Een paar jaar geleden at ik een curry waarin een super lekker, zoetig ingrediënt verstopt zat. Ik vroeg het aan de kok en het bleek jackfruit te zijn, een Thaise vrucht. Sindsdien ligt er altijd vers ingevroren jackfruit in mijn vriezer. En ineens was daar jonge jackfruit! Hét product van dit jaar als je het mij vraagt, aangezien het een perfecte vleesvervanger is door de vlezige structuur en neutrale smaak. Anders dan gele (rijpe) jackfruit is de jonge jackfruit niet zoet van smaak en kun je het in van alles en nog wat marineren. Ik maakte er deze Chinese pannenkoeken mee met pulled jackfruit, die je eigenlijk een beetje kunt vergelijken met een vegetarische versie van Chinese pannenkoeken met Pekingeend. Lang verhaal kort: ik heb nu dus ook standaard een paar blikken jonge jackfruit in de kast ;) Wat een ge-wel-dig ingrediënt.
Dit heb je nodig voor deze Chinese pannenkoeken met pulled jackfruit / 6 stuks voor 2 personen
- 1 blik jonge jackfruit – uitlekgewicht is 280 gr
- 6 Chinese pannenkoekjes – Verkrijgbaar bij de toko. Hier wil je ook een voorraadje van in je vriezer hebben! Geen zin om langs de toko te gaan? Gebruik dan gewoon zo dun mogelijke kleine wraps. Maaar de Chinese pannenkoeken zijn zeker de moeite waard om te kopen want: héél erg lekker en gewoon perfect als wrapper voor pulled jackfruit.
- 1 komkommer
- 2 lente uien
- bosje verse koriander
Pulled jackfruit marinade
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 el sojasaus
- 1/2 tl vijfkruidenpoeder
- 2 el hoisin + extra als dip
- 2 el el rijstazijn
- 1 el sesamolie – Tip voor als je toch langs de toko gaat: 100% pure geroosterde sesamolie van Chee Seng. Een flesje kost zo’n €2,- en ik gebruik het bijna dagelijks.
Zo maak je het
Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheut olijf of zonnebloemolie in een koekenpan. Fruit de sjalot en knoflook even aan en voeg alle ingrediënten voor de marinade toe aan de pan. Eerlijk, die geur alleen al. YUM!
Giet de jackfruit af en schep het vruchtvlees door de marinade in de pan. Druk de stukjes jackfruit met de bolle kant van een lepel plat, zodat je een vlezige structuur krijgt. Dek de pan af (met een grote deksel of zilverfolie bijvoorbeeld) en laat het geheel 15 minuten op zacht vuur garen. Roer zo nu en dan.
Snijd ondertussen de lente ui in schuine ringen en de komkommer in dunne reepjes. Hak de koriander.
Stoom de Chinese pannenkoekjes volgens de bereidingswijze. Dit kan in een stoompan (meestal 4 minuten), een vergiet in een grote pan of gewoon in de magnetron.
Besmeer de pancakes dun met extra hoisin en sluit af met pulled jackfruit, lente ui, komkommer en koriander. Ook leuk: zet de tafel vol met bakjes ingrediënten en laat iedereen zijn eigen Chinese pannenkoek vullen. Ook heerlijk met plakjes radijs, avocado en mango :D
Heel lekker! En een leuk gerecht ook, echt iets om gasten mee te verrassen. Ik vond m alleen iets te zurig? Azijn? Volgende keer maar iets minderen, of misschien had ik verkeerde rijstazijn. Heb jij daar tips voor?
Wat heb je `n prachtige receptensite. Ik ben helemaal fan van jackfruit en lees er zo veel mogelijk over. Jouw manier van eten maken is helemaal zo als ik `t lekker vind. Ga zo door!!!!!!!!
Wat lief, bedankt!:D
Zalig weer!! Alleen aan 3 niet genoeg dan heb ik nog trek☺️.
Pas 1x iets van jouw recepten gemaakt dat ik niet lekker vond en dat was de chocoladetaart met gin.
Ook je foto’s zijn echt fantastisch!!!! Fijn weekend
Leuk om te horen, thanks! En dan maak je volgende keer gewoon een dubbele portie ;) Liefs! Bo
Wat een heerlijk gerechtje, we gaan de Jackfruit zeker vaker eten op deze manier! Zo missen we het vlees ècht niet en is de week zonder vlees prima te doen. Mijn toko had geen Chinese pannenkoekjes dus ik heb kleine wraps genomen maar ik denk dat dunnere pannenkoekjes net wat beter zijn. Bedankt weer voor dit heerlijke recept. Je foto’s zijn echt supermooi Beau!