Deze mooie groene bolletjes die je hier op de foto ziet zijn geen doperwten, maar kapucijners! Kapucijners met ricotta en olijven om precies te zijn. Je herkent deze peul aan haar prachtige diepblauwpaarse kleur. De zaden in de peul zijn felgroen en nauwe familie van de doperwt. De smaak is vol en zoet. Je koopt kapucijners vers, gedroogd of gekookt. In dit recept gebruik ik verse peulen, die ik een paar dagen geleden kocht op de biologische markt in Utrecht. Een mega aanrader trouwens om te bezoeken op vrijdags als je in de buurt bent! De groene knapperige erwten gaan geweldig samen met romige ricotta, kapperappeltjes en verse dille. Met maar een paar ingrediënten maak je een héérlijk gerecht met kapucijners. En zei ik al dat deze groene erwtjes súper voedzaam zijn?
Gezonde kapucijners
De erwten in de peul zijn knapperig, smaakvol en zitten vol ijzer, calcium, fosfor én vitamine B. Kleine vitamine bommetjes dus! Je bent even een kwartiertje zoet met het verzamelen van de erwten uit de bonen, maar dit is wel echt een heel leuk klusje om met kindjes te doen. Ik ben gróót voorstander om onze kinderen te laten zien waar hun eten vandaan komt. Zo krijgen ze veel meer affiniteit voor voeding. Natuurlijk gebruik ook ik vaak genoeg kant en klaar gekookte bonen uit een pot, maar als het ook maar even kan neem ik Louen (3) mee naar een moestuin om daar zelf groenten te plukken en daar vervolgens thuis iets lekkers mee te maken. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat verse peulen het meest smaakvol en gezond zijn, maar je kunt deze kapucijners met ricotta en dille ook prima maken met de gedroogde of gekookte variant.
Geniet ervan!
Deze gezonde bijgerechten ook al gezien?
- Geroosterde wortels met (zelfgemaakte) rode pesto en parmezaanse kaas
- Geroosterde bloemkool uit de oven met ‘nduja
- Loaded hummus met geroosterde groenten, feta en amandel
- Aardpeer uit de oven met dille-olie
Kapucijners met ricotta en dille
Ingrediënten
- 700 gr ongepelde kapucijners - 350 gr gepeld
- 150 gr ricotta
- 30 gr kapperappels
- 1 handje verse dille
- 2 el Taggiasche olijven - Kalamata olijven zijn ook lekker
- 3 el olijfolie - extra vierge
Instructies
- Heb je verse kapucijners weten te bemachtigen? Pel ze en verzamel de erwtjes.
- Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de kapucijners 8 minuten.
- Smeer de ricotta uit over een groot bord.
- Verdeel de kapucijners over de ricotta en sluit af met kapperappels, verse dille, olijfjes en olijfolie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
TIPS
0 reacties