...

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

door | okt 15, 2020 | Hartige hapjes, Recepten, Vis | 0 Reacties

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Deze glutenvrije broodjes gevuld met zalm en pesto uit de oven zijn echt fantastisch als hapje voor bij de borrel. Ze zijn luchtig, hebben een heerlijk kaaskorstje en ze zijn super eenvoudig te bereiden. Ik kwam deze borrelbroodjes afgelopen zomer tegen in viswinkel Schuitemaker in Katwijk aan Zee, toen Mike en ik voor het eerst met baby Louen een weekje op vakantie in eigen land waren. Je koopt deze broodjes kant-en-klaar gevuld en bakt ze vervolgens zelf thuis af in de oven. Handig toch? Dat vonden wij ook, maar helaas had ons strandhuisje geen oven ;). Daarom vroeg ik hen om het recept waarna ik thuis aan de slag ging met een eigen versie. Een glutenvrije versie welteverstaan! Het resultaat zijn deze glutenvrije ciabatta’s uit de oven gevuld met verse zalm, groene pesto en daaroverheen geraspte kaas. Heer-lijk.

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Glutenvrije borrelbroodjes

Voor deze borrelbroodjes gebruik ik de glutenvrije (en lactosevrije) ciabatta’s van Schär. Als basis voor hun glutenvrije producten gebruikt Schär ingrediënten zoals boekweit, quinoa, haver, soja, teff, gierst, mais of rijst en alle Schär producten zijn vrij van chemische zoetstoffen, smaakversterkers en kleurstoffen. Zo zijn hun ciabatta’s gemaakt met onder andere zuurdesem, maismeel en rijstmeel. Je koopt ze kant-en-klaar in de supermarkt en bakt ze thuis in tien minuutjes af in de oven. Voordat je de ciabatta’s in de oven schuift vul je ze met verse zalm, groene pesto en ringetjes rode ui. Voor extra smaak besprenkel je de ciabatta met extra vierge olijfolie en strooi je er als laatst geraspte kaas over. Ook fijn: je kunt deze glutenvrije borrelbroodjes van tevoren klaarmaken :D. Vul de broodjes volgens onderstaand recept, bewaar ze tot gebruik in de koelkast en schuif ze in de oven wanneer het borreltijd is. Het enige dat je verder nog hoeft te doen is een paar wijnglazen pakken en een lekkere fles wijn opentrekken. Wij dronken er een Torres Gran Vina Sol uit 2018 bij. Deze is te koop bij Gall & Gall.

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Zelfgemaakte groene pesto

Ik zeg het volgens mij in bijna al mijn artikelen waarin pesto te vinden is: zelf maken is het echt het állerlekkerst. Dus doe jezelf een lol en gooi een bosje verse basilicum, een teentje knoflook, een handje pijnboompitten (of zonnebloempitten) met een scheut extra vierge olijfolie in je blender. Binnen twee minuten heb je heerlijk verse, zelfgemaakte groene pesto die naast voedzaam ook nog eens vrij is van kleurstoffen en conserveermiddelen. Win-win!

Op zoek naar nog meer glutenvrije happen voor bij de borrel? Check dan zeker mijn artikel met daarin 4 x lekkere en glutenvrije borrelhappen. Hierin vind je onder andere het recept voor grissini’s met gerookte zalm en avocado dip, bruschetta’s uit de oven met geitenkaas en dadelcréme (echt, deze moeten jullie proberen) en glutenvrije focaccia uit de oven met tijm!

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije borrelbroodjes uit de oven met zalm en pesto / 4 personen als hapje 

Voor de groene pesto

  • 50 gr verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el appelazijn – of sap van een kwart citroen
  • 45 gr parmezaanse kaas
  • 2 el zonnebloempitten – of pijnboompitten 
  • flinke scheut extra vierge olijfolie – zo’n 5 el 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Maak de pesto door de ingrediënten samen met een snuf peper en zout te pureren (in je blender of met een staafmixer) tot een romige massa. Voeg eventueel een extra scheutje olijfolie (of water) toe als de pesto te dik is. 

Snijd de zalm in plakken van zo’n 1 centimeter dik. Snijd de rode ui in hele dunne ringetjes.

Snijd elk broodje vier of vijf keer in tot net niet aan de bodem. Verdeel de zalm in de sneden van de ciabatta’s. Lepel er wat groene pesto over, leg de ringetjes rode ui erop en sluit royaal af met geraspte kaas. 

Bak de glutenvrije borrelbroodjes 10 minuten in de oven. Leg ze op een leuke houten plank en serveer direct.

Geniet ervan!

Glutenvrije borrelbroodjes met zalm en pesto

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

De allerlekkerste mayonaise maak je natuurlijk zelf! En met een eenvoudig trucje is dit ook nog eens zó gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is niet alleen lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder. De kant en klare mayonaise uit de supermarkt is namelijk gemaakt van...

Lees meer
Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten!

Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een...

Lees meer
Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *