan de pan en roer hier de 5-spice kruiden, knoflookpoeder en bloem doorheen. Roer kort door en blus af met de bouillon.
  • Meng de tomatenpuree erdoor en voeg de kip, ui, dadels (ontpit) en pompoen toe.
  • Laat de stoofpot met pompoen 1,5 uur pruttelen op laag vuur. De eerste 30 minuten met de deksel op de pan en daarna een uurtje zonder. Roer de stoof zo nu en dan door. Tip: je kunt de stoofpot ook 1 uur laten pruttelen, maaar... 1,5 uur stoven is wel het lekkerst én zo wordt de kip lekker mals.
  • Serveer de pompoenstoofpot met rijst, verse peterselie, zure room en een drizzle sesamolie.
  • Geniet!

TIPS

Pompoenstoof over? Vries dan vooral een portie in. Je kunt de stoofpot drie maanden bewaren in de vriezer. 
Trefwoord Kip, Pompoen, Stoofpot,
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

stoofpot-pompoen

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Zelf citroen gember shots maken (zonder slowjuicer!)

Citroen gember shots! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt al wéken verkouden. Hoog tijd om mijn immuunsysteem een flinke boost te geven. Dit doe ik door gezond te eten (veel biologische groenten, fruit, peulvruchten, noten), tussen het werken door...

Lees meer
Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Vongole (of kokkels) met witte wijn en parmezaanse kaas

Ik heb vandaag een echte Beaufood klassieker voor je. Daarmee bedoel ik zo'n gerecht wat zéér regelmatig bij ons op tafel staat. Mijn favoriete vongole recept! Een pannetje vol heerlijke vongole met witte wijn en parmezaanse kaas. Als ik vongole tegenkom kan ik het...

Lees meer
Gegratineerde oesters uit de oven

Gegratineerde oesters uit de oven

Luxer en smaakvoller wordt het vandaag niet lieve mensen. Gegratineerde oesters uit de oven! Mijn favoriete borrelhap. Het zacht zilte van een mooie oester in combinatie met gesmolten kaas, verse peterselie en een frisse citroen is werkelijk hemels. Toch moet ik...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Bernadet Keijzers

    5 sterren
    Wat een súperlekker recept 😋😋

    Antwoord
  2. Daphne

    5 sterren
    Wat een topper dit recept. Het was heerlijk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept