...

Tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter

Tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter

door | mei 9, 2022 | Hartige hapjes, Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 0 Reacties

tijgergarnalen-barbecue

Ik hoor het je denken: wát zijn dat?! Dit, lieve mensen, zijn tijgergarnalen van de barbecue. En I know, het ziet er extreem ingewikkeld en een beetje spannend uit, maar neem maar van mij aan: dit wil je. Dit fancy gerecht heb ik al meerdere keren gemaakt tijdens barbecuefeestjes (ja, die heb ik) en telkens weer lik ik mijn vingers er bij af. En het leuke is dat het recept eigenlijk retesimpel is. Het hoeft maar heel kort, een minuut of 4, op de barbecue en je hebt slechts een handjevol ingrediënten nodig. Men neme: een barbecue, een aantal subtiele smaakmakers en een portie van die grote tijgergarnalen en je bent er al! Waar je die tijgergarnalen kan kopen, dat vertel ik je hieronder! 

tijgergarnalen-barbecue

Tijgergarnalen van de barbecue

Je kan er niet omheen: voor dit recept heb je écht tijgergarnalen nodig. Dus niet van die kleine diepvriesdingetjes uit de supermarkt, maar echt van die joekels. Je koopt tijgergarnalen bij de visboer, bij groothandels en soms op de markt. Je moet er dus even een ommetje voor maken, maar de gigantische garnalen zijn het ab-so-luut waard. Deze garnalen, die trouwens ook vaak black tiger garnalen worden genoemd, zijn lekker stevig en groot en hebben dus veel vruchtvlees. Wel zo handig op de barbecue! Voor dit recept heb ik de schaal voor het grillen opengeknipt, zodat het vlees mooi naar buiten komt. Zo kan je ze dus makkelijk uitlepelen met een vorkje (uitvorken?) en hoef je er dus niet meer in te wroeten met je handen. Vind ik persoonlijk heel fijn. 

De smaak van de tijgergarnaal is zoet en is – net als andere garnaalsoorten – best aanwezig. Vandaar dat ik de rest van het recept lekker simpel hou: met boter, een vleugje frisse citroen, peper, zout en een beetje verse peterselie zet je al iets fenomenaals op tafel. 

Gerechten voor bij deze tijgergarnalen van de barbecue

Een barbecue met maar één gerecht is geen barbecue ;) Maak er deze lekkere hapjes en side dishes bij!

tijgergarnalen-barbecue

tijgergarnalen-barbecue

Dit heb je nodig voor deze tijgergarnalen van de barbecue met peterselieboter / 2 personen

  • 500 gr grote wilde tijgergarnalen – ongepeld, 6 stuks (en dan bedoel ik echt van die joekels) 
  • 1 el boter – zo’n 20 gr 
  • 1 citroen
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • peper & zout

Zo maak je het

Verhit de barbecue tot een temperatuur van zo’n 180 graden. 

Gebruik je bevroren tijgergarnalen? Ontdooi ze dan eerst en spoel ze na met water. 

Knip met een schaar de rug van de tijgergarnaal in, van z’n kop tot aan z’n staart. Verwijder het darmkanaal. Snijd de rug met een scherp mes nog iets verder in en gebruik je handen om de tijgergarnaal te openen (vlinderen), zodat het mooie vlees zichtbaar wordt. 

Verdeel de boter in kleine klontjes over de garnalen en breng ze op smaak met verse peterselie, zeezout en zwarte peper. Tip: chilipeper is ook heerlijk!

Leg de tijgergarnalen met de vleeskant naar boven op de barbecue en rooster ze in 3 tot 4 minuten gaar. Zeker niet te lang, want daardoor worden ze taai en we willen ze lekker sappig houden. Je hoeft de garnalen tussentijds niet om te draaien.

Halveer de citroen en leg deze bij de garnalen op de barbecue. Door de citroen te roosteren krijgt het citroensap een intense smaak. Heer-lijk voor over de garnalen straks!

Haal de garnalen voorzichtig van de barbecue en zorg dat de peterselie boter er zoveel mogelijk in blijft. Serveer met citroensap en eventueel nog wat verse peterselie. 

Tip: soms serveer ik er nog een extra dipje bij van gesmolten boter, geperste knoflook, citroenrasp en fijngehakte verse peterselie. 

tijgergarnalen-barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *