Eerder deze week mocht ik aan de slag met een vegan lunch voor een sloepvaart op de Loosdrechtse plassen. Súper leuk dit soort opdrachten. Op het menu stonden plantaardige bananenbrood muffins met blauwe bessen, bieten wraps met homemade hummus en gegrilde paprika en deze vegan bowls met teriyaki jackfruit en sesam-gember dressing.
Jackfruit is voor mij de ultieme vleesvervanger. Het is een van de weinige natuurlijke vleesvervangers (het is immers een vrucht) zonder gekke toevoegingen en je kunt er echt alle kanten mee op. Jackfruit heeft geen specifieke smaak dus je kunt de boel kruiden zoals je wilt. Ik maak er bijvoorbeeld deze kruidige pulled jackfruit met hoisin van (als vulling voor Chinese pannenkoekjes) en een súper lekkere vega nacho bowl met barbecue jackfruit. En van de week deze bowls met jackfruit gebakken in teriyaki dus. Met daarbij geroosterde zoete aardappel en gerookt paprikapoeder, spinazie (in plaats van sla want: sla verlept zo snel), pinda’s voor een lekkere crunch en als klapper op de vuurpeil zelfgemaakte zoet zure komkommer. Deze vegan bowl is ideaal als maaltijdsalade want hij is lekker vullend!
Nog even over die zoet zure komkommer. Die is echt heer-lijk bij nasi of bij salades. Hij tilt deze bowl met teriyaki jackfruit en sesam-gember dressing echt naar een hoger niveau. Ik vind zo’n frisse touch in een maaltijd zó lekker. Onmisbaar zelfs. Vroeger kocht ik gewoon een pot zoet zure groenten als we nasi aten, maar dat is verleden tijd. Oké eerlijk is eerlijk, af en toe koopt Mike nog wel eens een pot (want: lekker makkelijk), maar ik vind de smaak zo.. chemisch. Nee, ik maak hem tegenwoordig echt liever zelf. En dat is super makkelijk en zo gepiept. Meer dan een komkommer in dunne plakjes snijden en even laten marineren in een mengsel van appelazijn en kokosbloesemsuiker is het niet. Liefst een nachtje, maar een half uurtje is ook prima. Normaliter maak je zoet zure komkommer met gewone azijn en suiker, maar ik vind hem het allerlekkerst met appelazijn en kokosbloesemsuiker. Ik beloof je, dit wil je vanaf nu altijd bij je nasi.
PS. Heb je mijn recept voor zelfgemaakte teriyaki saus al gezien?
Dit heb je nodig voor deze bowl met teriyaki jackfruit en sesam-gember dressing/ 2 personen
- 1 blik Fairtrade jackfruit – van 550 gr
- 2 kleine zoete aardappels – zo’n 300 gr totaal
- 2 handen verse spinazie
- 100 gr zilvervliesrijst
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 3 el teriyaki saus
- klein handje ongezouten pinda’s
- 1/2 komkommer
- 80 ml appelazijn
- 1 flinke el kokosbloesemsuiker
Voor de sesam-gember dressing
- 1 el gembersiroop
- 1 el (tahin) sesampasta
- 3 el appelazijn
- 1 el sojasaus
Zo maak je het
Begin met de zoet zure komkommer. Snijd de komkommer in zo dun mogelijke plakjes. Meng de appelazijn met de kokosbloesemsuiker in een afsluitbare bak en leg de plakjes komkommer erin. Schud de bak even flink door elkaar en laat de komkommer marineren tot gebruik.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de zoete aardappels inclusief schil in kleine blokjes. Doe de zoete aardappel in een kom en breng de boel op smaak met een scheut olijfolie, een snuf peper, zout en gerookt paprikapoeder. Bak de zoete aardappel 20 minuutjes in de oven.
Giet de jackfruit af in een vergiet en spoel na met water. Pluk de jackfruit met de hand in kleine stukjes. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een koekenpan en bak de jackfruit samen met de teriyakisaus in ongeveer tien minuten als omscheppend licht krokant.
Meng de ingrediënten voor de gember-sesam dressing. Dit doe ik altijd in een glazen potje. Deksel erop en schudden maar! Als je iets overhebt kun je ‘m daarna ook makkelijk in de koelkast bewaren.
Zet twee diepe borden klaar. Verdeel de spinazie over de borden en daarover de rijst, zoete aardappel, jackfruit, zoet zure komkommer en een handje pinda’s. Schenk de dressing erover en eet smakelijk!
Intens lekker, al de tweede keer deze week dat het gerecht op het menu staat, hahaha en normaal niet zo ‘ééntonig hoor.
Thanks!