Pollo wat? Ja, ik snap best dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Maar deze maaltijd moet zo snel mogelijk op je to-cooklist want het is héérlijk. Pollo guisado is een stoofpot met kip, olijven en tomaat. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika (Puerto Rico, om precies te zijn) maar vind je voortaan niet daar, maar op mijn eettafel in Utrecht. Dit recept is een blijvertje en bij het eerstvolgende thuisdiner maak ik ‘m sowieso voor mijn vrienden!
Stoofpot met kip
Pollo guisado, dus. Niet te verwarren met ‘polla’ – ik lachte me rot toen iemand me wees op deze grandioze fout op Insta. Googelen op eigen risico, haha… Goed, terug naar die pollo: ik gebruikte biologische kip. Ik eet veel vega maar áls ik dan vlees eet, doe ik het liever goed. Ook ging ik bewust voor een combi van kippendijen en kippenpoten. De kippendijen zijn lekker mals en de botjes in de kippenpoten geven mega veel smaak aan de stoof. Het resultaat was extreem goed. Echt, dit moet je een keer proberen!
En geen zorgen: de kip wordt superzacht dus je hoeft zeker niet te kluiven ;)
Meer recepten met kip
- Poké bowl met gebakken kip en mango
- Spring roll bowls met sticky hoisin kip
- Bloemkoolpuree met kippendij en feta crumble
- Italiaanse honing-citroen kip uit de oven

Pollo guisado: stoofpot met kip en olijven
Ingrediënten
- 400 gr biologische kippendijen
- 400 gr biologische kipdrumsticks
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl korianderpoeder ketoembar
- 4 lente-uien
- 3 knoflookteentjes
- klein bosje verse koriander - zo'n 7 gr + wat extra voor erover
- 225 gr tomatensaus - passata
- 100 ml water
- 60 gr ontpitte olijven - ik gebruik kalamata olijven in dit gerecht vanwege hun fruitige karakter
- 1 tl bouillonpoeder groente - of een half bouillonblokje
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes oregano
Instructies
- Kruid de kippendijen en drumsticks met gerookte paprikapoeder, korianderpoeder, peper en zout.
- Snijd de lente-ui in ringetjes. Verhit een scheut olie in een diepe pan (liefst met dikke bodem) en fruit de lente-ui 2 minuten aan. Pers de knoflook en hak de koriander. Voeg toe aan de pan en bak weer 2 minuten mee.
- Leg de kip naast elkaar in de pan en bak 5 minuten. Keer halverwege om.
- Voeg vervolgens de tomatensaus, 100 ml water, de olijven (inclusief vocht uit de pot) en bouillonpoeder toe. Roer door en voeg tot slot de takjes oregano en laurierblaadjes toe.
- Breng het geheel aan de kook en dek de pan af met een deksel. Draai het vuur omlaag en laat de kip 45 minuten stoven. Haal daarna de deksel van de pan, zet het vuur weer hoger en kook de stoof nog 10 minuten in.
- Verwijder de takjes oregano en laurierblaadjes en breng eventueel op smaak met een snufje zout.
- Geniet!
TIPS
Hey, ik heb dit gemaakt met zelfgemaakte pikante tomatensaus , is super receptje
Dat klinkt heerlijk zeg!
Hoi Beau,
Ik sta in de keuken op het punt dit heerlijke gerecht te maken, maar ik kan nergens in het recept terugvinden waar ik de ketoembar toe moet voegen. Moet ik de kip hiermee kruiden?
Bedankt alvast voor je reactie :)
Yes, hier kruid je de kip mee. Eet smakelijk alvast!
Ik speciaal die ketoembar halen ben ik bijna klaar en staat die nog onaangebroken op het aanrecht :-) :-). Het ruikt super lekker ik ben benieuwd!!
Update: Dit was echt zo erg lekker! Dank je wel voor het recept!
Hi Beau, welke tomatensaus gebruik je? Of tomaten uit blik?
Gewoon pure tomatensaus zonder toevoegingen (ook wel passata genoemd) :)
Hoi,
Ik heb maar 500 ml pasata in huis. Kan ik het aanvullen met gezeefde tomaten uit blik?
Dat kan zeker!
Wauw, dit superlekkere gerecht is een blijvertje. Zoooooo heerlijk en zooooo gemakkelijk te maken. Dank dank!
Wat fijn om te horen. Heel graag gedaan!