Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven

Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven

door | feb 3, 2022 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 10 reacties

stoofpot-met-kip

Pollo wat? Ja, ik snap best dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Maar deze maaltijd moet zo snel mogelijk op je to-cooklist want het is héérlijk. Pollo guisado is een stoofpot met kip, olijven en tomaat. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika (Puerto Rico, om precies te zijn) maar vind je voortaan niet daar, maar op mijn eettafel in Utrecht. Dit recept is een blijvertje en bij het eerstvolgende thuisdiner maak ik ‘m sowieso voor mijn vrienden!

stoofpot-met-kip

Stoofpot met kip

Pollo guisado, dus. Niet te verwarren met ‘polla’ – ik lachte me rot toen iemand me wees op deze grandioze fout op Insta. Googelen op eigen risico, haha… Goed, terug naar die pollo: ik gebruikte biologische kip. Ik eet veel vega maar áls ik dan vlees eet, doe ik het liever goed. Ook ging ik bewust voor een combi van kippendijen en kippenpoten. De kippendijen zijn lekker mals en de botjes in de kippenpoten geven mega veel smaak aan de stoof. Het resultaat was extreem goed. Echt, dit moet je een keer proberen!

En geen zorgen: de kip wordt superzacht dus je hoeft zeker niet te kluiven ;)

Meer recepten met kip

stoofpot-met-kip

Dit heb je nodig voor deze pollo guisado / 4 personen 

 • 400 gr biologische kippendijen 
 • 400 gr biologische kipdrumsticks 
 • 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 1 tl korianderpoeder (ketoembar) 
 • 4 lente-uien 
 • 3 knoflookteentjes 
 • klein bosje verse koriander – zo’n 7 gr + wat extra voor erover 
 • 225 gr tomatensaus – passata 
 • 100 ml water
 • 60 gr ontpitte olijven – ik gebruik kalamata olijven in dit gerecht vanwege hun fruitige karakter 
 • 1 tl bouillonpoeder (groente) – of een half bouillonblokje 
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 takjes oregano 

 

Zo maak je het

Kruid de kippendijen en drumsticks met gerookte paprikapoeder, korianderpoeder, peper en zout. 

Snijd de lente-ui in ringetjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan (liefst met dikke bodem) en fruit de lente-ui 2 minuten aan. Pers de knoflook en hak de koriander. Voeg toe aan de pan en bak weer 2 minuten mee. 

Leg de kip naast elkaar in de pan en bak 5 minuten. Keer halverwege om. 

Voeg vervolgens de tomatensaus, 100 ml water, de olijven (inclusief vocht uit de pot) en bouillonpoeder toe. Roer door en voeg tot slot de takjes oregano en laurierblaadjes toe.

Breng het geheel aan de kook en dek de pan af met een deksel. Draai het vuur omlaag en laat de kip 45 minuten stoven. Haal daarna de deksel van de pan, zet het vuur weer hoger en kook de stoof nog 10 minuten in. 

Verwijder de takjes oregano en laurierblaadjes en breng eventueel op smaak met een snufje zout. 

Geniet!

* Serveertip: ik eet deze stoofpot met kip graag met gestoomde broccoli en pandanrijst :)

stoofpot-met-kip

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

 1. Wendy

  Hoi Beau,

  Ik sta in de keuken op het punt dit heerlijke gerecht te maken, maar ik kan nergens in het recept terugvinden waar ik de ketoembar toe moet voegen. Moet ik de kip hiermee kruiden?

  Bedankt alvast voor je reactie :)

  Antwoord
  • Bo

   Yes, hier kruid je de kip mee. Eet smakelijk alvast!

   Antwoord
 2. Claudia

  Ik speciaal die ketoembar halen ben ik bijna klaar en staat die nog onaangebroken op het aanrecht :-) :-). Het ruikt super lekker ik ben benieuwd!!

  Antwoord
  • Claudia

   Update: Dit was echt zo erg lekker! Dank je wel voor het recept!

   Antwoord
 3. Irene

  Hi Beau, welke tomatensaus gebruik je? Of tomaten uit blik?

  Antwoord
  • Bo

   Gewoon pure tomatensaus zonder toevoegingen (ook wel passata genoemd) :)

   Antwoord
   • Marieke

    Hoi,

    Ik heb maar 500 ml pasata in huis. Kan ik het aanvullen met gezeefde tomaten uit blik?

    Antwoord
    • Bo

     Dat kan zeker!

 4. Marion

  Wauw, dit superlekkere gerecht is een blijvertje. Zoooooo heerlijk en zooooo gemakkelijk te maken. Dank dank!

  Antwoord
  • Bo

   Wat fijn om te horen. Heel graag gedaan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.