Biet bourguignon met aardappelpuree

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Dit gerecht is al jaren een van mijn favoriete recepten uit het Green Kitchen kookboek. Het is een vegetarische variant op de populaire boeuf bourguignon van Julia Child, die je van origine maakt met spek en rundvlees. Deze vegetarische versie maak je met biet, wortel, zilveruitjes, paddestoelen  en een flinke scheut rode wijn. Het is een super eenvoudig te maken gerecht en het zit echt bómbol smaak. Ik zet hem regelmatig op zaterdagmiddag op het vuur en laat hem twee, drie uurtjes zacht pruttelen. Dit hoeft overigens niet volgens het recept, maar ik vind hem er nóg lekkerder door worden. De linzen liet ik eruit. Ik serveer ‘m in plaats daarvan liever met een romige aardappelpuree!

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Dit heb je nodig voor deze biet bourguignon met aardappelpuree / 2 personen

  • 400 gr biet
  • 200 gr wortel
  • 200 gr kastanje champignons
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 flinke el tomatenpuree
  • 250 ml groentebouillon
  • 125 ml rode wijn
  • 75 gr zilveruitjes
  • scheutje balsamicoazijn
  • 1 tl appelstroop
  • 1 tl maïzena

Voor de aardappel puree

  • 300 gr kruimige aardappels
  • 1 eetlepel roomkaas
  • scheut melk
  • optioneel: 1/2 tl mosterd

 

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

Zo maak je het

Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze twee kort aan. Snijd ondertussen de biet en wortel in blokjes. Ze hoeven niet super klein gesneden te worden. Voeg deze samen met de laurierblaadjes, takjes tijm en een snuf zout en peper toe aan de pan.

Roer na vijf minuten de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat 50 tot 60 minuten zacht koken. Volgens het originele recept is dit 20 minuten, maar ik vind hem lekkerder en voller van smaak wanneer ik hem langer laat pruttelen.

Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook voor de aardappelpuree. Snijd de aardappels in kwarten en kook ze in zo’n 20 minuten zacht. Giet de aardappels af en prak ze fijn met een pureestamper. Roer er een scheut melk doorheen voor extra smeuïgheid en breng de puree op smaak met peper, zout en (naar wens) mosterd.

Proef de biet bourguignon na 50 minuten en voeg naar smaak nog wat peper, zout of tijm toe. Of rode wijn ;) Snijd de kastanje champignons in kwarten en voeg deze toe, samen met de uitgelekte zilveruitjes, balsamicoazijn en appelstroop. Verdun een theelepel maïzena met water er roer dit erdoor. Kook nog 20 minuutjes mee.

Haal voor het serveren de takjes tijm en blaadjes laurier uit de pan. Ruikt goed he.. Serveer je biet bourguignon met de aardappelpuree en bestrooi het gerecht eventueel met extra blaadjes tijm.

Eet smakelijk :D

Biet bourguignon met aardappelpuree, Vegetarische boeuf bourguignon, Beaufood recepten, Orginele stoofschotels, Lekkere stoofschotels, Vegetarische stoofschotels, Gezonde stoofschotels, Gezond avondeten, Leuke foodblogs,

On top strooide ik nog wat feta. Een gekke combinatie wel, maar ik zit in mijn kaasfase en ik vond dit heeeel lekker erop

2 Comments
  1. Hallo
    Zaterdag heb ik het recept guacamole/paddenstoelen gemaakt een verrukkelijk voorgerecht, dank voor het recept.
    Enthousiast geworden wil ik nu het recept voor rode biet gaan maken en daarover heb ik een vraag:
    Wordt dit gerecht met rauwe biet gemaakt? Ik neem aan, gezien de lange bereidingswijze, dat u ongekookte biet bedoelt.
    Misschien kunt u dit nog toevoegen en dan is het perfect!
    Vriendelijke groet
    Helene

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.