Pastinaak puree met gepofte knoflook

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Pastinaak puree met gepofte knoflook. Heerlijk als bijgerecht bij stoofpotten, in plaats van aardappelpuree bij mijn vegetarische biet bourguignon, gekonfijte eend en elke andere winterse maaltijd. Ook is hij heer-lijk door een ouderwetse stamppot met rauwe andijvie en gebakken eekhoorntjesbrood. Deze puree van pastinaak is super romig en heeft een klein zoetje. In plaats van de pastinaak te koken, roosteren we hem in de oven. Hierdoor blijft de smaak van pastinaak veel beter behouden dan wanneer je pastinaak kookt.

Oh, en de geheime smaakmaker? Gepofte knoflook!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Gepofte knoflook met gerookt zeezout

Gepofte knoflook met gerookt zeezout is dé smaakmaker in dit gerecht. Al kun je ook prima gewoon zeezout gebruiken, aangezien gerookt zeezout niet heel makkelijk verkrijgbaar is. Maar mocht je de gerookte variant ergens op de kop kunnen tikken, koop dan maar gewoon gelijk twee pakjes ;) Ik ben echt extreem fan van dit smaakvolle zout.

Maar goed, even terug naar de gepofte knoflook. Gepofte knoflook smaakt fantastisch op een stokbroodje, door mayonaise (hallo zelfgemaakte aioli!), hummus, groentepuree, spaghetti, pastasaus en ga zo maar door. Door de knoflook te poffen in de oven wordt hij heerlijk zacht, zelfs een beetje zoetig, van smaak. En een stuk minder scherp.

Knoflook poffen is onwijs eenvoudig. Je snijd de bovenkant van een hele bol knoflook af zodat je de teentjes ziet zitten, sprenkelt er wat goede olijfolie over, een snuf (gerookt) zeezout en vervolgens leg je de bol voor 45 minuten in de oven. Handig, want in dit recept kun je de bol knoflook dus gewoon naar de pastinaak in de oven leggen.

Geniet van dit recept!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Dit heb je nodig voor deze pastinaak puree met gepofte knoflook

  • 400 gr pastinaak
  • 2 el volle kwark
  • 1 bol knoflook – die gebruik je natuurlijk niet helemaal, maar je kunt de gepofte knoflook prima een weekje in de koelkast bewaren. Maak hier bijvoorbeeld aioli mee of doe een teentje door je pastasaus. 
  • 1 tl gerookt zeezout
  • extra vierge olijfolie

 

Zo maak je hem

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Haal een dunschiller over pastinaken en snijd ze in grove stukken. Leg op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met een snuf zwarte peper en (gerookt) zeezout en hussel door elkaar.

Pel het schilletje van de knoflook af, maar zorg dat de teentjes knoflook aan elkaar blijven zitten. Snijd de bovenkant van de bol knoflook af zodat je de teentjes knoflook ziet zitten. Besprenkel de bovenkant met extra vierge olijfolie (ongeveer een eetlepel) en een halve theelepel (gerookt) zeezout. Leg de bol knoflook bij de pastinaak op de ovenplaat.

Haal de geroosterde pastinaak na een half uur uit de oven. Laat de knoflook nog een kwartiertje liggen. Je poft de knoflook in totaal 45 min in de oven. Hierna kun je de teentjes er heel makkelijk uitdrukken of lepelen.

Doe de geroosterde pastinaak samen met de volle kwark in je keukenmachine (of blender) en voeg twee teentjes gepofte knoflook toe. Blend tot je een romige puree hebt.

Warm de puree als die is afgekoeld nog even op en serveer direct. Je kunt deze pastinaak puree ook perfect een dag van te voren maken.

Tip: je kunt de gepofte knoflook een weekje in de koelkast bewaren!

Pastinaak puree met gepofte knoflook

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!