Paddenstoelenstoof met pastinaakcrème

Paddenstoelenstoof met pastinaakcrème

door | okt 10, 2018 | Hoofdgerecht, Recepten, Vega | 12 reacties

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Herfstiger kan bijna niet. Deze heerlijke paddenstoelenstoof  is voedzaam en zit bomvol smaak. Je kunt hier aardappelpuree bij serveren, maar nog lekkerder is een crème van pastinaak. Pastinaak heeft een zoete smaak en past perfect bij de intense smaken van bouillon en rode wijn. Skip ook zeker het eekhoorntjesbrood niet! In gedroogde vorm kun je dit kopen bij de meeste supermarkten. Het heeft een zoute en vlezige smaak. Een echte toevoeging aan deze vegetarische stoof :D

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Dit heb je nodig voor deze paddenstoelenstoof met pastinaakcrème / twee personen

  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 gr oesterzammen
  • 100 gr shiitakes
  • 1 winterpeen
  • 700 ml runderbouillon – gebruik groentebouillon voor een vegetarisch gerecht
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 sjalotjes
  • flinke scheut rode wijn
  • 2 el balsamico azijn
  • kruidenbouquet van verse rozemarijn en tijm – 2 takjes van elk 
  • 1 flinke el maizena 
  • 15 gr gedroogd eekhoortjesbrood
  • 2 lente uitjes

Voor de pastinaakcrème

  • 4 kleine pastinaken
  • 50 ml room

 

Zo maak je het

Vul een kommetje met heet water en week hierin het eekhoorntjesbrood.

Halveer de champignons en snijd de shiitakes, oesterzwammen en de winterpeen in kleinere stukken. Het hoeft niet heel klein allemaal. We willen graag wat bite in deze stoof!

Snipper de sjalotten en pers de knoflook. Maak een bouquet van de takjes rozemarijn en tijm met een stukje keukentouw. Neem een pan met dikke bodem (liefst een gietijzeren) en verhit daar een scheut olie in. Fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten de overige groenten en de knoflook toe. Breng op smaak met een snuf zwarte peper. Blus het geheel na vijf minuten af met een flinke scheut wijn. Schenk de bouillon erbij en leg het kruidenbouquet erop. Laat de deksel van de pan en laat het geheel 30 minuten zacht pruttelen.

Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook voor de pastinaken. Verwijder de schil van de pastinaken met een dunschiller (voor een extra romige crème) en snijd in stukken. Kook de pastinaak in zo’n 15 minuten zacht.

Verhit in een kleine koekenpan nog een scheutje olie. Snijd de lente ui in kleine ringetjes en bak ze knapperig in de pan. Leg twee vellen keukenpapier op elkaar en laat de uitjes hierop uitlekken. Zet de koekenpan weer terug op het vuur. Haal het eekhoorntjesbrood uit het water, snijd eventueel kleiner als je grote stukken hebt, en bak een paar minuten in de pan. Schenk 100 ml van het weekvocht van het eekhoortjesbrood bij de paddestoelenstoof.

Verdun één eetlepel maïzena met twee eetlepels water en schenk dit ook bij de stoof, samen met een scheutje balsamicoazijn. Proef even en voeg naar smaak een snuf zout en peper toe.

Giet de pastinaken af. Schenk de room erbij en pureer tot een gladde crème. Breng op smaak met een snuf peper en zout. Neem twee diepe borden en verdeel hierin de pastinaakcrème. Smeer uit met de bolle kant van een lepel. Schep de paddestoelenstoof ernaast en maak af met knapperige lente uitjes en eekhoortjesbrood.

Genieten maar! Vergeet ook zeker geen lekker glas pinot noir erbij te schenken.

Paddestoelenstoof met pastinaakcrème, Vegetarisch avondeten, Vegetarische stoofpot, Beaufood avondeten, Gezond avondeten, Gezonde foodblogs

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zeg je 'ultieme luxe', dan zeg je 'zalm sashimi'. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké...) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele...

Lees meer

12 Comments

12 Reacties

  1. Angela Ouwehand

    Hi Beau, wat een heerlijk gerecht is dit, ik heb het voor mezelf gemaakt en de pastinaakcreme compleet opgegeten, verrukkelijk!! De stoof helaas zonder eekhoorntjesbrood gemaakt omdat dat uitverkocht was, maar smaakte hoe dan ook zalig. Ik vind het alleen nogal waterig dus heb wat extra maïzena toegevoegd, mocht wel wat voller voor mijn idee, misschien dat ik een volgende keer 600 ml bouillon doen.
    Niettemin: dikke complimenten!!!

    Antwoord
  2. Hans Blom

    ziet er lekker uit enig idee van de voedings waarden ?

    Antwoord
    • Bo

      Nee die reken ik helaas niet uit :)

      Antwoord
  3. Marjoleine Jansen

    Hi Bo, ik zou graag wat recepten van jouw site willen klaarmaken maar op een of andere manier zie ik wel de namen van de gerechten maar kan ik nergens de ingredientenlijst en beschrijvingen vinden. Ik kan alleen maar de reacties lezen onder de recepten. Enig idee hoe dat kan?
    Marjoleine

    Antwoord
  4. Isabel

    Wow, ik was op zoek naar een veggie gerecht dat aanleunt bij de boeuf bourguignon die ik met NYE wil voorschotelen. Net uitgeprobeerd en is perfect. Beide gerechten ook heerlijk met de pastinaakcreme.
    Alleen vraagje nog: kan ik dit ook daags voordien klaarmaken? Dag zelf dan lenteui en eekhoorntjesbrood afbakken?
    En wat met overschot? Zou ik die mogen invriezen ?
    Bedankt alvast voor je advies.

    Antwoord
  5. Margot

    Beste Bo, wat een fantastisch recept. We hebben het vanavond gegeten, alleen niet met een pastinaak crème maar met een pureetje van bloemkool en zoete aardappel die op moesten. Een heerlijk gerecht met een volle smaak. We missen het vlees absoluut niet. We eten steeds vaker Vega en ik krijg veel inspiratie bij het lezen van je blog. Ik volg je al een paar jaar en ik vond het wel eens tijd worden om je te complimenteren met je fijne recepten en prachtige foto’s!!

    Antwoord
    • Bo

      Wat een super lieve reactie! Heel erg fijn om te horen. Ik eet zelf ook steeds meer vega, maar ik ben inderdaad wel altijd op zoek een beetje bite in gerechten zodat het vlees niet gemist wordt :)

      Antwoord
    • Lotte

      Hi Beau,

      Dit is één van onze lievelings! Kunnen we de rode wijn vervangen door iets anders (alcoholvrij)? Een tijdje zonder alcohol hier ;-)

      Antwoord
      • Bo

        Je kunt de wijn vervangen door bouillon of door een scheut rode fruitsap :D Liefs, Bo

        Antwoord
      • Lotte

        Thanks, Bo! We gaan het vanmiddag maken 🤗

        Antwoord
    • Mirjam

      We hebben gisteravond op eerste kerstavond dit gerecht gegeten met de kids. We eten steeds meer vegetarisch dus dit was perfect. Iedereen heeft echt gesmuld! Mijn zoon van 23 gaat dit nu maken met zijn vriendenclub op oudejaarsavond. Dus complimenten!!

      Antwoord
      • Bo

        Ahh wat super om te horen. Bedankt voor je reactie! Liefs, Bo

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.