...

Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

aardpeer-uit-de-oven

Op het eerste oog lijkt dit misschien een heel simpel bijgerecht, maar schijn bedriegt! Dit is namelijk geroosterde aardpeer uit de oven. Aardpeer is totaal niet populair in Nederland, maar echt heer-lijk. Geloof mij maar! Door de aardappelachtige groentesoort te roosteren, wordt ‘ie een beetje zoetig en nootachtig. En dat combineert bijzonder goed met zoutige feta en verse dille! Serveer deze schaal met aardpeer uit de oven bijvoorbeeld bij een stukje zalm en gestoomde groenten. Of een mooi stukje vlees en een frisse salade. Lekker makkelijk, maar tóch origineel.

aardpeer-uit-de-oven

Aardpeer – een vergeten groentesoort

Weet je wat ik gek vind? Dat aardpeer eigenlijk nooit te vinden is in de supermarkt. Ik zie het alleen op de markt of in moestuinen, maar ‘de massa’ komt dus vrijwel nooit in aanraking met deze vergeten groentesoort. En dat terwijl het een woekerplant is in Nederland: in de herfst is er héél veel van. Het is goedkoop, het is gezond (het bevat veel vitamines en vezels) en het vult goed. Bovendien is het een heel toegankelijk ingrediënt. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van aardappel. Je kunt de knol dus koken, bakken, stomen, pureren, poffen en roosteren in de oven. De smaak is iets zoeter dan een simpele aardappel en heeft iets nootachtigs. In het Engels wordt het ook wel de ‘Jerusalem artichoke’ genoemd – het heeft namelijk ook wel iets weg van artisjok.

Dat lijken me genoeg redenen om eens op zoek te gaan naar dit bijzondere ingrediënt. Power to the aardpeer! ;)

aardpeer-uit-de-oven

Meer met aardpeer

Of nou ja, ik heb eigenlijk pas één keer eerder een recept met aardpeer geplaatst op Beaufood: aardpeer uit de oven met hazelnoten en blauwe kaas. Maar je kunt aardpeer goed gebruiken in gerechten waarbij je eigenlijk meteen aan aardappel denkt. Bijvoorbeeld deze:

aardpeer-uit-de-oven

Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

Geroosterde aardpeer uit de oven. Deze bijzondere groentesoort matcht supergoed met zoute feta en dille. Perfect bijgerecht!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gr aardpeer
  • 50 ml olijfolie + een scheutje extra voor over de aardperen
  • 1 handje verse dilletakjes - zo’n 8 gr
  • 1/2 teentje knoflook
  • 40 gr feta
  • 1 el hazelnoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Borstel de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze daarna in partjes. Meng met een scheutje olijfolie, peper en zout en rooster ze 30-35 minuten goudbruin in de oven.
  • Mix (in de blender of met een staafmixer) de olijfolie, knoflook en dille tot een egale kruidenolie. Houd wat verse dille apart ter garnering. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Hak de hazelnoten. Haal de aardpeer uit de oven en verkruimel de feta erover. Sluit af met kruidenolie, wat verse dille en gehakte hazelnootjes.
  • Geniet!
Trefwoord Aardpeer
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

aardpeer-uit-de-oven

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Italiaanse arrabiata mosselen

Italiaanse arrabiata mosselen

Vandaag heb ik weer een héérlijk mosselrecept voor je. Italiaanse arrabiata mosselen! Mosselen gekookt in een super smaakvolle Italiaanse lichtpittige tomatensaus, met verse basilicum en lekker veel Parmezaanse kaas. Arrabiata saus is eigenlijk een pittige saus voor...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept