Deze vegan stoofpot met jackfruit en appelstroop is een heerlijke plantaardige vervanging voor een klassieke stoofpot met rundvlees. Deze stoofpot zit vol gezonde ingrediënten en is het perfecte comfort food op een koude dag. Wist je dat deze vegan stoofpot de volgende dag zelfs nog lekkerder is? Dat komt doordat alle smaken dan de tijd hebben gehad om goed in te trekken. Eet deze vegan stoofpot met jackfruit als avondmaaltijd met bijvoorbeeld rijst, pasta of deze romige pastinaak puree met gepofte knoflook erbij!
Normaliter heeft een stoofpot met vlees heel lang de tijd nodig om te garen. Dat hoeft bij jackfruit niet en dat scheelt een hoop tijd!
Young jackfruit als vleesvervanger
Je kunt jackfruit op twee manieren eten. Rijp of onrijp. De onrijpe variant (young jackfruit) heeft een vlezige structuur, is wit van kleur en neutraal van smaak. Door de neutrale smaak is hij ideaal als vleesvervanger. Het vruchtvlees neemt namelijk goed smaken op waardoor het perfect is om te marineren. De rijpe variant is daarentegen stevig van structuur en heel zoet van smaak. Je kunt de smaak van rijpe jackfruit het best vergelijken met verse mango. Je koopt rijp jackfruit bij de toko (vers uit de diepvries is hij het lekkerst!) en ik gebruik het vaak in kleine blokjes gesneden door een curry. Must try want: héél lekker. Voor rijpe jackfruit moet je dus even naar de toko, maar young jackfruit (de onrijpe variant dus) is tegenwoordig gewoon in blik verkrijgbaar in de supermarkt. Handig!
Deze vegan stoofpot heeft dus een vlezige bite door de jackfruit, ook al zit er geen grammetje vlees in. Verder maken we hem op de klassieke manier. Met lekker veel groenten, verse tijm en rozemarijn, appelstroop en zilveruitjes. Het winter bokbiertje geeft deze stoofpot een heerlijk winters karakter, maar je kunt het bier bijvoorbeeld ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid een volle rode wijn. Ook heerlijk.
Geniet ervan!
Hieronder vind je nog een paar heerlijke recepten met jackfruit
Vegan bowl met teriyaki jackfruit en sesam-gember dressing
Jackfruit sushi met avocado en wasabi sesam
Chinese pannenkoeken met pulled jackfruit
Vega nacho bowl met barbecue jackfruit
Dit heb je nodig voor deze vegan stoofpot van jackfruit en appelstroop / 2 personen
- 1 blik jackfruit – a 550 gr
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 venkel
- 1 paprika
- 1 flesje winter bockbier – 300 ml
- 100 ml water
- 2 el appelstroop
- 1 el tomatenpuree
- 3 takjes verse tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 100 gr zilveruitjes
- de rasp van een halve sinaasappel
Zo maak je het
Spoel de jackfruit goed af, dep droog en trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken. Hierdoor krijg je een mooi draadjesvleeseffect.
Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de paprika in blokjes en de venkel in dunne reepjes.
Verhit een scheut olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui, knoflook, paprika, venkel en jackfruit zo’n 5 minuten aan. Roer daarna de tomatenpuree en de appelstroop erdoor en schenk het biertje en het water erbij. Voeg de sinaasappelrasp, zilveruitjes en de takjes verse takjes tijm en rozemarijn toe. Laat het geheel een uur stoven op zacht vuur.
Controleer af en toe of het niet aanbakt en voeg indien nodig een beetje water toe. Is de stoofpot ingedikt? Verwijder dan de takjes tijm en rozemarijn en breng de stoof op smaak met peper en zout.
De versie met rode wijn gemaakt, de ‘frisse’ smaak verraste mij.
De (hartige) pastinaakpuree ernaast is een perfecte aanvulling.
Ga dit recept zeker nog eens maken en dan met een winters bokbier.
Vermoed dat de smaak dan weer heel anders zal zijn.
Hey Bo! Ik wou even zeggen dat ik het echt geweldig vind dat je vaker vegan gaat koken! Ik volg je blog al een hele tijd en je gerechten zijn altijd heerlijk, Deze zomer besloot ik zelf om volledig plantaardig te gaan eten waardoor heel wat van je recepten natuurlijk niet meer in mijn menu passen. Ik ben dan ook heel blij dat jij ook vaker vegan probeert te eten en vegan receptjes post. :-) Bedankt dat je al deze fijne recepten met ons deelt!
Wat een lief berichtje. Heel graag gedaan!:D