Pastinaak puree met gepofte knoflook

Pastinaak puree met gepofte knoflook

door | jan 14, 2021 | Recepten, Vega, Voor erbij | 1 reactie

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Pastinaak puree met gepofte knoflook. Heerlijk als bijgerecht bij stoofpotten, in plaats van aardappelpuree bij mijn vegetarische biet bourguignon, gekonfijte eend en elke andere winterse maaltijd. Ook is hij heer-lijk door een ouderwetse stamppot met rauwe andijvie en gebakken eekhoorntjesbrood. Deze puree van pastinaak is super romig en heeft een klein zoetje. In plaats van de pastinaak te koken, roosteren we hem in de oven. Hierdoor blijft de smaak van pastinaak veel beter behouden dan wanneer je pastinaak kookt.

Oh, en de geheime smaakmaker? Gepofte knoflook!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Gepofte knoflook met gerookt zeezout

Gepofte knoflook met gerookt zeezout is dé smaakmaker in dit gerecht. Al kun je ook prima gewoon zeezout gebruiken, aangezien gerookt zeezout niet heel makkelijk verkrijgbaar is. Maar mocht je de gerookte variant ergens op de kop kunnen tikken, koop dan maar gewoon gelijk twee pakjes ;) Ik ben echt extreem fan van dit smaakvolle zout.

Maar goed, even terug naar de gepofte knoflook. Gepofte knoflook smaakt fantastisch op een stokbroodje, door mayonaise (hallo zelfgemaakte aioli!), hummus, groentepuree, spaghetti, pastasaus en ga zo maar door. Door de knoflook te poffen in de oven wordt hij heerlijk zacht, zelfs een beetje zoetig, van smaak. En een stuk minder scherp.

Knoflook poffen is onwijs eenvoudig. Je snijd de bovenkant van een hele bol knoflook af zodat je de teentjes ziet zitten, sprenkelt er wat goede olijfolie over, een snuf (gerookt) zeezout en vervolgens leg je de bol voor 45 minuten in de oven. Handig, want in dit recept kun je de bol knoflook dus gewoon naar de pastinaak in de oven leggen.

Geniet van dit recept!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Dit heb je nodig voor deze pastinaak puree met gepofte knoflook

  • 400 gr pastinaak
  • 2 el volle kwark
  • 1 bol knoflook – die gebruik je natuurlijk niet helemaal, maar je kunt de gepofte knoflook prima een weekje in de koelkast bewaren. Maak hier bijvoorbeeld aioli mee of doe een teentje door je pastasaus. 
  • 1 tl gerookt zeezout
  • extra vierge olijfolie

 

Zo maak je hem

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal een dunschiller over pastinaken en snijd ze in grove stukken. Leg op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met een snuf zwarte peper en (gerookt) zeezout en hussel door elkaar.

Pel het schilletje van de knoflook af, maar zorg dat de teentjes knoflook aan elkaar blijven zitten. Snijd de bovenkant van de bol knoflook af zodat je de teentjes knoflook ziet zitten. Besprenkel de bovenkant met extra vierge olijfolie (ongeveer een eetlepel) en een halve theelepel (gerookt) zeezout. Leg de bol knoflook bij de pastinaak op de ovenplaat.

Haal de geroosterde pastinaak na een half uur uit de oven. Laat de knoflook nog een kwartiertje liggen. Je poft de knoflook in totaal 45 min in de oven. Hierna kun je de teentjes er heel makkelijk uitdrukken of lepelen.

Doe de geroosterde pastinaak samen met de volle kwark in je keukenmachine (of blender) en voeg twee teentjes gepofte knoflook toe. Blend tot je een romige puree hebt.

Warm de puree als die is afgekoeld nog even op en serveer direct. Je kunt deze pastinaak puree ook perfect een dag van te voren maken.

Tip: je kunt de gepofte knoflook een weekje in de koelkast bewaren!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Claudia

    Stevige puree en lekker hartig van smaak.
    Inderdaad een goede tegenhanger naast de ‘frisse’ vegan stoofpot met jackfruit!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.