Pastinaak puree met gepofte knoflook. Heerlijk als bijgerecht bij stoofpotten, in plaats van aardappelpuree bij mijn vegetarische biet bourguignon, gekonfijte eend en elke andere winterse maaltijd. Ook is hij heer-lijk door een ouderwetse stamppot met rauwe andijvie en gebakken eekhoorntjesbrood. Deze puree van pastinaak is super romig en heeft een klein zoetje. In plaats van de pastinaak te koken, roosteren we hem in de oven. Hierdoor blijft de smaak van pastinaak veel beter behouden dan wanneer je pastinaak kookt.
Oh, en de geheime smaakmaker? Gepofte knoflook!
Gepofte knoflook met gerookt zeezout
Gepofte knoflook met gerookt zeezout is dé smaakmaker in dit gerecht. Al kun je ook prima gewoon zeezout gebruiken, aangezien gerookt zeezout niet heel makkelijk verkrijgbaar is. Maar mocht je de gerookte variant ergens op de kop kunnen tikken, koop dan maar gewoon gelijk twee pakjes ;) Ik ben echt extreem fan van dit smaakvolle zout.
Maar goed, even terug naar de gepofte knoflook. Gepofte knoflook smaakt fantastisch op een stokbroodje, door mayonaise (hallo zelfgemaakte aioli!), hummus, groentepuree, spaghetti, pastasaus en ga zo maar door. Door de knoflook te poffen in de oven wordt hij heerlijk zacht, zelfs een beetje zoetig, van smaak. En een stuk minder scherp.
Knoflook poffen is onwijs eenvoudig. Je snijd de bovenkant van een hele bol knoflook af zodat je de teentjes ziet zitten, sprenkelt er wat goede olijfolie over, een snuf (gerookt) zeezout en vervolgens leg je de bol voor 45 minuten in de oven. Handig, want in dit recept kun je de bol knoflook dus gewoon naar de pastinaak in de oven leggen.
Geniet van dit recept!
Dit heb je nodig voor deze pastinaak puree met gepofte knoflook
- 400 gr pastinaak
- 2 el volle kwark
- 1 bol knoflook – die gebruik je natuurlijk niet helemaal, maar je kunt de gepofte knoflook prima een weekje in de koelkast bewaren. Maak hier bijvoorbeeld aioli mee of doe een teentje door je pastasaus.
- 1 tl gerookt zeezout
- extra vierge olijfolie
Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal een dunschiller over pastinaken en snijd ze in grove stukken. Leg op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met een snuf zwarte peper en (gerookt) zeezout en hussel door elkaar.
Pel het schilletje van de knoflook af, maar zorg dat de teentjes knoflook aan elkaar blijven zitten. Snijd de bovenkant van de bol knoflook af zodat je de teentjes knoflook ziet zitten. Besprenkel de bovenkant met extra vierge olijfolie (ongeveer een eetlepel) en een halve theelepel (gerookt) zeezout. Leg de bol knoflook bij de pastinaak op de ovenplaat.
Haal de geroosterde pastinaak na een half uur uit de oven. Laat de knoflook nog een kwartiertje liggen. Je poft de knoflook in totaal 45 min in de oven. Hierna kun je de teentjes er heel makkelijk uitdrukken of lepelen.
Doe de geroosterde pastinaak samen met de volle kwark in je keukenmachine (of blender) en voeg twee teentjes gepofte knoflook toe. Blend tot je een romige puree hebt.
Warm de puree als die is afgekoeld nog even op en serveer direct. Je kunt deze pastinaak puree ook perfect een dag van te voren maken.
Tip: je kunt de gepofte knoflook een weekje in de koelkast bewaren!
Oh ik was geen fan van dit gerecht, vond het niet te eten om eerlijk te zijn! Maar wel fijn om te ontdekken dat pastinaak door het in de oven te roosteren steviger blijft en niet zo waterig.
Smaken verschillen :D Ik vind de combinatie van romige pastinaak en gepofte knoflook héérlijk.
Stevige puree en lekker hartig van smaak.
Inderdaad een goede tegenhanger naast de ‘frisse’ vegan stoofpot met jackfruit!