Dit gerecht is al jaren een van mijn favoriete recepten uit het Green Kitchen kookboek. Het is een vegetarische variant op de populaire boeuf bourguignon van Julia Child, die je van origine maakt met spek en rundvlees. Deze vegetarische versie maak je met biet, wortel, zilveruitjes, paddestoelen en een flinke scheut rode wijn. Het is een super eenvoudig te maken gerecht en het zit echt bómbol smaak. Ik zet hem regelmatig op zaterdagmiddag op het vuur en laat hem twee, drie uurtjes zacht pruttelen. Dit hoeft overigens niet volgens het recept, maar ik vind hem er nóg lekkerder door worden. De linzen liet ik eruit. Ik serveer ‘m in plaats daarvan liever met een romige aardappelpuree!
Dit heb je nodig voor deze biet bourguignon met aardappelpuree / 2 personen
- 400 gr biet
- 200 gr wortel
- 200 gr kastanje champignons
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tot 2 laurierblaadjes
- 2 takjes verse tijm
- 1 flinke el tomatenpuree
- 250 ml groentebouillon
- 125 ml rode wijn
- 75 gr zilveruitjes
- scheutje balsamicoazijn
- 1 tl appelstroop
- 1 tl maïzena
Voor de aardappel puree
- 300 gr kruimige aardappels
- 1 eetlepel roomkaas
- scheut melk
- optioneel: 1/2 tl mosterd
Zo maak je het
Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze twee kort aan. Snijd ondertussen de biet en wortel in blokjes. Ze hoeven niet super klein gesneden te worden. Voeg deze samen met de laurierblaadjes, takjes tijm en een snuf zout en peper toe aan de pan.
Roer na vijf minuten de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat 50 tot 60 minuten zacht koken. Volgens het originele recept is dit 20 minuten, maar ik vind hem lekkerder en voller van smaak wanneer ik hem langer laat pruttelen.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook voor de aardappelpuree. Snijd de aardappels in kwarten en kook ze in zo’n 20 minuten zacht. Giet de aardappels af en prak ze fijn met een pureestamper. Roer er een scheut melk doorheen voor extra smeuïgheid en breng de puree op smaak met peper, zout en (naar wens) mosterd.
Proef de biet bourguignon na 50 minuten en voeg naar smaak nog wat peper, zout of tijm toe. Of rode wijn ;) Snijd de kastanje champignons in kwarten en voeg deze toe, samen met de uitgelekte zilveruitjes, balsamicoazijn en appelstroop. Verdun een theelepel maïzena met water er roer dit erdoor. Kook nog 20 minuutjes mee.
Haal voor het serveren de takjes tijm en blaadjes laurier uit de pan. Ruikt goed he.. Serveer je biet bourguignon met de aardappelpuree en bestrooi het gerecht eventueel met extra blaadjes tijm.
Eet smakelijk :D
On top strooide ik nog wat feta. Een gekke combinatie wel, maar ik zit in mijn kaasfase en ik vond dit heeeel lekker erop
‘Goed’ betekent hier ‘gezond’. Linzen bevatten veel eiwitten. Belangrijk als je het vlees vervangt door biet.
Ik heb deze bietenstoofpot nu een paar keer gemaakt.
Ik vind het lastig om de bieten in die 50 minuten gaar te krijgen.
Ik heb het de tweede keer heel lang laten stoven tot de bieten beetgaar waren en toen pas de champignons etc.. bijgevoegd.
De smaak is prima, ik heb er nog een frisse appel aan toegevoegd voor de frisheid.
Misschien een tip om de blokjes biet de volgende keer wat kleiner te snijden?:) Dan garen ze sneller.
Ik heb toch even het originele recept opgezocht aangezien ik ook zo’n fan ben van Green kitchen stories en 3 laurierblaadjes leken me wat veel (want dan 6 voor 4 personen) zag dat je die bent vergeten te halveren voor dit recept. Jou versie ziet er nog mooier uit moet ik zeggen doordat de saus nog veel roder is door de rode bieten. Ben benieuwd het staat nu op t vuur te pruttelen.
Ah goeie! Ik zal het meteen even aanpassen. Eet smakelijk en geniet ervan :D
Hallo
Zaterdag heb ik het recept guacamole/paddenstoelen gemaakt een verrukkelijk voorgerecht, dank voor het recept.
Enthousiast geworden wil ik nu het recept voor rode biet gaan maken en daarover heb ik een vraag:
Wordt dit gerecht met rauwe biet gemaakt? Ik neem aan, gezien de lange bereidingswijze, dat u ongekookte biet bedoelt.
Misschien kunt u dit nog toevoegen en dan is het perfect!
Vriendelijke groet
Helene
Zeker! Ik gebruik nooit voorgekookte groenten, altijd vers :) Geniet ervan!
Je laat de linzen weg , maar die maken het juist een goed vegetarisch gerecht .
Tja, wat is ‘goed’. Ik vind aardappelpuree lekkerder, maar voel je vrij om toch linzen te gebruiken ;)