...

Gebakken dumplings met pompoen en kokos-currydip

Gebakken dumplings met pompoen en kokos-currydip

gebakken-dumplings

Ik ben gék op dumplings. Die zachte deegpakketjes zijn wat mij betreft echt de ideale borrelhap. Is weer eens wat anders dan een toastje met brie of een schaaltje bitterballen. Ook lekker, maar een mens wil wel eens wat anders, toch? ;) De grote voordelen van dumplings: ze zijn heel makkelijk vega te maken (en te koop), het zijn een soort kleine cadeautjes (waarvan de vulling steeds weer een verrassing is), gebakken dumplings zijn lekker crispy (en dus borrelproof) en je eet ze met stokjes (is ook wel leuk voor de afwisseling). Tel daar dus nog die 100 punten voor originaliteit bij op en voilà: perfectie.

In mijn vriezer ligt altijd wel een zak met kant-en-klare dumplings van de toko. Vooral de vega versie met kimchi is fan-tas-tisch. Maar dumplings zijn dus ook heel leuk om zelf te maken! Ik vulde ze deze keer met een mengsel van geroosterde pompoen, Parmezaanse kaas en rode currypasta. Dat klinkt nogal vreemd, maar was echt tóp. Na het vullen bakte ik de dumplings kort in wat olie en vervolgens stoomde ik ze gaar. Ik vertel je hoe je deze bijzondere borrelhapjes maakt!

gebakken-dumplings

Gebakken dumplings (of… gyoza’s?)

Die op-een-na-laatste zin hierboven brengt je misschien in verwarring. Want eh, dumplings eerst even bakken? Zijn het dan geen gyoza’s? Nope! Het verschil tussen dumplings en gyoza’s is niet dat de één alleen gestoomd wordt en de ander eerst wordt gebakken voor een krokant korstje. Dat dacht ik ook heel lang hoor, maar het zit toch anders. Gyoza’s worden namelijk gemaakt met iets dunner deeg. In de toko koop je dus ook aparte velletjes voor dumplings en gyoza’s. Bovendien is de vulling van gyoza’s wat grover dan die van dumplings. En last but not least: dumplings komen van origine uit China, gyoza’s uit Japan.

Dumplings kan je – net als gyoza’s – in een laagje olie bakken zodat ze een lekker krokant randje krijgen. Giet daarna een scheut water in de pan, leg de deksel erop en stoom ze in 5 minuutjes gaar. Oh, trouwens: ik gebruikte dumplingvellen uit de diepvries van de toko. Je kan het deeg ook from scratch maken maar dan ben je zo uren verder. Dat gaat zelfs mij iets te ver voor een borrelhapje ;) Ik serveerde deze verrukkelijke pompoendumplings met een dip van kokosmelk, sojasaus, limoensap en wat extra rode currypasta. Was een groot succes!

gebakken-dumplings

gebakken-dumplings

Recepten met rode curry

gebakken-dumplings

Gebakken dumplings met pompoen en kokos-currydip

Een origineel borrelhapje: gebakken dumplings met pompoen en een pittige kokos-currydip. Extreem lekker en heel leuk om te maken.
3.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Oventijd 40 min
Totale tijd 55 min
Gang Borrelhapje, Diner, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 16 stuks

Ingrediënten
  

  • 900 gr flespompoen in totaal heb je 600 gr geschilde pompoen nodig
  • 1 sjalot
  • 1 el rode currypasta
  • 1 ei
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 16 ronde Chinese dumplingvellen (8 cm) 200 gr totaal

Kokos-currydip

  • 75 ml kokosmelk
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl kokossuiker
  • ½ limoen sap
  • 1/2 tl rode currypasta plus een drupje sriracha voor wat extra pit

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de pompoen en snijd hem in grote blokken. Pel en halveer de sjalot. Verdeel alles over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en rooster 40 minuten in de oven.
  • Ontdooi ondertussen de dumplingvellen. Leg het stapeltje tussen een vochtige theedoek zodat de vellen niet uitdrogen.
  • Doe de geroosterde pompoen in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Voeg de rode currypasta, ei en Parmezaanse kaas toe en pureer tot een dikke puree.
  • Neem een dumplingvel in je hand en bevochtig de randjes met water. Leg een theelepeltje van de pompoenvulling in het midden van het vel. Vouw de randjes dicht tot een dumpling. Zorg dat de dumplings goed dichtzitten, zodat ze straks niet opengaan tijdens het koken, bakken of stomen.
  • Tip: benieuwd hoe ik de dumplings maak? Check dan deze video!
  • Bestuif een groot bord lichtjes met bloem en leg de dumplings hierop tot je ze gaat bereiden. Tip: je kunt er nu eventueel ook een paar invriezen voor later.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de dumplings 30 seconden tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schenk een scheutje water in de pan, dek hem af met een deksel en stoom de dumplings in 5-6 minuten gaar. Ik proef er altijd even eentje om te checken of ze gaar zijn.
  • Tip: ik vind het gewoon héél lekker als de dumplings een krokant onderkantje hebben, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een stoommandje bereiden of (ook erg lekker) een paar minuutjes meekoken in de soep!
  • Meng de ingrediënten voor de dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat limoensap of sriracha toe voor een extra pittige dip.
  • Dip de dumplings in de saus en geniet!
Trefwoord dumplings, Pompoen, Rode curry, Vega
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

gebakken-dumplings

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept