Bloemkool en kaas. Zo’n heerlijk typische Hollandse combinatie waar ik maar al te graag (je kent me) een culinaire draai aan geef! Want heb je al eens gehoord van ‘nduja? Oftewel: Italiaanse pittige smeerworst. Dé trend van dit moment en goddelijk op pizzabodems, door pastasauzen of gewoon zo op een toastje of op brood. En ‘nduja met bloemkool in dit geval! Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet direct stond te springen om dit product te proeven (want: varkensvlees en dit eet ik normaal niet), maar ik moést dit natuurlijk even proberen. En tja.. ook ik ben nu he-le-maal fan. Hieronder lees je waarom!
Bloemkool met ‘nduja
Kaas en bloemkool zijn natuurlijk al twee dikke smaakvrienden van elkaar, maar tel daar een marinade gemaakt van ‘nduja bij op en je hebt een gouden combinatie te pakken! Deze Italiaanse smeerworst bestaat uit varkensvlees en zongedroogde Italiaanse pepertjes. Een pittig smeerseltje wel, dus mocht je niet van pittig houden dan kun je dit recept beter skippen. Alhoewel, je zou de ‘nduja dan eventueel kunnen vervangen door rode pesto. Ook heerlijk! Maar.. ik raad je zeker aan deze bloemkool met ‘nduja te maken, want de kruidige smeerworst tilt de ietwat smakeloze bloemkool per direct naar een hoog niveau. De marinade voor de bloemkool maken we van olijfolie, ‘nduja en ahornsiroop. De kruidige combinatie van zoet, zout en pittig is echt góddelijk. Tel daar een goudbruin kaaskorstje bij op, wat verse peterselie en je hebt een heerlijk groentegerecht.
Geniet ervan!
Heb je deze lekkere gerechten met bloemkool ook al gezien?
- Indiase butter bloemkool met naanbrood
- Geroosterde bloemkool met curry en tahin dip
- Bloemkool ovenschotel met geitenkaassaus
- Geroosterde hele bloemkool uit de oven met wijn en kaas

Geroosterde bloemkool met 'nduja uit de oven
Ingrediënten
- 1 hele bloemkool - 800 gr
- 2 el 'nduja
- 50 ml olijfolie
- 1 el ahornsiroop - of honing
- 80 gr gruyere kaas - parmezaanse kaas of oude kaas kan ook!
- 2 el verse peterselie
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwijder de groene bladeren en de harde witte onderkant van de bloemkool. Snijd hem vervolgens met een scherp mes voorzichtig in dikke plakken.
- Meng in een kommetje de 'nduja, olijfolie en ahornsiroop. Besmeer beide kanten van
- Leg de bloemkool op de bakplaat en besmeer beide kanten rijkelijk met de marinade. Rooster de bloemkool 25 minuten in de oven.
- Haal de bloemkool uit de oven en bestrooi met geraspte kaas. Bak de bloemkool nog 10 minuten in de oven.
- Bestrooi met verse peterselie en serveer direct.
0 reacties