Nou mensen, makkelijker dan dit wordt het niet. Lekkerder trouwens ook niet, want deze gnocchi met pompoensaus was echt fantastisch! Een gerecht waar je deze herfst echt voor naar de supermarkt móét racen. En je hebt er maar een handjevol ingrediënten voor nodig. Deze pompoensaus maakte ik van geroosterde pompoen, tomaat en lekker zoute feta om het smaakvol en nog romiger te maken. Paar tellen de staafmixer erop en je hebt een knettersimpele en hele voedzame pastasaus. Ik serveerde er gnocchi bij, daar had ik heel veel zin in. Na het koken, bakte ik die nog even kort in een koekenpan voor een zachte binnenkant maar crunchy buitenkant. Met ravioli, tagliatelle of een andere pastasoort komt deze kruidige pompoensaus sowieso ook heel goed tot z’n recht, dus kies vooral lekker waar je zin in hebt!
Herfstige pompoensaus
Zijn jullie me al zat, met die hele rits pompoenrecepten? Ik kan het me níét voorstellen, want hoe lekker zijn die oranje joekels?! Ik kan me er de hele lente en zomer verheugen. Dat pompoenen eigenlijk alleen in de herfst en winter lekker en goed verkrijgbaar zijn, heeft natuurlijk juist wel wat. Schaarste maakt kostbaar ;) In de koudere maanden geniet ik er dus extra goed van. Ik verwerk het in zoete baksels, stop het in stoofpotjes, pureer het tot romige sauzen…
Het past perfect in hartige én zoete recepten. Dat komt natuurlijk door de mildzoete smaak van de groentesoort. In een hartig recept is het een spannende tegenhanger, en in iets zoets geeft het iets heel kruidigs mee. I love it. Bovendien is pompoen héél gezond: het bevat veel vezels (je zit er dus lekker lang vol van en het is goed voor je darmen), vitamines, ijzer en calcium.
Fun fact: in pompoen zit triptofaan. Dat stofje helpt je bij de aanmaak van serotonine – het gelukshormoon. Pompoen maakt dus écht gelukkig ;)
Heerlijke recepten met pompoen:
- Pompoenquiche met oude kaas en shiitakes
- Stoofpot met pompoen, kip en dadels
- Gebakken dumplings met een vulling van pompoen
- Pompoenrisotto met spekjes van eekhoorntjesbrood
Geroosterde pompoensaus met gebakken gnocchi
Ingrediënten
- 450 gr flespompoen
- 2 tomaten
- 200 gr feta
- 1 teentje knoflook
- 2 el gehakte hazelnoten
- 2 takjes tijm
- 350 gr gnocchi
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Snijd de pompoen in blokjes. Je hoeft hem niet te schillen. Of nog makkelijker: gebruik kant-en-klaar gesneden blokjes pompoen uit de diepvries. Pel het knoflookteentje en snijd de tomaat in partjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Doe samen met de feta (houd eventueel wat achter de hand ter garnering) in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Schuif de ovenschaal voor 35 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de gnocchi volgens de bereidingswijze. Giet de gnocchi af en verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de gnocchi’s in een paar minuten krokant.
- Haal de groenten uit de oven en pureer tot een gladde saus (in je keukenmachine, blender of met een staafmixer). Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de geroosterde pompoensaus met gebakken gnocchi, gehakte hazelnoten en extra feta erop.
0 reacties